Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Nem kell az utcára menniük

Nem maradnak hajlék nélkül az utcára kerülő családok, anyák gyerekekkel: a megye városaiban működő átmeneti otthonokban befogadják őket. A legfontosabb, hogy a gyerekeket ne válasszák el szüleiktől.
Lapunk internetes portálja nagyon sok véleménynek, ötletnek, szándéknak helyet ad. Az ott működő fórumon egy kétgyermekes egyedülálló anyuka felhívását is olvashatják az internetezők. Kétségbeesetten keres albérletet, arra hivatkozva: hamarosan utcára kerülnek. Mindössze 15 ezer forintot tudna fizetni.

Megnéztük a Déli Apró hirdetőújságban közétett lakásokat, ennyi pénzért nem találtunk egyet sem. Szegeden, a Csillag téren 30 ezer forint+rezsiért kínálnak egy másfél szobás bútorozatlan lakást, itt egyhavi kauciót kérnek beköltözéskor. 20 ezer forintért Ópusztaszeren ajánlanak kiadó tanyát. 23 ezer forintért is lehet lakást bérelni – az árban benne van a rezsi is –, a Szeged városszéli magánház szobájába azonban fiatal, dolgozó nőt keresnek.

Hogy miért kerülnek családok, gyermekes anyák utcára, annak több oka lehet. Egyrészt mert nem tudják kifizetni a lakásuk rezsijét vagy az albérletet, és felmondanak nekik. Másrészt azok a nők kényszerülnek menekülni gyermekeikkel otthonról, akiket bántalmaz a férjük. Mindkét helyzetre – még ha csak átmenetileg is – megoldást adnak azok az államilag finanszírozott otthonok, amelyek anya-gyermek vagy családi szállóként fogadják be az utcára kerülteket.

A fedél nélkül maradt családokat segítő Családok Átmeneti Otthona (CSÁO) a megye öt városában, Csongrádon, Makón, Szentesen, Hódmezővásárhelyen és Szegeden működik. A szegedi CSÁO vezetője, Sipka Rózsa azt mondta: ha valaki vasárnap este 10 órakor csenget be hozzájuk, akkor is befogadják. A krízishelyzetben lévőknek, a gyerekeivel érkező édesanyának vagy a fedél nélkül maradt családnak 3-5 napra mindenképpen adnak szállást, s próbálják további boldogulásukat is segíteni.

Szentesen a 37 fős CSÁO-ban jelenleg 27-en laknak: gyerekek szüleikkel, várandós kismamák. A legtöbben közülük azért kerültek be az otthonba, mert nem volt hol lakniuk. Legfeljebb egy évet tölthetnek el itt, ez az idő azonban elég ahhoz, hogy anyagilag kicsit összeszedjék magukat. Sokan keresnek és találnak munkát, takarékoskodnak, és az első év végén albérletbe költöznek. Ebben az intézményben működik egy albérlet-támogatási program is, az ebben részt vevő családok albérleti díját egy alapítvány egy évig fizeti.

Az egyik legfontosabb cél minden esetben az, hogy a gyermekek együtt maradjanak édesanyjukkal, szüleikkel, s ne kerüljenek nevelőotthonba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vidék legnagyobb adótartozója szegedi

Egy szegedi székhelyű cég közel négymilliárd forinttal tartozik az adóhatóságnak. Tegnap kerestük az… Tovább olvasom