Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Nem javul a szegedi autósok mentalitása

Koccanásos baleseteknél egyesek rendőrt hívnak, mások betétlapot töltenek ki – vagy elmenekülnek. Ez az adott helyzettől és a károkozó lelkiismeretétől függ. Sokan az első alkalommal lebuknak, de akadnak olyanok is, akiknek örökre nyoma vész. De vajon mi késztet egyeseket a távozásra? Erre kerestük a választ.
A kötelező felelősségbiztosítás az autósok védelmére szolgál, és a kárrendezés korrekt eljárási módja, akár a kisebb, parkolóban történt koccanásos balesetek esetében is. Ennek ellenére akadnak olyanok, akik kibújnak a helyzetek tisztességes rendezése alól.

– A Kölcsey utcából próbáltam kitolatni, amikor egy koppanásra lettem figyelmes – mondta lapunknak R. Szilvia. – Véletlenül nekitolattam a hátam mögött balra parkoló autónak. A barátnőmmel nem tudtuk, mi tévők legyünk. Mivel úgy gondoltuk, nincs szemtanúja a történteknek, és az autón sem esett nagy kár, elhajtottunk. Másnap azonban, amikor egy rendőr kopogtatott az ajtómon, már tudtam, hogy hibát követtem el. Egy járókelő a rúzsával felírta a kocsim rendszámát a sértett autójának szélvédőjére, így a hatóság könnyen rám talált.

Több mint ezer koccanás

Koccanás miatt 1507 esetben keletkezett anyagi kár az elmúlt évben Szegeden és környékén. A helyszínről kárrendezés nélkül távozó autósok mintegy 70 százaléka megkerül a járókelők és az utcai kamerák segítségével. Ha a rendőrség megtalálja a károkozót, és az elismeri tettét, akkor a szituációtól függően helyszíni bírságban részesülhet, vagy szabálysértési feljelentést tesznek ellene – mondta Kónya Zsolt, a Szegedi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

Vajon mi késztet egyeseket a távozásra? Egy szegedi biztosítási szakértő azt mondta: tapasztalataik szerint a legtöbb károkozó attól tart, hogy drasztikusan emelkedhet a felelősségbiztosításának díja. Az alapdíjat ugyanis legalább 30 szempont figyelembe vételével állapítják meg. Ha valaki kárt okoz, csökkennek a biztosítótársaságok által adott kedvezmények, vagyis az úgynevezett bónusz pontok. Egy baleset akár tízszázalékos díjemelést is eredményezhet. Itt pedig már nagy összegről is szó lehet, hiszen az alapdíj akár 100 ezer forint eltérést is mutathat – tulajdonosonként és biztosítótársaságonként.

– Egy héten belül kétszer törték össze az autómat – mondja E. Csaba. – Mindkét alkalommal az egyik szegedi pizzéria előtt parkoltam és a vacsorámra vártam, amikor beletolattak, illetve hátulról nekikoccantak a kocsimnak. A hátsó sárvédőm összetörésekor nem is adódott semmi probléma, hiszen a másik fél segítőkész volt, és megtettük az ilyenkor szükséges intézkedéseket. A második eset azonban nagyobb bosszúságot okozott, mivel akkor is megtörtént a kárfelvétel, de a kárt okozó férfi azt írta rá a betétlapra, hogy már sérült volt a kocsim. Az igaz, hogy a biztosító mindkét fél érdekeit képviseli, és felméri mi is történt valójában, de sajnos az avultatás miatt nem kaptam akkora összeget, hogy a saját pénztálcámból ne kelljen hozzájárulni az autóm javíttatási költségeihez.

Díjak

Ha egy autós több évig nem okoz balesetet, akár felére is csökkenhet a kötelező felelősségbiztosításának díja. Viszont, ha valaki egy éven belül háromszor is kárt okoz, akkor akár duplájára is emelkedhet az alapdíj.

– Késő délután a Széchenyi téren sétáltam, amikor azt láttam, hogy egy vezető autójával parkolás közben meghúzott egy mellette álló személygépkocsit – mondta B. Zsuzsanna. – Rögtön felírtam a rendszámát és a telefonszámomat egy papírra, és azt a ablaktörlő alá tűztem. Velem is történt hasonló: a nagyposta előtt parkoltam, és amikor visszaértem, észrevettem, hogy megnyomták az első lökhárítómat. Nem tettem feljelentést, mert úgy gondoltam, biztosan nem találják meg az elkövetőt. Akkor én is szívesen vettem volna, ha valaki értesít. Ezért nagyon jól esett, hogy kaptam egy köszönő SMS-t attól az autó-tulajdonostól, akinek segítettem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A körbetartozás áldozata a szegedi Délépítő

Lapunk értesülése szerint felszámolási eljárást kezdeményeztek a Délépítő ellen, amely kedden… Tovább olvasom