Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Nem ellenfelek az erős emberek

A két fiatal megyei pártelnök nem egymással kerül szembe a választásokon. Az MSZP és a Fidesz megyei elnöke elkerüli egymást, mindketten olyan ellenféllel szemben indulnak, aki először pályázik országgyűlési mandátumra. Nagyjából egykorúak, kevés különbséggel mindketten a jogi karra jártak.
A két fiatal megyei pártelnök nem egymással kerül szembe a választásokon. Az MSZP és a Fidesz megyei elnöke elkerüli egymást, mindketten olyan ellenféllel szemben indulnak, aki először pályázik országgyűlési mandátumra. Nagyjából egykorúak, kevés különbséggel mindketten a jogi karra jártak. Gyors politikai karriert futottak be, megyei jogú városok polgármesterei. Határozott, öntudatos politikusok. Ha azonos körzetben indulna Botka László és Lázár János, Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor kettőséhez hasonló választási csatát vívnának.

Botka László


Botka László 1991-ben érettségizett és ugyanebben az évben lépett be a pártba. Az MSZP egyértelműen adódhatott számára, hiszen édesanyja 1974-től volt párttag. Botka Lajosné kémia–fizika szakos tanárként dolgozott, 17 évig volt iskolaigazgató, most pedig szolnoki polgármester. László fia Szegedre került, jogot tanulni.

Még nem volt húszéves

Az egyetemista Botka László gyorsan szerzett rangjainak hosszú a sora. Egy évvel Szegedre költözése után már az ifjúsági tagozat elnöke, a párt országos választmányának tagja volt, ugyanekkor az MSZP szegedi elnökségének tagja és a Baloldali Ifjúsági Társulás szegedi szervezetének tiszteletbeli elnöke lett. Még nem volt húszéves.

Az ifjút az MSZP 1994-ben elindította a szegedi 3-as számú választókerületben egyéni jelöltként. Kevesen ismerték, de az akkori politikai helyzetben az MSZP elsöprő győzelmet aratott. Botka az országgyűlésben találta magát mint korjegyző. Ő volt a magyar parlament valaha megválasztott második legfiatalabb képviselője, képviselőségének idejére már épp betöltötte huszonegyedik évét. Mikor farmerben és pólóban megérkezett a Parlament kapujához, a kormányőr elküldte, mondván, az őrezred új tagjainak máshol kell jelentkezniük. Botka 197 centiméter magas, és tudni érdemes róla, hogy évekig vízilabdázott.

Négy évvel később ugyanolyan ismeretlenként választották képviselővé ellenfelét, Bartha Lászlót, ahogy őt annak idején: a fideszes orvos addig nem szerepelt a politikában. A parlamentből kiesett ifjú szocialista politikust 1998 decemberében az MSZP szegedi, 2000 októberében Csongrád megyei elnökévé választották, emellett a megyei közgyűlés alelnökeként jeleskedett. A fideszes Bartha azonban sem képviselőként, sem polgármesterként nem remekelt, így Botka 2002-ben ismét nyerni tudott a 3-as körzetben, és akkora fölénnyel verte Barthát, hogy egyértelmű volt: polgármester lehet. Lett is.

A fiatal jogász az SZDSZ, az MSZDP és a Centrum helyi vezetőit vette maga mellé a hatalomba. Az övével azonos méretű irodát ugyan Kozma József szegedi MSZP-elnök kapott, de Botka igazi vezetőtársa a fiatal Solymos László. A szintén jogi végzettségű Solymos először mint kabinetfőnök, majd mint alpolgármester Botka jobbkeze, bizalmasa.

Magabiztos vagy rátarti?

Botka szívós, alkudozó, érdekeit világosan látó politikus; kemény, ha kell kimért, szigorú vezető. A közgyűlésben hosszú, mindenkit lehengerlő szónoklataival teszi próbára az ellenzék türelmét. Beszéde gyors, gondolatai közben sebesen cikáznak. Rengeteg panel áll készen a fejében. Jó debattőr, azonnali, hatásos válaszokat tud bármilyen kérdésre adni.

Ellenfelei épp a magabiztosságot, megingathatatlanságot, önhitt, rátarti pózt szeretik legkevésbé benne. Botkáról számos szóbeszéd terjed a városban, ebben ellenlábasainak nagy szerepe van. Hallani, hogy túl sok időt tölt közeli barátaival, házassága pedig megromlott. A pletykákat Botka nyilvános szereplésein óhajtja cáfolni. Nemrég egy bálon például feleségével jelent meg, majd őt átkarolva sétált ki a teremből.

