Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Nem építik fel Deákvárost

Eladja az OTP Ingatlan Zrt. a tulajdonában levő és három éve felszámolt Gyevi temető területét. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ide tervezett négyszáz lakásos lakópark a közeljövőben biztosan nem épül fel.
A volt Gyevi temető harmincötezer négyzetméteres területétől megválik az OTP Ingatlan Zrt. A három évvel ezelőtt felszámolt és azóta parlagon heverő telken – mint arról korábban többször is beszámoltunk – Deákváros néven egy 400 lakásos lakóparkot kívánt felhúzni a tulajdonos.

Tavaly tavasszal az OTP Ingatlan Zrt. ügyvezető igazgatója, Korda Péter lapunkban kategorikusan kijelentette, nem gondolkodnak az értékesítésen, hiszen a temető felszámolásán keresztül a jogerős építési engedély megszerzésén át a rendezési tervig több tízmillió forintot költöttek el. Most viszont Kristóf Istvánné projektmenedzser már arról számolt be, hogy biztosan nem építik meg az ide tervezett lakóparkot. Beszélt egy potenciális vevőről is, akivel megkezdték a tárgyalásokat az ingatlan eladásáról, de a megállapodás aláírásáig az esetleges új tulajdonosról nem adhatott bővebb felvilágosítást.

– Nem tudunk olyan olcsón építeni, amennyiért Szegeden a félkész lakásokat állítják elő. Mi kizárólag kulcsrakész lakásokat árulunk, négyzetméterenként 280 ezer forintért. A városban erre nincsen érdeklődés – magyarázta a projektmenedzser, miért álltak el a lakópark megépítésétől.

„Elhanyagolt." „Bántja a szemet." „Allergiakeltő." Így minősítették a temetőből lett zöldterület mostani állapotát a környékbeliek. Panaszkodtak a gaztenger mögött megépített kis játszótér használói is.

– Ha feltámad a szél, ide hozza a különböző szöszöket, amelyektől a kicsik tüsszögni kezdenek. Ha ez nem változik, más játszótér után kell néznünk, pedig szeretjük ezt a helyet – háborgott Horváthné Emese. Itt a kóró, de a parlagfű is megterem, de a másfél méteres növényzet között láttunk kibelezett televíziót, biciklikereket is. A magánterületet védő kerítés több helyen bedőlt: nem bírta a rátekeredő gyom súlyát. A zrt. előkészítési igazgatóságán azt mondták, egy hónapja kaszáltattak egy szegedi vállalkozóval. Megígérték, hogy hamarosan újra gaztalanítanak. Hogy az elburjánzó növényeken és szeméten kívül mikor láthatunk mást a területen, most még nehéz megjósolni.

Ami biztos: a szigorú rendezési terv szerint a volt temető helyén csak lakópark épülhet, de ha az új tulajdonos másról gondolkodik, újabb éveken át állhat üresen a telek.

A síroktól a meghiúsult lakóparkig

Lapunkban többször is írtunk a Gyevi temető területéről.
2002. május 13.: Június elején megkezdődik a Szegedet csaknem kettőszáz évig szolgált Gyevi temető felszámolása. Tóth Alajos, a Felsővárosi Plébánia vezetője elmondta, akad, aki komolyan érdeklődik a terület iránt. A vásárló lakóparkot épít majd a felszámolt sírok területén.
2003. október. 23.: Az OTP Ingatlan Rt. építi be a szegedi Gyevi temetőt. A cég még az ősszel megtisztítja területet. Az építkezést várhatóan jövőre kezdik el.
2003. október 29.: Üzletek is lehetnek a Gyevi temető helyén, és négyszáz lakást épít a területen az új tulajdonos. A temetőt csak jövő nyáron számolják föl, addig azonban rendezik a környezetet. Az OTP Ingatlan Rt. szerint fölértékelődött Szeged a befektetők szemében.
2004. május 18.: Elkészült a Gyevi temető szabályozási terve, amelyet a közgyűlésnek kell elfogadnia. Ez Korda Péter, az OTP Ingatlan Rt. ügyvezető igazgatójának reményei szerint még a nyári szünet előtt megtörténik. Ebben az esetben a beruházó cég – amely több százmillió forintért vásárolta meg a korábban egyházi tulajdonú temetőt – jövő tavasszal megkezdi itt az építkezést, és azt tervezik, 2005 végén át is adják az első 30-50 lakást.
2004. szeptember 20.: A sírok bontásával és a maradványok utáni kutatással megkezdődött a szegedi Gyevi temető fölszámolása.
2005. január 4.: Hagyományos lakópark helyett belvárosias jellegű, belső udvarokat körülzáró háztömbök állnak majd a fölszámolt szegedi Gyevi temető helyén. A városi közgyűlés decemberben fogadta el a 35 ezer 187 négyzetméteres terület beépítésről szóló részletes szabályozási tervet.
2006. május 15.: A tervekkel ellentétben 2005-ben nem kezdődött el a Deákváros lakópark építése a volt Gyevi temető helyén.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor Józsefre emlékeznek

Gregor József 67. születésnapján, ma 17 órakor avatják fel a Belvárosi temetőben a tavaly októberben… Tovább olvasom