Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Nem hatott a boszorkánybűbáj

A turistaszezon közepén nem unatkoznak a szegedi Folkart népművészeti bolt alkalmazottai. A városunkban vakációzó külföldiek és magyarok szinte egymásnak adják a kilincset. A választék az üzlet kis mérete ellenére hatalmas. Még a szegedi boszorkányok is áruba bocsátják testüket.
Kíváncsiak voltunk, vajon miféle Szegedre jellemző ajándéktárgyakkal térhet haza a turista, aki a napfény városában tölti vakációját. Az öt évig a Kárász utcai Átriumban működött, idén márciusban a Somogyi utcába költözött népművészeti boltban bőven találhat magának emléktárgyat a látogató.

– Nem kifejezetten Szegedre, hanem az ország imázsára jellemző tárgyakat árulunk az üzletben. A kalocsai hímzés és a porcelánok mellett, a halasi csipkétől a torontáli szőnyegig minden megtalálható a boltban – mondja Kincses Györgyné, a Folkart vezetője. Persze a jellegzetesen szegedi termékek sem hiányoznak, mint a papucs és a boszorkány, nem is beszélve mintegy tucatnyi apróbb tárgyról, amelyek mindegyikére a Szeged feliratot nyomtatták. Van ilyen kulcstartó, kerámiaplakett, hűtőmágnes, póló.

Kicsit megijedtünk a gonoszul vigyorgó, cirokseprűn lovagló szegedi boszorkánytól, amely a bolt egyik polcán kellette magát. Szerencsére mosolygósabb változatát is felfedeztük, ám hiába a bűbáj, a turista figyelmét mégsem a Szegedre annyira jellemző portéka kötötte le. A boltban éppen egy nagyobb külföldi csoport nézelődött.

A török orvostanhallgatókat, akik egy hónapra cserediákként érkeztek a városba, leginkább a paprikás, balatonos, Rubik-kockás, pusztás, tokajos feliratú pólók hozták lázba. Amíg diáktársai a különböző színű és mintázatú pólókat próbálgatták a tükör előtt, a lengyel Joanna Pác az üzlet előtt várakozott. Arra a kérdésre, hogy ő miért nem vásárol valami emléket, tömören válaszolt: kicsit egyszerűnek tartja az efféle boltok kínálatát, az árak pedig végképp meggyőzték, hogy nem itt kell ajándékot vásárolnia az otthoniaknak.

A kalocsai paprikának tényleg borsos az ára: százgrammos, kis fakanállal árusított vászonzsákja nyolcszáz forintba kerül. Egy igazi turistának ez persze nem jelenthet akadályt. Annál inkább a bolt megtalálása: a szűk üzlethelyiség előtt alig utal valami a jellegére. – Az üzletben egy kalocsai népviseletbe öltöztetett próbababa várja, hogy az utcára kerüljön. Mivel műemlék jellegűnek minősített épületben vagyunk, kihelyezését a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szegedi irodájának kell jóváhagynia – magyarázta Kincses Györgyné.

K. G. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barátnő a két Vetsera Mária

Vágó Bernadett és Vágó Zsuzsi barátnők. Furcsa véletlen, hogy nem csak a vezetéknevük azonos,… Tovább olvasom