Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Nem kell a számológép

Kiemelt első helyezést ért el Varju Péter, a Bolyai Intézet hallgatója a Nemzetközi Matematikai Társaság versenyén. A szegedi egyetemet mellette Ambrus Gergely, Jankó András és Kevei Péter képviselte.
Csak az okleveleiket nem tudják megszámolni a Szegedi Tudományegyetem hallgatói: Kevei Péter, Röst Gergely, Jankó András, Varjú Péter Fotó: Frank Yvette
A Nemzetközi Matematikai Társaság 12. alkalommal rendezte meg feladatmegoldó versenyét a bulgáriai Blagojevgrádban. A középiskolai diákolimpia egyetemi szintű megfelelőjének tartott megmérettetésen 35 ország 72 egyetemének 230 hallgatója vett részt, köztük az SZTE Bolyai Intézetének matematikushallgatói, Ambrus Gergely, Jankó András, Kevei Péter és Varju Péter. Hazánkat összesen 16 diák képviselte.

– A verseny kétnapos, mert így alaposabban fel lehet mérni a mezőny képességeit. Amely igen változó, hiszen a győztesnek végül 208 pontja lett, míg az utolsónak öt. A világon matematikát tanuló egyetemisták közül 90 százalék egy pontot sem érne el ezen a rendezvényen– vélekedik Röst Gergely csapatvezető. Nem így a 23 esztendős, ötödéves Varju Péter, aki végül kiemelt első helyezett lett, amiért 250 dollár jutalmat és egyéves brémai ösztöndíjat ajánlottak fel neki.

– Ezt nem fogadtam el, mivel egyetlen este alatt kellett volna döntenem, s nem akartam az ismeretlenbe belevágni. Ma is így döntenék, mert inkább PhD-képzésre jelentkeznék valahova, és a tudományos pályát választanám – mondta Varju Péter, aki összesítésben negyedik lett a versenyben, egy belorusz, egy ukrán és egy Princetonban tanuló román diák mögött. Kelet-Európa a hallgatók szerint azért tarolt a versenyen, mert itt vannak nagy hagyományai a matematikaversenyeknek, ők maguk már általános iskola 3. osztályától űzik ezt a sportot. Péter például díszes oklevelét a fiókjában őrzi. – Nem akarok szerénytelen lenni, de van már egy pár otthon – meséli a volt radnótis diák.

– A versenyen csak tollat és papírt használhatunk, számológépre nincs szükségünk. A feladatok különböző nehézségűek, de biztos, hogy nem ezekkel reklámoznánk a matematikát – mondják a hallgatók, akik év közben egy feladatmegoldó szemináriumon egy nemzetközi matematikai folyóirat problémáival „tréningeznek", megoldásaik már többször is megjelentek a lapban. Ezzel pedig Röst Gergely szerint bizonyítják, hogy aki tehetséges és szorgalmas, annak nem kell elmennie Szegedről ahhoz, hogy szép eredményeket elérve érvényesülni tudjon.

T. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy városi telek kálváriája

Négyzetméterenként tízezer forintot kért az önkormányzat két városi tulajdonú, közmű nélküli… Tovább olvasom