Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Nem eszik forrón az áfát

Egyes üzletekben már négy százalékkal olcsóbban vásárolhatunk meg bizonyos termékeket, mások a türelmi idő végéig, márciusig folyamatosan vezetik be az új forgalmi adót tartalmazó címkéket. Az általunk megkérdezett vásárlók azt mondták: nagy változást nem érzékelnek - a csökkentés nem vonatkozik az alapvető élelmiszerekre.
A Mérey utcai csemegeüzletben az év eleji leltárral kötötték össze a megváltozott áfájú termékek átárazását. Fotó: Karnok Csaba
Az elmúlt év utolsó napjáig három áfakulcs létezett Magyarországon: a 0, a 15 és a 25 százalékos. Január 1-jétől a legmagasabb megszűnt, felváltotta a 20 százalékos általános forgalmi adó. Ez a változás bizonyos termékeknél 4 százalékos árcsökkenést jelent.

Az általunk megkérdezett vásárlók azt mondták: nagy változást nem érzékelnek. Ez nem meglepő, hiszen a pénztárcakímélő csökkentés például nem vonatkozik az alapvető élelmiszerekre. Nem lett olcsóbb a 15 százalékos áfakörbe tartozó liszt, a cukor, a só, a rizs, a tej és a tejtermékek, s a hentesárukért is csak akció esetén fizetünk kevesebbet. A legtöbb üzletben egyébként már decemberben megkezdték az áfacsökkentést – azaz hasonló árengedményt adtak –, ezzel is buzdítva a vásárlókat az év végi költekezésre.

Az egyik szegedi élelmiszer-kereskedő cégnél, a Mercatorban tegnap az év eleji, megszokott leltározáskor árazták át az új áfakulcsos termékeket. – A két boltunkban több száz termékre kerül új árcímke – mondta Kertész József üzletvezető. – Korábban 20 százalékos áfakulcs nem létezett, ezért a pénztárgépünket ma állítják át. Így a keddi nyitáskor nem kell kézzel bizonylatot kiállítanunk.

Áfateszt

A karácsonyi vásárlás idején beszerzett termékek egy részét ma olcsóbban vásárolhatnánk meg. Lapunk áfatesztjének szereplője a szegedi Metro Áruházban néhány hete 5200 forintba került melegszendvicssütő. Utánanéztünk: január 1-jétől a készülék valóban olcsóbb, bruttó ára 5028 forint. 
A Media Marktban tegnap már csupán a csökkentett forgalomi adót tartalmazó árakat olvashattuk a cédulákon. Ebben az üzletben egyébként nem jelent gondot a számlázás: az elektronikai cikkeket áruló cég már év végén átállította pénztárgépeit a 20 százalékos áfakulcsra.

Az áruházban egy fiatal házaspár nézelődött a DVD-írók között. Nem az áfacsökkentés csalta őket az üzletbe – mostanra spóroltak össze annyit, hogy megvehessék a készüléket. Gábor és Tünde úgy vélik: egy család kasszájában az áfacsökkentés nem jelent nagy megtakarítást.

Nyereményjáték és védjegy

Nyerhetnek azok a vásárlók, akik ugyanarról a termékről egy 2005-ös és egy 2006-ban kiadott áfás számlát küldenek be az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumba február végéig. A játék célja, hogy a fogyasztók figyeljenek az árakra. Az üzletekben hamarosan védjegy hívja fel a figyelmet az áfacsökkentésre, a kormányzat így tájékoztatja a vevőket arról, milyen termékeket vásárolhatnak meg olcsóbban a fogyasztók. 
Felkészülten várták tegnap a vevőket az Árendás dísznövénykertészetben is – tudtuk meg Hajnal Helgától. A cégnél két új gépet vásároltak, s ezek már a 20 százalékos áfás árat is tudják számlázni. Szükség is van erre, hiszen míg a virágok, cserjék a 15 százalékos áfakörbe tartoznak, a virágföldért most már csupán 20 százalékos adót kell fizetnünk.

Egyes üzletekben több napon át tart az év eleji leltár és az átárazás. Vannak olyan áruházak is, ahol élnek a márciusig szóló türelmi idővel. A 200 ezer darab árut kínáló szegedi Centrum Áruházban márciusig folyamatosan vezetik be a 20 százalékos áfakulcsot figyelembe vevő címkéket, tudtuk meg Varga Péternétől, az áruház vezetőjétől.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonhat év után letöröltek egy szegedi utcát a térképről

Huszonhat évig szerepelt Szeged utcanévjegyzékében és térképén a Garat utca, ahová hivatalosan senki… Tovább olvasom