Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Nem fogytak el a páciensek a vizitdíj miatt

Egy hónapja szednek az orvos-beteg találkozókért vizitdíjat. Egyelőre úgy tűnik, a betegforgalom nem csökkent jelentősen sem a házi-, sem a szakorvosi ellátásban. A szakrendelőben viszont rövidülhetnek a várólisták.
Február közepe óta a főszabály szerint minden orvos-beteg találkozóért fizetni kell. Az egészségügyi tárca a vizitdíj bevezetését egy hónappal ezelőtt részben azzal indokolta: a háromszáz-, hatszáz- és ezerforintos tarifa csökkenti majd a rendelőket felkeresők számát – így az orvosok leterheltségét is.

A szegedi klinikákon egyelőre a vizitdíj semmiféle forgalomcsökkentő hatását nem érzékelték. Mint Haiman Éva, az orvoscentrum kommunikációs referense elmondta: ugyan még nem készült központi felmérés a betegek számának változásairól, de az látható, hogy az ambuláns ellátásban számottevő csökkenés nem következett be. Ennek oka főként az, hogy a legtöbb ellátásra – például a belgyógyászatira vagy a szemészetire – a betegek beutalóval, célirányosan jönnek, így csak az várakozik az ambulanciákon, akinek valóban szüksége van az adott kezelésre. A bőrgyógyászati és allergológiai klinikán az ellátás ugyan nem beutalóköteles, de az intézmény vezetője, Kemény Lajos professzor szerint náluk sem észleltek lényeges forgalomcsökkenést. Teljes kapacitás mellett előjegyzési listájuk nem lett rövidebb: ugyanúgy másfél-két hónapra kapnak időpontot a betegek, mint azelőtt.

Tápén lassan visszzaállnak

Szilárd András tápéi háziorvos, a Szegedi Orvosi Kamara elnöke szerint szinte minden kollégája arról számol be: a betegszám lassan kezd visszaállni arra a szintre, ami a vizitdíjfizetés előtt jellemző volt, a 300 forint visszatartó ereje tehát nem számottevő.

A szegedi I. számú rendelőintézetben sem készült még teljeskörű felmérés a vizitdíj bevezetése óta a betegforgalomról. Tálosi László főigazgató elmondta: eddigi tapasztalataik szerint február 15. előtt mindenki eljött, aki csak tehette, emiatt nagyon sokan voltak akkoriban a szakrendeléseken. Azóta 5-10 százalékkal esett vissza a forgalom – a bevételcsökkenésből következtetnek erre. (Ez csalóka adat is lehet, hiszen valakinek ingyenes a vizit, míg más beutaló hiányában dupla tarifát fizet.) Ha ez a tendencia megmarad, lerövidülnek a várólisták. A főigazgató szerint ez a vérvételeknél már érzékelhető: a vizitdíj előtti kéthetes várólista mára hét-tíz napra csökkent.

A február 15-e előtti napokban 80-90 beteg is megfordult Kormányos Szilvia szegedi háziorvosnál. Sok krónikus beteg jött a gyógyszereit felíratni vagy egyéb vizsgálatokat elvégezni, még ingyen. A díjfizetés bevezetése utáni héten leesett a betegforgalom, mindössze 20 pácienst láttak el abban az időszakban naponta. Most napi 40-50 betegnél tartanak, noha azóta a járvány is lecsengett. A forgalmat az sem befolyásolja különösebben, hogy már háromhavi gyógyszeradagot írhatnak föl a háziorvosok, sok krónikus beteg ugyanis havi felülvizsgálatra szorul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két héten belül kezdődik a kullancsirtás Szegeden

Az enyhe tél miatt a megszokottnál hamarabb és nagyobb számban támadnak a kullancsok Szegeden. A… Tovább olvasom