Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Nem jó senkinek, ha nem unatkoznak a tűzoltók

Szeged - A jó tűzoltó szereti a hivatását, a változatos és izgalmas munka élteti. Kényszerből nem lehet életet menteni - tudtuk meg hétfőn a napos úti parancsnokságon. Ma van a tűzoltók napja.
Közúti balesetekhez, avar- és lakástüzekhez riasztják Szegeden a legtöbbször a tűzoltókat, szerencsére nem volt még "pokoli torony" a megyeszékhelyen. Ma van a tűzoltók napja, ezért ellátogattunk a Napos úti parancsnokságra. Faragó Antal hadnagy kísért bennünket az épületben, hétfőn ő volt a szolgálatvezető parancsnok.

A hírközponba vezetett az első utunk - ide fut be ugyanis minden hívás a 105-ös segélyhívó és a vonalas számokról - vagyis innen indul minden. A készülék az összes számot kijelzi, még a titkosítottat is - a telefonbetyárok így könnyen lebuknak. Ráadásul digitálisan rögzítenek mindent: vasárnap például több mint 200 hívást és rádióforgalmi adást rögzített az automata. Az éves riasztások száma 900-1200 között van - tudtuk meg Tolmacsov Márk főtörzs-őrmestertől.

Nem jó senkinek, ha nem unatkoznak a tűzotók. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Amíg ott voltunk, egy hívás érkezett: égetést jelentettek be Szőregről, a Sarkantyú utcából. Vészhelyzet esetén azonban nincs ekkora nyugalom. Az alapvető adatok felvétele után a központos elmondja a szükséges információkat a szolgálatvezető parancsnoknak, aki eldönti, hogy milyen autókra és mennyi emberre lesz szüksége; a telefonhívástól számított 2-3 percen belül elindulnak menteni. Budapest után a szegedi az ország második legnagyobb tűzoltó-parancsnoksága: 157-en vannak állományban, ebből 139-en mentenek. A 24 órás munkát 48 óra pihenés váltja. Sokan dolgoznak a szabadnapjukon: van közöttük például kőműves, autószerelő, szobafestő-mázoló, vagy vállalkozó.

Szent Flórián és a tűzoltók napja

Május 4-e 1991 óta a tűzoltók napja Magyarországon. Szent Flórián 304. május 4-én halt meg. Diocletianus császár uralma alatt, 303-ban újra kitört az egyházüldözés. Amikor Flórián tudomást szerzett arról, hogy az Enns-parti Laureacumban (ma: Lorch) fogságba ejtettek 40 keresztényt, a foglyok segítségére sietett. Bíróság elé állították, büntetésként megbotozták, majd arra ítélték, hogy kővel a nyakában az Enns-be dobják. Az árvizek és tűzvészek elleni védő szentet leginkább égő házzal a kezében ábrázolják, mert gyermekkorában imádságára kialudtak egy égő ház lángjai, illetve mert egy szénégetőt mentett meg a tűzhaláltól, amikor az hozzá fohászkodva vizet kért. A szénégető máglyája lángra lobbant, próbálta eloltani, azonban ő is a tűzbe esett, ekkor vizet kért a víz által halt Flóriántól, így menekült meg a tűztől. Forrás: wikipédia

- Nem lehet megszokni azt a sok szörnyűséget, amit a munkánk során látunk. Nemcsak a tűzesetekre gondolok: a baleseti mentés éppen olyan borzalmas, főleg, ha gyereket kell kimenteni a roncsokból - árulta el a háromgyermekes édesapa. Azt mondta, ezeket az élményeket kibeszélik magukból - csak így lehet feldolgozni a stresszt. Faragó Antal szerint kétféle tűzoltó létezik: az, aki szereti a hivatását, és az, aki alig várja, hogy leteljen a műszak. Szerencsére az utóbbiak vannak kevesebben - ők lemorzsolódnak, mert kényszerből nem lehet életet menteni. A hadnagy azért választotta ezt a munkát, mert változatos és izgalmas. Már az édesapja és a nagyapja is tűzoltó volt, a szakma így családban maradt.

A hétfő délelőtt nyugodtan telt. Hetente egyszer, a hét első napján átnézik az összes autót, és ha bármilyen problémát észlelnek, azt kijavítják. Az udvaron állt a 37 méteres létrás, és a 42 méter magasra felnyúló emelőkosaras tűzoltóautó - ez utóbbira mi is felszálltunk. Megtudtuk: a kosár 400 kilót bír el, két perc alatt éri el a maximum magasságot. Szegeden sok a középmagas, magas épület, ezért van szükség ezekre a magasból mentő autókra.

- A gépkocsivezető mellett négy beosztott ül egy autóban. 4000 liter víz fér el egy-egy járműben, az oltáshoz körülbelül 2000 literre van szükség - magyarázta Faragó Antal. Majd megmutatta az autóban található felszereléseket. A 14 kilós légzőkészüléket én is felpróbáltam és beláttam, miért nincsenek női tűzoltók: körülbelül 20 kilós felszereléssel szaladgálni a tűzben, füstben, forróságban, bizony nem leányálom. Az utánpótláshoz pedig van férfi jelentkező bőven. Igaz, 10-ből ketten-hárman felelnek meg az egészségügyi és erőnléti-alkalmassági vizsgákon. Sokan már akkor feladják, mikor meghallják, hogy kétezer métert hét és fél perc alatt kell lefutni.

