Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Nem hiszik a jó hírt a Csongrád megyei orvosok

Szeged - Szkeptikusak a megyei egészségügyi intézmények vezetői a tárcavezető bejelentésével kapcsolatban. Horváth Ágnes azt mondta: megszüntetik a teljesítményvolumen-korlátot, ami a kórházak eladósodosának legfőbb oka.
Múlt hét végén jelentette be az egészségügyi tárca vezetője: megszüntetik a kórházak munkáját alapvetően meghatározó teljesítményvolumen-korlátot (tvk). A tvk lényege, hogy az OEP csak havi meghatározott mértékig finanszírozza az ellátásokat, a kvótán felüli teljesítésért nem fizet. A súlyponti intézményeknek – megyénkben a szegedi klinikai központ és a szentesi kórház ilyen – azonban törvényi kötelessége ellátni az oda küldött sürgős betegeket, még ha a havi tvk-keretüket be is töltötték. Az intézmények óriási adósságait főképp ez a kötelezettség okozza.

– Részben javítana csak a kórház gazdasági helyzetén a tvk eltörlése, ami nálunk az átalakítások áprilisi kezdetén mintegy 60 százalékkal csökkent – kommentálta a hírt Pásztor István, a makói kórház gazdasági igazgatója. Az intézmény gazdasági nehézségeihez ugyanis erősen hozzájárult aktív ágyszámainak 43 százalékos csökkentése, több önálló fekvőbeteg-osztályának bezárása is. Helyette ugyan közel 100 krónikus rehabilitációra használható ággyal bővültek – ezekre azonban nincs megfelelő igény, és nem pótolja az aktív ágyak csökkenése miatt kieső finanszírozást.

– Aggályaim vannak azzal kapcsolatban, hogy a tvk megszüntetése rendezné kórházunk helyzetét. Nem tudjuk például, hogy melyik intézmény, milyen ellátásban és mértékben részesülne ebből – mondta el Kallai Árpád, a vásárhelyi kórház főigazgatója. Hozzátette: a pontos koncepció ismerete nélkül nehéz megjósolni az intézkedés hatásait – hiszen az ördög a részletekben van.

Weisz Péter, a szentesi korház gazdasági stabilitásán dolgozó önkormányzati biztos szerint a bejelentés csupán „jó mézesmadzag" az egészségügyi szolgáltatók számára, azt ugyanis nem tudni, mi lép a helyére. Ugyanakkor – mint mondta – a tvk alapvetően hibás, rossz megoldás az OEP-kassza kordában tartására, ami a csőd szélére sodorta a magyar egészségügyet.

– Úgy tűnik, némileg kedvezőbb helyzet állhat be a tvk eltörlésével, de a koncepció részletes ismerete nélkül korai lenne megmondani, mennyivel – fogalmazott óvatosan Resch József. A szegedi klinikák pénzügyeiért felelős orvoskari gazdasági igazgató nem hiszi, hogy a pénzügyi tárca visszaállítaná az OEP-büdzsét jelentősen és folyamatosan túllépő, korlátozás nélküli, régi rendszert. Úgy véli, az OEP-kassza jelenlegi maradványainak mértékéig szabadítanak csak fel pénzt, és csak a tvk-mentes szakterületeket – amibe eddig például az onkológiai és az újszü-
löttellátás tartozott – szélesíthetik ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''A madárfotózás olyan, mint a vadászat''

Pusztaszer - Munkája egyben a hobbija, és ezért még elismerést is kap: Máté Bence, a 22 éves… Tovább olvasom