Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Nem hagyják elfeledni őket: expedícióval emlékeztek a 6 éve Etiópiában meggyilkolt szegedi tudósokra

Emléktáblát állítottak Etiópiában a Danakil- mélyföldön fekvő Erta Ale vulkánnál a hat évvel ezelőtti fegyveres támadásban elhunyt Fábián Tamás geográfusnak és Szabad Gábor kutatóorvosnak.
Expedícióval emlékeztek a hat évvel ezelőtti fegyveres támadásban elhunyt Fábián Tamás geográfusra és Szabad Gábor kutatóorvosra. Az Etiópia–Erta Ale Emlékexpedíció tagjai a Danakil-mélyföldön fekvő Erta Ale vulkánnál is jártak – tudtuk meg Petrovics Kálmántól, a Fábián Tamás– ÉRT-ÉK Alapítvány elnökétől. A csoport december 22-én utazott ki, és január 6-án értek vissza Magyarországra. Négyen vettek részt az emlékexpedíción, közülük Szilassi Péter és Gruber László a tragikus végű 2012-es etiópiai túra első szakaszán is ott volt.
Szilassi Péter a Danakil-mélyföld forró, kénes, sós forrásainál.
Szilassi Péter a Danakil-mélyföld forró, kénes, sós forrásainál.

– Ők már évek óta tervezik, hogy visszamennek Etiópiába, sőt Szilassi Péternek már egy könyve is megjelent az országról – mondta el Petrovics Kálmán.

Az emlékexpedíció tagjai a 2012-es út valamennyi fontos állomását felkeresték, de a legfontosabb állomás az Erta Ale vulkán volt, ahol elhelyeztek egy emléktáblát elhunyt társaik tiszteletére. Petrovics Kálmán szerint az emléktábla elhelyezése itthon, Magyarországon is nagyon fontos.
A két magyar kutató emlékhelye Etiópiában.
A két magyar kutató emlékhelye Etiópiában.

– Semmiképpen sem szabad, hogy feledésbe merüljön ennek a két csodálatos embernek az emléke, az életpályája – hangsúlyozta az alapítvány elnöke. A táblára angol szöveg került, ami magyarul azt jelenti: „Fábián Tamás geográfus és dr. Szabad Gábor orvos, két lelkes magyar világjáró emlékére, akik 2012. január 17-én itt vesztették életüket. Magyarország kormányának támogatásával elhelyezték barátai".

Az emlékexpedíció tagjai Addisz-Abebában az Afrika-kutató Sáska László, Teleki Sámuel és Kittenberger Kálmán emlékét őrző magyar nyelvű emléktáblát adtak át a magyar nagykövetség munkatársainak, akik a tábla elhelyezéséről később gondoskodnak – közölte korábban a Szegedi Tudományegyetem.

A Fábián Tamás–ÉRT-ÉK Alapítvány folyamatos programokkal tartja ébren a tudós emlékét. Volt már példa rá, hogy labdarúgótornát szerveztek, de rendszeresen tartanak kiállításokat és előadásokat is. A kiállítások anyagát Fábián Tamás egyedülálló hagyatékából válogatják.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szuperhősöket keresnek, játszótérre gyűjtenek a gemmások

A szegedi Gemma Szociális Szolgáltató Központ-Fejlesztő Iskola jótékonysági adománygyűjtő kampányt indít február közepén. Tovább olvasom