Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Nem használ az ima a napistenhez

Szeged - Most nem embernek való a panel, aki teheti menekül nap közben a 33 fokból. A felújított, szigetelt házgyári lakás állítólag elviselhetőbb. De a kutyának még az is meleg.
Nem embernek való a panel a hőségben – állította egy szegedi házaspár a Zápor-tónál. Igaz, ők nem abban laknak, de el tudják képzelni.

Kánikulában a panel blog többek között belső hűtést – jéghideg vodka, jéghideg sör – javasol, a nekünk ugyanebben a témában nyilatkozók 2007-ben azt mondták: vizes pelenka a tarkóra, nedves fejpánt és póló. Gyakori tusolás, lassú mozgás és a lehető legkevesebb idő a vécén, mert ott van a legmelegebb – így lehet megmaradni a 33 fokos lakásban. Kitaláltak-e azóta valamit a házgyári lakások szegedi lakói? Igen. Azt, hogy elmennek otthonról.

Nem lehet kibírni. Fotó: Segesvári Csaba
Nem lehet kibírni...
Fotó: Segesvári Csaba

– 32-33 fok van a lakásban, nem lehet kibírni – mondta Szabó János, aki 1976 óta lakik panellakásban, elvileg tehát volt ideje megszokni. Ha csak lehet, mégis menekül a kánikulában otthonról, kedden délután Török Zoltánnal egy ötemeletes garázsában kártyáztak és cigarettáztak. (Majd leszokom ha lesz egy kis időm – mondta János. Már a cigarettáról.)
 
Nyitott ajtó és ventilátor mellett ültek a szobahőmérő szerint 28 fokban. Időnként fellocsolják az aszfaltot a garázs előtt, az is segít valamit.

Török Zoltán és Szabó János a garázsban hűsöl
Török Zoltán és Szabó János a garázsban hűsöl.

Itassuk a madarakat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felhívása szerint a kánikula a városlakó madarak számára is nehéz időszak. A hőség különösen a fészket  ilyenkor elhagyó, még „rutintalan" fiókákat érinti hátrányosan, mert nem ismerik a környék vízlelőhelyeit, valamint az eleséggel érkező szülők hívása és az élelemért való „koldulás" sok mozgással, hőtermeléssel jár. A segítségnyújtás legegyszerűbb módja, ha kertbe, erkélyre, ablakpárkányra itatót teszünk és gondoskodunk az állandó vízutánpótlásról. Ezt a talajra helyezve a madarak mellett kisemlősöknek, például. a sünöknek is sokat segítünk a hőség átvészelésében.

– Így elvagyunk. Hétvégén horgászunk, ha pedig megtehetjük mert nem dolgozunk, akkor itt vagyunk – mondta Török Zoltán. Náluk van otthon légkondicionáló, különben szerinte nem is lehetne még aludni sem a lakásban.

– Amíg megy a klíma, addig elviselhető a hőmérséklet, különben nem – mondta egy megkérdezett hölgy, aki némi iróniát fedezett fel a tényben, hogy a nyári hónapokban a panelban lakók egyszerre fizetnek a hűtésért és a fűtésért.

– Korábban több ventilátor ment, nedves ruhákat tettünk ki a lakásba, de a felújítás óta nincs szükség komoly praktikákra. Már a lépcsőházba belépve is több fokkal hűvösebb fogad, mint a szigetelés előtti nyarakon – mondta a Zápor-tó körül kutyát sétáltató Majdanics Melinda. A család kutyája azért ha csak lehet, hűti magát: a kőre fekszik a legszívesebben.

A körutunkon egy kismamát is megszólítottunk, akit sikerült kissé felbosszantani a kérdéssel. Így válaszolt:  – Azt én is szeretném tudni, mik a jó módszerek. Nálunk 31 fok van. Hiába a hajnali szellőztetés, leeresztett redőny, ima a napistenhez... Semmit nem ér!

Attila nevű ismerősünk módszere: jégtömb a ventilátor elé.

- És az jó?
- Nem.

