Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Nem élhetnek színpad nélkül

Nem színészek, mégis játszanak, nem jelmeztervezők, mégis varrnak. Mórahalmon csak a rendező, a közönség, és a siker „igazi". A Nem élhetek muzsikaszó nélkül főpróbáján a Mórahalmi Színtársulat titkait kutattuk. A válaszok: összetartás, színvonal, szent tűz.
Hogyan lehet rávenni felnőtteket és gyerekeket, hogy bár nem színészek, színpadon énekeljenek, táncoljanak, játszanak? Hogyan lehet elérni, hogy sminkes, színpadmester, jelmeztervező fizetség nélkül segítse a munkájukat és egy egész város legyen kíváncsi az eredményre? Mórahalmon, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül nyilvános főpróbáján ezt próbáltuk kideríteni.

Az Aranyszöm Rendezvényházban szombat este parókás hölgyek nyugtatják egymást: jól nézel ki. Álbajuszos fiatalember sétál a folyosón, ő civilben Alb Szabolcs, ma este két szerepet: urat és suhancot játszik. A társulat korábbi előadásán, a Sári bíróban is suhancot alakított, öreg szerep ez már neki – viccelődik. A próbákról elmondja: nagyszerű a légkör: esznek, isznak, mulatnak is, nem csak gyakorolnak. Az előadást a családtagok, a színészek – ki-ki civil foglalkozása szerint – segíti: színpadot építenek, varrnak, sminkelnek.

– Hogy miért pont Mórahalmon van ez így? Ez a város talán kicsit kitűnik az összetartásban. Na és persze itt van Magyarné Rozika népművelő és a rendezőnk, Dálnoky Zsóka is – magyarázza.
– A társulatot különlegessé teszi, hogy a nézők helyieket, az ismerőseiket láthatják teljesen más szerepben, más hajszínnel, parókában, sminkben, más karakterként. A népszerűség másik oka, hogy – legalábbis a visszajelzések szerint – rendkívül színvonalas produkciókat nyújtunk – fogalmaz Ördög Nóra, aki ha nem Pólikát játssza, az RTL Klubon vezet gyerekműsort.

– A színészek közül mindenki amatőr, de szerencsére a rendezőnk profi. Mindig megtalálja a nekünk való karaktereket – veszi át a szót Nóra édesanyja, Ördögné Gárgyán Mária, aki Pepi nénit, az egyik nagynénit alakítja ma este. Ő a színtársulat első két előadásán ügyelő volt, a harmadikban és most, a negyedikben szerepel. Nóra 2000 óta színészkedik: alapító tag.

A társulat ötvenkét próbán van túl, a főpróbát családtagok, ismerősök nézik. Nincs ok tehát izgalomra, de Nóra és Mária elárulják: mindenki ideges.

A rendező, Dálnoky Zsóka szerint az amatőr színjátszás fantasztikus hobbi, amely olykor lemondásokkal jár:
– A színtársulat esetében motivációként nem beszélhetünk karrierről, hivatásról, pénzről. Inkább az a régi szent tűz, ami Petőfiéket is vonzotta a színjátszás felé, ez érezhető rajtuk. Ez csodálatos. Nem szabad hagyni, hogy azok az emberek, akik valóban vonzódnak a színházhoz, elkerüljenek ebből a körből. Ezért is választottam most egy nagy létszámú darabot.

A rendező elárulja: legközelebb talán a kabarék világát idéző, sok kisebb zenés, táncos jelenetből álló darabot választ.
A nézőtéren kiderül: nem csak a színészek lelkesek. A közönség hálás minden poénért, dalért. Mórahalmon ők is benne vannak a játékban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenkoncertek a Fricsay Teremben

Várjon Dénes és Simon Izabella zongoraművész négykezes koncertjével hétfőn indul a VI. szegedi… Tovább olvasom