Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Nem fél az éjszakában a szegedi női taxisofőr

Trolivezetőként is dolgozott már Dakáné Kovács Mária taxisofőr, aki immáron huszonegy éve drosztol az éjszakában. Két utas között kézimunkázik, vagy olvas. Húsvétkor őt is meglocsolták a férfiutasok.
Két utas között gobelinezem, vagy olvasok a napellenzőre szerelt aprócska lámpa fényénél – mondja Dakáné Kovács Mária taxisofőr, aki több mint húsz éve dolgozik a szegedi éjszakában. Mint általában a legtöbb nő a szakmában, ő is férje miatt csöppent a taxisvilágba. – Lánykorom óta az volt a vágyam, hogy sofőr lehessek. A szüleim azonban nem engedték, hogy vezetői tanfolyamra járjak. Taxisofőrhöz mentem férjhez, így adott volt a lehetőség, hogy én is ebben a szakmában dolgozzam – magyarázza pályaválasztását Mária. Trolivezető is voltam három évig, de inkább a taxi mellett maradtam. Nap közben elvégeztem a házimunkát, közben a férjem dolgozott. Éjjelente pedig én álltam ki az autónkkal. Mindig is rossz alvó voltam, így nem jelentett gondot az éjszakai munka.

Hárman Szegeden

Szegeden összesen 380 taxisofőr dolgozik, közülük 30 fő szabadúszó, 350 pedig a hat taxitársaság egyikénél vállal fuvarokat. Közöttük mindössze három nő van: Mária és egy testvérpár, akik szintén évek óta drosztolnak a városban.

Kérdésünkre, nem veszélyes és félelmetes-e nőként a sötét éjszakában idegeneket fuvarozni, Mária elmondja: – Félelemérzettel képtelenség lenne mindennap kiállni az autóval. Előfordult, hogy olyan utas ült be mellém, akinek legszívesebben azt mondtam volna: Kezeket a műszerfalra! Nem mozdul, míg oda nem érünk! Sőt a '90-es években egyszer meg is támadtak. Egy férfi gázspray-vel az arcomba fújt, és gyorsan kikapta a pénztárcámat – emlékezik vissza az ijesztő esetre a zöld Opel tulajdonosa. Ha nem is tudnánk biztosan, az autó belső dekorációiból kiderül, hogy vezetője nő.

A műszerfalon sorakozó plüssállat-kollekció, a visszapillantó tükörről lógó gyöngyfüzérek és a levegőrácsra akasztott fülbevaló is erről árulkodik. Mária ezeket az évek során gyűjtötte össze. Van, amit utasok hagytak el, és olyan is, amit ajándékba kapott. A női sofőrökkel szembeni előítéletekről azt mondja, van akit zavar, hogy nő mögé kell ülni, de olyan is akad, aki kifejezetten hölgy sofőrt kér. Mint például az a férfitársaság, akik italozni mentek egy összejövetel után, és nyugodtabbak voltak úgy, hogy a feleségeiket nem férfi vitte haza. Mária, mint minden évben, idén is dolgozott az ünnepek alatt. – Húsvétkor locsolkodni mennek a férfiak. Ilyenkor előfordul, hogy út közben engem is meglöttyintenek egy kis kölnivízzel az utasok, nehogy elhervadjak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvéti zsongás Subasán

Nagyüzem volt a subasai nyaralókban a hosszú hétvégén. Az ünnepek alatt sokan döntöttek úgy, hogy a… Tovább olvasom