Azért köszönjük.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Kisg 2011. július 14. 06:33
  „Minden évben ez a cirkusz... Ki lehet bírni. 34 fok a lakásban, de az emberi szervezet kiválóan ki van találva: szabályozza önmagát, tehát a legextrémebb körülmények kivételével mindenféle helyzethez alkalmazkodik, ha hagyják. Nem igazán segít elviselni a panelt, ha a munkahelyen 8 órában 22 fokban fagyasztják a "parasztot", aki aztán mehet haza a hőségben. Ja, és a minden évben megrendezett "panasz-szakasz"-tól hűvösebb sem lesz...”
 • 24. p79 2011. július 14. 06:08
  „Panelprogramosok, költségmegosztót használók! A kérdés az, hogy amikor felszerelték a költségmegosztókat, adtak-e megfelelő tájékoztatást annak használatára? (pl. szellőztetés alkalmával "csillag" állásba kapcsolás stb.)
  Egyébként mi most kaptuk meg az elszámolót 8 hónapra visszamenőleg a NEM panelprogramos lakásunkra, ami alapján 195 ezer Ft volt a fűtésszámlánk (alapdíj+fűtés részköltség)! Ennyit valószínűleg egy panelprogis lakás nem produkál....”
 • 23. tom_peris 2011. július 13. 23:12
  „amúgy meg roppant meglepő hogy nyáron meleg van... :D”
 • 22. tom_peris 2011. július 13. 23:11
  „Példának okáért ha hideg vizet áramoltatnának a távfűtési rendszerben akkor hirtelen elviselhető lenne minden panel lakás...”
 • 21. Mjuriele 2011. július 13. 20:17
  „Ha belegondoltok duplán nem éri meg.
  egyrészt vagy ugyanannyi a számla( ill rá kell fizetni), másrészt a panelprogram sem ingyen volt.
  Nekünk beleépítették a közösktg-be a panelprogram árát ami ennek köszönhetően tízezerrel megugrott 8 évig.
  Az új ablakok sem valami hű de jó minőségűek a legolcsóbb fajta, de az ér valamit.
  Inkább fűtéskorszerűsítést vagy valami napelelmes csodát kellett volna csináltatni, nah az tényleg visszahozná az árát.........vagy már ki tudja.....”
 • 20. Evelyn_26 2011. július 13. 19:25
  „Szóljatok a jobbikos Keresztúri képviselő úrnak, az ő testvérének cége bugyolálta be a panelházak többségét Szegeden. Neki kell szólni akkor is ha a kivitelezés nem jól sikerült.”
 • 19. ágimami 2011. július 13. 17:30
  „A családi házban is ugyaolyan meleg van! Hacsak nem vályog, és fél méteres vastag falakkal, vasatag nádtetővel, körülötte meg sok-sok szép lombos fÁkkal. Ötllet, nekem bevált. Egy jó hűtés, aki tudja egészségileg alkalmazni, akkor nosza, rajta. Nagyon ólcsó! Egy vékony pamut poló, vizesen felhúzod, és tudjuk, a párolgás hővesztés. Szépen hűvösen tart, aztán ha megszáradt rajtad, újra vizessé teszed! Nagyon jó! Nekem!”
 • 18. Együgyű 2011. július 13. 15:16
  „Tetszik a cím!

  Igaz a történészek is ezt mondják. Nem használt az ima Dél-Amerikában valamikor élt indián népeknek sem!
  A panel ploriknak meg ez jár! (Mielőtt esetleg egyesek elítélnének a panel proli kifejezést nem én vezettem be a szóhasználatunkba.) A múltból úgy emlékezem a másodszorra vezérlő fejedelmünk! Elnézést kérek a cikkben szereplőktől és panelban lakóktól!
  Mindenkit megnyugtatok, én is ott lakom!”
 • 17. vári 2011. július 13. 14:46
  „Nórikám

  "a nagy fűtés megtakarítás smafu"

  És nincs melegebb sem?
  Mert sok házat becsomagoltak, de a fűtést nem vették lejjebb, így persze melegebb van télen, mint addig, de nem fizetnek kevesebbet.”
 • 16. eleonóra 2011. július 13. 14:22
  „Én is panellakó vagyok egy nem becsomagplt házban .10 éve az első nagy kánikula idején szereltettem be egy 2.4 KW-os klímát a 47 m2-es lakásba az előszobába.Azóta is ragyogóan üzeme.l A nagy melegben jó teljesítményű ventillátorral kombinálva ragyogóan és gazdaságosan lehet kellemessé tenni a lakás levegőjét.Így nem kell a klímát egész nap üzemeltetni,mert a ventillátor hűvösen tartja a levegőt.
  A fűtés és melegvíz nekem havi 13.000 FT/ ebből 3500.-Ft a HŐTÁV alapdíj/ a termosztát 3-as fokozatra állítással,ami 23-24 C -t tart a lakásban.Én meg vagyok elégedve.”
 • 15. Nórikám 2011. július 13. 14:10
  „A panelprogram csak paraszt vakítás! Igaz szebbek az épületek, de a nagy fűtés megtakarítás smafu. Illetve igen megtakarítás van, csak nem a lakóknak! A szigetelés meg szerintem csak télen jó, nyáron nem lehet észrevenni, Én is csalódtam ebben. Sőt nyáron nálunk magas a pára tartalom a lakásokban. Pedig én egyedül élek, nagyon ritkán főzök, első szinten lakom, délelőtti napot kap 2 szoba, az utcai oldal meg nem is kap napot. Az erkélyes szoba a legmelegebb nyáron. Én is a becsukás, sötétítés híve vagyok, este 10-kor nyitok minden ablakot.”
 • 14. vári 2011. július 13. 13:44
  „jozko

  Koraeste érek haza a munkából, de akkor még bőven tűz a nap és dögmeleg van - nyilván jobb helyzetben van, akinek nem nyugat felé néz a lakása.”
 • 13. petrov 2011. július 13. 13:36
  „Csatlakozom Mjuriele megállapításához.
  "Panelcsomagolás" és költségmegosztó felszerelése után, első évben vissza kaptam 38 ezret. Második évben (még jobban takarékoskodtam) láss csodát, már csak 18 ezret utaltak vissza, az idén már 13 ezret rá kellett fizetnem.

