Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Nem dőlt el, mérges volt-e a paprika

A mérgezettpaprika-ügy első tárgyalási napján ártatlannak vallotta magát a Szegedi Paprika Zrt. vezérigazgatója, Bartos András, aki korábban lapunknak nyilatkozva sem ismerte el a paprika szennyezettségét.
A mérgezettpaprika-ügy első tárgyalási napján ártatlannak vallotta magát a Szegedi Paprika Zrt. vezérigazgatója, Bartos András, aki korábban lapunknak nyilatkozva sem ismerte el a paprika szennyezettségét. Mint emlékezetes, 2004-ben több hazai cég paprikájában találtak határérték feletti mérgező anyagot, ezért egy időre az összes árut begyűjtötték az üzletek polcairól. Büntetőper azonban csak a szegediek ellen indult.

Az összes vádpontban ártatlannak vallotta magát a paprikaper elsőrendű vádlottja, Bartos András, a Szegedi Paprika Zrt. vezérigazgatója. A Szegedi Városi Bíróságon tegnap kezdődött el az a per, amely a májat súlyosan károsító penészgombával fertőzött paprika őrlemények forgalomba hozatalával kapcsolatban indult.

A vádiratot Garamvölgyi Balázs ügyész ismertette: eszerint Bartos András vezérigazgató, H. Tibor, a cég fűszerpaprika-üzletágának vezetője, valamint B. Klára gyártásvezető folytatólagosan elkövetett, ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés bűntettét és folytatólagosan elkövetett fogyasztó megtévesztésének vétségét követte el.

A vádirat szerint az osztrák Kotányi GmbH képviselője 2004 májusában értesítette a szegedi részvénytársaságot, hogy a cég által szállított fűszerpaprika őrlemény aflatoxin-tartalma meghaladja a határértéket. A szegediek a 20 ezer kilós szállítmányt visszáruként átvették. Az első- és másodrendű vádlott döntése alapján, a harmadrendű vádlott segítségével a szennyezett árut forgalomba hozatali szándékkal újra felhasználták. Részben belföldi csemegeőrleményt készítettek belőle, részben 50 százalékos keveréssel a Kotányi számára higított fűszerpaprika őrleményként visszaküldték. A belföldi csemegeőrleményből a cég több mint 3 ezer 700 kilogrammot értékesített is.

A spanyol paprika is szegedi?

A második vádpontban az ügyész kifejtette: spanyol importot tartalmazó fűszerpaprika őrleményeket oly módon hozott forgalomba a szegedi cég, hogy az áru származási helyét nem jelölte meg. A Szegedi Paprika felirat alkalmas a fogyasztó megtévesztésére. Bartos András azt mondta, hogy az elnevezés nem élvez eredetvédettséget. A Szegedi Paprika több mint tíz éve egy színes ábrás védjegy, s nem az alapanyag származási helyét jelöli, hanem a cég elődjének nevét. Az uniós csatlakozás óta pedig a spanyol paprika már nem import, hiszen közösségen belüli áru.

Az ügyész kifejtette: az aflatoxin igen erős rákkeltő anyag, így nincs olyan küszöbérték, amely alatt ne lenne káros az emberre. Az Európai Bizottság megszabott egy határértéket, azt be kell tartani, és a mérgezett paprika sem önállóan, sem keverékben nem hozható forgalomba.
Először a vezérigazgatót hallgatta meg a bíróság, aki mintegy két órán keresztül védekezett és kijelentette, hogy a vád megalapozatlan. A vádiratban szereplő Kotányi-tétellel kapcsolatban azt fejtegette, hogy az osztrák cég rendszeresen kifogást emelt árujukkal kapcsolatban, mivel árengedményt akart kicsikarni. Az őrlemény itthoni vizsgálata határérték alatti aflatoxint mutatott ki a paprikájukban, ezért újra forgalomba hozták. A vádirat szerint a vizsgálatot végző laboratórium hibahatárt is közölt: eszerint plusz-mínusz 25 százalékos eltéréssel számolva határérték feletti is lehetett a szennyezettség mértéke. A vezérigazgató úgy védekezett, hogy az aflatoxinnal kapcsolatos mintavételek és laboratóriumi vizsgálatok gyakran egymásnak ellentmondó eredménnyel zárulnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem rétegtermék a kétrétegű

Sorozatunkban – természetesen a teljesség igénye nélkül – olvasóinkat a vásárlásban… Tovább olvasom