Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Nem gazdaságosa kiszállásos vérvétel

Több kistelepülésen megszűnt a helyi vérvétel, a szegedi rendelőintézet munkatársai már nem járnak ki ezért a háziorvosi rendelőkbe. Az új vezetés a betegek számára kényelmes szolgáltatást azért szüntette meg, mert az intézmény saját pénzből finanszírozta ezeket a kiszállásokat és folyamatosan halmozta a veszteséget.
Fotó: Schmidt Andrea
Módosította a rendelőintézet a kiszállásos vérvételt. Több kistelepülésre, ahol túl sok veszteség termelődött, már nem járnak ki az intézmény munkatársai . Ezentúl – hacsak az érintett önkormányzatok nem vállalják át a költségeket – a betegeknek a vizsgálatokhoz szükséges vérvételre be kell menniük a szegedi, Tisza Lajos körúti rendelőbe.

– Ezek a vérvételek mind jelentős pluszkiadást jelentettek, hiszen szakembert biztosítottunk hozzá, és a szállítást is mi fizettük. Az intézményen kívüli vérvételt, illetve vérszállítást az egészségbiztosító csak akkor fizeti, ráadásul kevés pénzzel, ha a település a város közigazgatási határán kívül esik – magyarázta Tálosi László, a rendelőintézet igazgatója.

Tálosi László, a rendelőintézet igazgatója hangsúlyozza, hogy a kiszállásos vérvétellel az intézmény éveken keresztül olyasmit vállalt el, mely nem volt feladata, ugyanakkor jelentős hiányokat halmozott fel emiatt.

Tiszaszigeten és Újszentivánon a kérdés már megoldódott, ott ugyanis a háziorvosok vállalták, hogy leveszik és Szegedre küldik a vérmintákat. Sándorfalván pedig úgy döntöttek, hogy az önkormányzat kifizeti az asszisztens és a szállítás költségét, így továbbra is a rendelőintézet végzi – immár költségei megtérítésével – ezt a feladatot. A Szegedhez tartozó Dorozsmán azonban egyelőre egyik megoldást sem tekintik megfelelőnek, a betegek pedig panaszkodnak: elvették tőlük az évek óta jól bejáratott és kényelmes helyi ellátási formát.

– Eddig a heti egyszeri vérvételen 70-80-an vettek részt, tehát nagy igény lenne erre a szolgáltatásra. Ezt a pluszfeladatot azonban nem tudjuk vállalni – mondta Juhász Erzsébet dorozsmai háziorvos. – Nekem naponta hatvan beteget kell ellátnom, egyszerűen képtelenség kigazdálkodni a rendelési időből a vérvételi időt. Túlmunkát pedig ezért nyilván nem vállal senki, hiszen nincs, aki kifizesse. És akkor a szállításról még nem is beszéltünk.

A doktornő szerint az egyetlen megoldás az lenne, ha a részönkormányzat gondoskodna a szállításról, és kifizetné a laboránst, aki már most is jelezte, személyenként ötszáz forintért elvégzi a vérvételt.

Fábián József, Dorozsma önkormányzati képviselője úgy fogalmazott: nem örülne, ha a település elveszítené a helyi vérvétel lehetőségét, ezért tárgyalásokat kezdett a rendelőintézettel. – Bár az anyagi forrásaink szűkösek, nem zárkózom el a szolgáltatás kifizetésétől, ha ezen múlik – mondta, hozzátéve, egyelőre még nem látja tisztán, mi lenne a legoptimálisabb megoldás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha lassan is, de megújul a felsővárosi templom

Majdnem egy évig húzódott a felsővárosi templom tetőfelújítása, mert a kivitelező szerződést… Tovább olvasom