  Ki van ez találva, és senki ne jöjjön nekem a telek sem egyformák című szöveggel.

  A nyitott-csukott ablakokkal nyáron addig lehet trükközni, amíg a maga beton falak nem melegednek fel. Ez kb. 4-5 nap. Utána már édes-mindegy, fojtott meleg van (lesz) klíma nélkül. Amúgy szeretem a panelemet, jó helyen is lakom, de fű
  tésszámlák miatt mégis szívesen elköltöznék.”
 • 12. kiokushyn 2011. július 13. 12:48
  „Nyár van!! Minden átforrósodik egy idő után. Meglepődne mindenki ha fagy lenne kint ugye? Akkor miért sírnánk- melegért?”
 • 11. tótottó 2011. július 13. 12:36
  „Szigetelt panelben elviselhetőbb?!!! Ez nevetséges. Max 1-2 fokkal hűvösebb de ez is ugyanolyan gáz mint a szigeteletlen:-)Átforrósodik a panel így is-úgy is. Tök mindegy.”
 • 10. Mjuriele 2011. július 13. 12:18
  „Havi 10-12 ezer f-t a fűtésszámlánk, ez tartalmazza a melegvizet is de ez árban nem jelentős.
  3 éve ideköltöztünk még nem volt becsomagolva, visszakaptunk 30 ezret.
  2 éve tizenegynéhány ezret.
  Tavaly rá kellett fizetnünk.
  Idén már félek hogy mit fognak leolvasni.

  Azt sem igazán értem hogy mért is van fent nyáron a higanyos költségmegosztó????????
  Jaaaaaaaaaa hogy akkor is párologjon és lehessen fizetni.
  Mekkora üzlet!!!!!!És sajnos legális!
  Pedig hogy is van a törvény: nem szolgáltatásért nem kell fizetni!
  Azt sem bánnám ha elvinnék a radiátort úgy ahogy van.........”
 • 9. Agáta 2011. július 13. 11:46
  „Szigetelt panelházban lakom, 5 szintesben, 1. emeleten. A lakásomban most 24 fok van, pedig 2 szoba déli oldalon van. Igaz, mindkét oldalon sok a fű-fa, ez rengeteget számít. A nappalink köves, ez is jó. Az erkélyen kívül bambuszroló van, átfújja a szél, így nem reked bent a meleg, de a nap nem tűzi (és ez a szoba nem sötét napközben). A többi ablakon redőny van. Az északi oldalon van külső hőmérő. Az ablakokat napközben csukva tartjuk, redőnyök leeresztve, akkor nyitjuk ki, ha a külső hőmérséklet már megegyezik a bentivel.
  Egyébként tényleg nekünk sem csökkent semmit a fűtésdíj a "becsomagolás" óta, pedig a központi "adagolót" lecsavartattuk a Hőszolgáltatóval, amennyire csak lehetett.”
 • 8. Bikisunáj 2011. július 13. 11:24
  „ÁMEN!”
 • 7. jozko 2011. július 13. 10:59
  „Nem tudom, milyen idő van nap közben a panellalásban.
  Nap közben dolgozunk.

  Estére már elviselhető - a konyhát kivéve.
  Már amikor esti sütés-főzés van...”
 • 6. szöszi 2011. július 13. 10:55
  „Csak úgy megjegyezném, hogy a szüleim belvárosi, 100 éves, felújított, szigetelt, régi jó vastag 50 cm-es falakból álló házukban, ahová nem tűz a nap, mert egész nap árnyékos, ugyan olyan meleg van mint nálam, a szigetelt panelban....télen pedig két fullos cserépkályha mellett kilehet fagyni... úgyhogy panel vagy sem, ilyen melegben már tök mindegy. A munkahelyemen is két klíma mellett szaunázunk. Úgyhogy ez a cikk megint egy baromság. Ha a zápor-tó szép és tiszta lenne, nem olyan gusztustalan mint amilyennek tegnap előtt láttam, talán még fürdeni is lehetne. A környezete nagyon szép, nem értem miért nem csinálják meg fürdésre alkalmasnak.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyaralás alatt is netezik a telefon - anélkül, hogy tudnánk

Hiába lett olcsóbb július elsejétől a nemzetközi barangolás, az okostelefonok megjelenésével úgy is "csinálhatunk" közel 20 ezres mobilszámlát, hogy nem tudunk róla. Tovább olvasom