Nem jó senkinek, ha nem unatkoznak a tűzotók. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
A riasztás-mentes szolgálat talán fárasztóbb, mint amikor van munka - magyarázták a tűzoltók. Ilyenkor a folyamatos készenlét mellett kötelező elméleti képzéseken vesznek részt, szerelési gyakorlattal és sporttal telik a munkaidő. Csak vasárnap nincs előre meghatározott feladat. Persze másnak nem jó, ha a tűzoltóknak munkájuk van, de érthető, hogy a tétlenség náluk is az ördög játszótere: feszültebbek, több a konfliktus közöttük - annak ellenére, hogy összetartó a társaság. Sokan a szabadnapjukon is találkoznak, évente egyszer pedig bortúrára indulnak - szigorúan csapatépítő jelleggel.

Amikor a tűzoltó macskát ment. Szájon át lélegeztetéssel - ritka az ilyen eset.

Éjjel-nappal 30 tűzoltó várja a riasztásokat: négyágyas hálókban alszanak, este fél tíztől reggel fél hatig lehet aludni. Mindegyik szobához tartozik tusoló, az ajtó mellett balra van a csúszóakna. Alvás helyett biliárd, ping-pong, darts és tévé tartja ébren a szolgálatban lévőket; a tűzoltók két saját konditeremben edzhetnek.

Szegeden szerencsére nincsenek "pokoli tornyok" (a film angol nyelvű előzetese itt), de vannak avar- és lakástüzek. Emlékezetesnek számít, ha kigyullad egy raktár (mint körülbelül két évvel ezelőtt a gyufagyár raktára) és az erdőtüzek (mint például 1993-ban az ásotthalmi erdőtűz). Ezek nagyobbak és emlékezetesebbek, mert végig kell gondolni az oltás menetét, fel kell építeni a stratégiát - mondta az 1992 óta tűzoltóként dolgozó Faragó Antal.

Szegedi tűzoltók munka közben - égett az orvosi kar Dóm téri épülete.

A folyosókon vitrinekben állnak az ereklyék, kupák, képek és oklevelek - a szerdai sportnapon tovább bővülhet a gyűjetményük.

Olvasóink írták

 • 13. Valaki81 2010. május 05. 15:21
  „Ami a gépjárműfecskendő víztartályát illeti, a legkisebb (a Szegedi Tűzoltóságon) 2000 literes a legnagyobb pedig 4000 L. De ha minden kötél szakad ott a vízszállító is. :)”
 • 12. Srác20 2010. május 04. 23:06
  „Le a kalappal az összes olyan ember előtt aki ilyen munkát vállal!”
 • 11. Zsoltee0716 2010. május 04. 20:42
  „8! ja az lehet:D!
  De attól még lehet női tűzoltó valahol.”
 • 10. ingalil 2010. május 04. 20:40
  „Le a kalappal a tűzoltók előtt!
  Én szeretem őket!
  Különösen egyet!”
 • 9. Kritikus 2010. május 04. 20:16
  „A tűzoltók mindig hálás téma. Csak ne lenne annyi pontatlanság a cikkben. Mondjuk ilyen, hogy szolgálatvezető parancsnok nincs, csak szolgálatparancsnok. A főtörzs-őrmestert meg egybe szokták írni. Ha kétezer liter víz kell egy oltáshoz akkor a gépjárműfecskendő által vitt 400 liter elég kevéske. Inkább négyezret visz az az autó. A túlóra pénzt valóban kifizethetnék már, csak az a baj, hogy a kezdeti összegek igen-igen elkoptak már...”
 • 8. daveedbrown 2010. május 04. 20:04
  „6!
  Nyilvánvalóan ő a cikk írója :)”
 • 7. Yucca 2010. május 04. 20:01
  „Az az állatmentés nagyon tetszik! Amúgy le a kalappal előttük, tényleg mindent megcsinálnak, bármikor és bármihez van szükség rájuk!”
 • 6. Zsoltee0716 2010. május 04. 19:50
  „"A 14 kilós légzőkészüléket én is felpróbáltam és beláttam, miért nincsenek női tűzoltók: "

  Szerintem van azért a 16-os kép az van, vagy ilyen nőies arca van a srácnak?”
 • 5. varadipal 2010. május 04. 17:23
  „Ezeknek az embereknek egyik normális államban sem kellene a túlórapénzért pereskedniük. Szégyen. Néhány illetékest bezavarnék a tűzbe a teljes felszereléssel, hogy értse, mit vállalnak a tűzoltók mások életéért és javaiért.”
 • 4. KaszaOne 2010. május 04. 15:03
  „Láttam egyszer, itt a szegedi rendező-pályaudvaron, amikor tűzoltók oltattak egy égő tartályt, ami kb. harmincezer literes lehetett, és azok ott szaladgáltak körülötte, és hűtötték, hogy nehogy valami komoly baj legyen. Le a kalappal. Elismerésem minden tűzoltónak.”
 • 3. Atkusz 2010. május 04. 13:47
  „Ja, bocs. Látom, a helyesírással volt bajod.”
 • 2. Atkusz 2010. május 04. 13:45
  „Igen ! MI BAJOD VELÜK????”
 • 1. petrol8906 2010. május 04. 10:17
  „tűzotók mi?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzelhalás perzseli a fákat

Megint olyan meleg, ugyanakkor csapadékos időjárás alakult ki májusra, amely kedvez a gyümölcsfákat megtámadó, tűzelhalásnak nevezett fertőzésnek. Tovább olvasom