Miniszter is lehet

2004-ben Botka azonnal és teljes nyíltsággal Gyurcsány mellé állt, hatalomra segítette, mert hitt képességeiben. Azt mondják, MSZP győzelem esetén miniszter lehet; bizalmasa, Solymos pedig Szeged polgármestere. Botka erről azt nyilatkozta: miniszter más is lehet – szegedi polgármester azonban csak egy van. Maradna.

Lázár János


Vásárhelyen született Lázár János, szülei most is ott élnek a Nyárfa utcában. 1993-ban az érettségi után Szegedre, a jogi karra iratkozott be. 1995-ben gyakornokként került a polgármesteri hivatalba, ahol a tehetséges fiatalra fölfigyelt Rapcsák András. Hivatalosan 1997-től lett személyi titkára Vásárhely legnagyobb emberének, később már politikai tanácsadónak is nevezték beosztását. 1998-ban az országgyűlési és az önkormányzati választáson, 2000-ben az időközi önkormányzati és polgármester-választáson ő szervezte Rapcsák kampányát. Egyre komolyabb feladatokat kapott, önállóan intézkedett sok területen: nemcsak szervező, döntéshozó lett.

Az egykori bizalmas

Rapcsák András 2002. február 3-án meghalt. Bár három évtized volt a korkülönbség, Rapcsák politikai örököse Lázár János lett. Mesterének halála után a választásokon az első fordulóban bejutott az országgyűlésbe. A 27 éves jelölt a szavazatok 56 százalékát kapta, a szocialista támogatással induló pártonkívüli Bicsérdy Gyula csak 27 százalékot. A vásárhelyi erőviszonyokat jól mutatja, hogy a 64 éves főiskolai tanár, főigazgató szinte esélytelenként szállt szembe Rapcsák egykori bizalmasával. 2002 októberében Lázárt polgármesterré választották.

A közgyűlésben könnyedén elbír ellenzékével, magabiztos, lendületes. Akik stílusát bírálják, lekezelő hangnemét kérik ki, önhittségét, rátartiságát sértőnek találják. Bírálják, mert túl magabiztosan költi a város pénzét. Lázár azonban kevés teret hagy a vásárhelyi politikában az ellenzéknek.

Az önkormányzat hivatalának vezetőjeként keményen fogja az apparátust. Határozott, szigorú, bírálói szerint túl szigorú, indulatos vezető. Újításai, például a hivatal éjjel-nappali készenléte nem aratott nagy sikert az alkalmazottak körében.

Ő irányít, ő dönt

Lázár a gyors döntések embere. Akkor sem fontolgatott, amikor pert indított az országos botrányt okozó szoborügyben. A művészeti szakembereket, akik azt állították, hogy nem bronzból van a József Attila emlékmű több részlete, a bíróság elé citálta. A városházi döntéshozatalt ismerők úgy tudják, leggyakrabban egyedül határoz. Ő mozgatja a szálakat, ő irányít, ő határozza meg a követendő lépéseket. Utasításainak végrehajtását beosztottjain nagyon szigorúan számon kéri.

Vásárhelyen – jelenség. Vezetői stílusáról, magánéletéről pletykák tucatjai terjednek a városban. Talán ennek is tudható be, hogy országos visszhangot váltott ki a „feleségveréses" közvélemény- kutatás. Ebben az állt, hogy „a politikusokról sokszor nagyon rossz véleménnyel vannak az emberek". Megkérdezték a helyieket, el tudják-e képzelni Lázárról, hogy erőszakoskodott a munkatársaival, fizikailag bántalmazta családtagjait, tisztességtelen módon jutott anyagi előnyhöz vagy hisztérikusan viselkedett képviselőtestületi ülésen. Ugyanezt megkérdezték a szocialisták helyi első emberéről, Bacsa Pálról is.

Talán túl kemény volt

Lázár komoly támadásokat élt át, amikor Rapcsák egykori barátai úgy érezték, ezt az idősebb emberekből álló kört akarja „szétverni". Például Hamvas Ödön kórházigazgató nyugdíjazásakor a polgármester talán túl keményen lépett fel jótevőjének környezetében. A megsértett emberek aztán a hatalom és a pénz megszállottjaként tüntették föl a médiában.
Bízik politikai képességeiben, megint indul a választásokon. Országgyűlési képviselőjelöltként, és valószínűleg polgármesterként is folytatná munkáját.

Összeállította: Molnár B. Imre

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bizonytalanok nyomában

A pártok óriási harcot folytatnak a bizonytalan szavazók voksaiért, mert tudják, rajtuk múlik, ki… Tovább olvasom