Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Nem jár többletpont a Pitman-vizsgáért

Nem kapnak államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványt, és nem kapnak többletpontot sem a felvételi eljárás során azok, akik 2005. október elseje után tettek Pitman-nyelvvizsgát. A nemrégiben átdolgozott vizsgát ugyanis a magyar akkreditációs központ nem fogadta el. A Pitmannal szemben csak Magyarország ilyen szigorú, Olaszországban például már vizsgáznak az átdolgozott kritériumok szerint.
Nem számít államilag elismert bizonyítványnak a 2005. október elseje után tett Pitman egynyelvű angol nyelvvizsga, ezért többletpont sem jár érte a felvételi eljárás során. Az október elseje előtt tett vizsgákat a változás nem érinti.

Tavaly szeptemberben megírtuk: októbertől megújul, gyakorlatiasabbá és modernebbé válik az egyik legnépszerűbb nemzetközi nyelvvizsgarendszer, a Pitman. Később kiderült: az angol vizsgaközpont által kidolgozott újításokat a magyar Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ (NYAK) nem fogadta el, és a Pitman Qualifications vizsga állami elismerését október elsejétől egy évre felfüggesztette.
A Pitmannal szemben csak Magyarország ilyen szigorú, Olaszországban például már vizsgáznak az átdolgozott kritériumok szerint.

Az OM közleménye

Az Oktatási Minisztérium honlapja is foglalkozik a felvételik kapcsán a témával. Az OM közleménye szerint a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők évek óta vizsgázhattak és államilag elismert nyelvvizsga bizonyítványt kaphattak a Pitman vizsgaközpontban, ezért ezt jelezniük kell a jelentkezési lapon. Azok viszont, akik 2005. október 1-je után vizsgáznak a Pitman központban, nem kapnak államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványt, így többletpontot sem.

A Szegedi Tudományegyetem JGYTFK Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában október óta Pitman-nyelvvizsga nem, csak Pitman-gyerekvizsga tehető. Azokat, akik akkreditált nyelvvizsgára jelentkeznének, az iskola tájékoztatja a változásról – tudtuk meg Belájszki Nevenkától.

A vizsgatitkár elmondta: az angol központ szándéka szerint modernebb, életszerűbb – de nálunk mégsem akkreditált – teszt írásbeli része pluszfeladatokat tartalmaz, a fogalmazás-feladatot levélírásra cserélték, a szóbeli pedig sokkal szubjektívebb értékelésre ad lehetőséget. Belájszki Nevenka úgy tudja, éppen ez utóbbi nem felelt meg a NYAK számára. A Pitman angliai központja most átdolgozza a vizsgarendszert és újra kérni fogja a magyarországi akkreditációt. A vizsgatitkár bízik benne: a Pitman hamarosan újra államilag elismert lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita a reptéri ingatlanokról

A Szegedi Repülő Egyesület 100 milliós vagyona átadásáért cserébe azt kéri a várostól, hogy 99 évig… Tovább olvasom