Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Nem károsodik a Tisza élővilága

Semmiféle károsodást nem okoz a Tiszába a napokban Romániából bejutott csekély mennyiségű cianid- és réztartalmú szennyezőanyag – még a folyó felső szakaszán sem.
Mintát vesznek a folyóból Tiszabecsnél. Fotó: MTI
Tegnap reggel, amikor megkaptuk a hírt, hogy nemsokára a Tisza magyar szakaszán is megjelenik a borsabányai vállalat zagytározójából a Csiszla patakba, onnan a Visón keresztül a Tiszába jutott szennyezőanyag, tájékoztatást kérve felhívtuk a nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságot, és a szegedi társszervezetet is. Mint mondták, csak a Környezet- és Természetvédelmi Minisztérium adhat tájékoztatást az ügyben. Gombos Andrástól, a minisztérium politikai államtitkárától megtudtuk: összehasonlíthatatlanul kisebb a cianid- és rézszennyezés, mint a 2000-es katasztrófa idején.

– Még az ivóvíz esetében megengedett, literenkénti 50 milligrammos határérték egytizedét sem éri el a Tiszában a cianid- és réztartalom – illusztrálta a bekövetkezett szennyezés csekély mértékét a politikai államtitkár. Az adatok egyszersmind jelzik: a mostani szennyeződés semmiféle károsodást nem jelent a Tisza élővilága számára, s persze a lakosság számára sem. Mire a szennyanyag a Tisza alsó szakaszára jut, olyannyira fölhígul, hogy jóformán laboratóriumi módszerekkel sem lehet majd kimutatni. Egyébként most a folyóba jutott méreganyag csekély mennyiségét az is szemlélteti, hogy 2000-ben egy ízben a megengedett határérték közel ezerszeresét mérték cianidból, átlagosan pedig két-háromszázszoros volt a mennyiség.

Függetlenül attól, hogy nem következett be károsodás a Tisza magyar szakaszán, Gombos András tegnap levélben kérte a román környezetvédelmi tárca miniszter asszonyát: adjon tájékoztatást a magyar társminisztériumnak arról, milyen intézkedéseket tettek, illetve tesznek a jövőben a vízszennyezés megakadályozásáért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvosigazgató nélkül működik a rendelőintézet

Lemondott posztjáról a szegedi rendelőintézet orvosigazgatója. Varga Lajos azzal indokolta… Tovább olvasom