Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Nem iszik sört a tápéi korsókirály

Szeged-Tápé - Harminchárom éve gyűjti a söröskorsókat Polonkai Sándor. A pontos leltár szerint 2008 áprilisának közepén éppen 2160 darab korsó büszke tulajdonosának vallhatta magát. A tápéi vállalkozó házában 1025 flaska tokaji bor is található.
Katonaként 1975-ben nyertem első korsómat egy hadseregbajnokságon, s azóta a különböző színű, anyagú, formájú söröskupák lettek a kedvenceim. Minden hétre egy korsó! – fogadtam meg, s ehhez tartottam is magam. De idővel felpörögtek az események, ezt a heti egykorsós tervet ma már bőven túlteljesítem, és sikerült 2160 darab korsóval az ország egyik legismertebb gyűjtőjévé válnom – jelenti ki szeged-tápéi otthonában Polonkai Sándor. – Ha nem is én büszkélkedhetem a legnagyobb magyarországi korsókészlettel, de úgy vélem, mindenképpen helyem van a dobogón.

Évekig az okozta a legnagyobb gondot Polonkai úrnak, hova rakja a gyűjtemény legújabb darabjait. Mára egy polcrendszert épített ki, lakása korsómúzeumként is funkcionálhatna.

Polonkai Sándor büszkén mutatja korsógűjteményét. Barátai mindig egy flaskával lepik meg. Fotó: Gyenes Kálmán
Polonkai Sándor büszkén mutatja korsógűjteményét. Barátai mindig egy flaskával lepik meg. Fotó: Gyenes Kálmán

– Ellentétben a meghatározott témakörben gyűjtőkkel, akik szín, anyag, s ki tudja még, milyen megfontolás szerint válogatják össze gyűjteményüket, én megveszek mindent, ami csak megtetszik. Így aztán az én házamban megtalálható – az üveg mellett – az agyagból, porcelánból, gipszből, kristályból készült, fából faragott, réz-, ón-, cinkkorsó is. Ami pedig a származási helyet illeti: minden kontinensről kaptam, vettem már korsót, sőt olyan szigetekről is érkezett korsó tápéi házamba, amelyeket alig lehet megtalálni a térképen. Témákban sem válogatok: a sportos korsók mellett történelmi tárgyú, népművészeti motívumokkal vagy éppen városcímerrel díszített korsó is felkerülhet a polcomra. Köztük találhatók legféltettebb kincseim: a közel 200 éves Rákóczi-korsó és egy legalább százötven éves Kossuth-korsó – mutatta be gyűjteményét Polonkai Sándor.

A korsók pontos összértékét nem tudná meghatározni, de tízmilliókért sem bocsátaná áruba, hiszen már mindegyik darab az élete része lett. Sokkal fontosabb számára, mint az értük kapható pénz. Inkább azon töri a fejét, milyen egzotikus tájakról hozasson még újabb korsókat. Ezen a gondon gyakran barátai segítenek. Ma már minden ismerőse tudja, milyen meglepetésnek örül, ha valaki betér hozzá vendégségbe.

Érdekesség: a korsókirály hosszú évek óta egy korty sört sem engedett le a torkán.
– Azt nem állítanám, hogy absztinens lennék, egy-egy jófajta borral szívesen koccintok – árulta el a gyűjtő –, de a sört csak korsóban értékelem.

Folyékony arany

Rendkívül értékes tokaji borgyűjteményére is büszke lehet Polonkai Sándor, hiszen ma már több mint ezer palack sorakozik borállványain. A legértékesebb flaskában egy 1920-ban palackozott boreszencia található, aminek nagykereskedelmi ára is százezrekben mérhető, de egy ilyen különlegességért a pesti Váci utcán tehetős külföldi gyűjtők megadnak egymillió forintot is.

– Azért gyűjtöm a tokajit, mert nagyon tisztelem mindazokat, akik fáradságos munkával előállítják ezt a világhírű terméket – magyarázta tokajis vonzódását Polonkai Sándor. – Borbarátként az a véleményem, ennél nemesebb ital az egész földkerekségen nem létezik. Ez már nem is bor, hanem folyékony arany.

Olvasóink írták

 • 7. Mese 2008. április 22. 15:19
  „nagypapa: ha már ilyen nagy ember és büszkén tekint rájuk,hát ő is takarítsa őket,ne szegény felesége.”
 • 6. Mese 2008. április 22. 15:17
  „Folyton koporsót olvastam korsó helyet... ^^""”
 • 5. nagypappa 2008. április 20. 21:02
  „Az édesapja volt a 70-es években az ATI Igazgatója, Sanyi a Kossuth laktanyában, polgári alkalmazottként dolgozott.
  A korsókról csak annyit, hogy a lakásának a lépcsőjén is korsók vannak. Szegény felesége, Anikó, már nem annyira örül a gyűjteménynek, neki kell takarítania.
  Tényleg minden barátját arra kéri, hogy hozzanak neki korsót.”
 • 4. Gergő_ 2008. április 20. 19:40
  „Mert TÁPAI. Igaza van radikálisnak. A riporttal semmi baj, de az újságíró valószínűleg nem volt jó magyarból, vagy egyszerűen csak hülye.”
 • 3. joy 2008. április 20. 18:24
  „Kötösssszködők!
  Bajotok meg mi?”
 • 2. maci52 2008. április 20. 14:49
  „Kit érdekel itt a nyelvtan,ez a Polonkai a volt autó oktató stb?”
 • 1. radikalis 2008. április 20. 13:06
  „Minden tápéizás egy új szög kivesző nyelvjárásunk koporsójába.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárták a szegedi rakpartot

Szeged - A Tisza vízszintjének emelkedése miatt szombat este tíz órakor lezárták a szegedi… Tovább olvasom