Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Nem is a mozi, a hangulat a lényeg

Az Aradi vértanúk terén ingyenes a mozi és jó a társaság: mi mást várhatnánk egy szabadtéri fesztiváltól?
Az ötlet egyszerű: végy egy óriáskivetítőt, pár érdekes filmet, nézőtér gyanánt egy nagy teraszt, és kész is az ingyenesen látogatható programsorozat. A tavaly Budapesten, idén több vidéki nagyvárosban is látogatható tér-film-zene fesztivál a Szegedi Szabadtéri Játékok kísérőrendezvényeként a Dóm tér műsorkínálatát egészíti ki: az Aradi vértanúk tere június vége óta augusztus 16-áig várja a közönséget, a szabadtéri előadás- és főpróbanapjainak kivételével.

A fesztivál Szegeden is minden korosztály igényének eleget tesz, bár a délutáni családi filmekre inkább véletlenül bukkannak a járókelők, ahogy a zene- és táncfilmekre is – igaz, láttunk elszánt jazzrajongót, ahogy feszülten figyeli a Dresch Quartett zenéjét. Az este nyolckor kezdődő nagyjátékfilmre azonban – most épp a Lorára – már pótszékeket kell hozni. A kezekben műsorfüzet: a nézők készültek. Feltámadt a kertmozi?

Oravecz Petra nem először van itt, bár mindegyik filmet látta már, amiért kijött a térre. Nem is a mozi a lényeg, hanem a hangulat. A legnagyobb tömeg eddig a Parfüm vetítésekor volt, állítja, bármennyire is meglepő egy ilyen hátborzongató film esetében.

Nem csak arról szólnak ezek az esték, hogy az ember leül, megnéz és megiszik valamit, vallja Gobrehel Tibor, hanem arról, hogy mi van a fesztivál mögött: a szabadtéri ingyenes mozizás ugyanis a nem szegediek számára is vonzó lehet, összehozhatja az embereket. Bár, teszi hozzá, lehetne halkabb is a film, hogy a beszélgetőket se zavarja.
Így könnyen az lehet az érzésünk, hogy ha van háttér-televíziózás, hát akkor a tér-film-zene: háttérfesztivál Szeged nyári kulturális életében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben, az ítéletre várva

Szeged - Szegeden, a Dorozsmai úton található előzetesház rácsos ablakai mögött most 210-en élnek.… Tovább olvasom