Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Nem kellenek Papp Janó jelmezei

Szeged - Az érintett szerint nem szándékosan, de mellőzi a Szegedi Nemzeti Színház Papp Janó jelmeztervezőt ebben az évadban. Gyüdi Sándor főigazgató reakciója: az állítás korai, és lehet, hogy nem igaz.
Mellőzi az új évadban a Szegedi Nemzeti Színház a hétszeres Dömötör-díjas Papp Janó jelmeztervezőt. Az érintett szerint nem szándékosan nem adnak neki munkát, egyszerűen az ő szempontjából „elbénázták" az évadot. A vendégrendezők a saját tervezőjüket hozzák, aki pedig mégsem, az nem tudja, hogy őt is választhatná, mert a színház vezetése – a tervező legalábbis így gondolja – nem propagálta eléggé.

Papp Janó 38 éves, 18 éve van a pályán, 500 darab jelmezeit tervezte meg eddig. 10 éve dolgozik a szegedi színháznál, ahol már a kezdetektől nem évadra, hanem egyes produkciókra kötnek vele szerződést. Az első évadban kilenc bemutatója volt, legutóbb csak egy, az Otelló. Tegnap egyébként éppen a színházban értük utol, de nem új produkción, hanem a Tosca felújításán dolgozott.

Papp Janó 10 éve dolgozik a színháznak Fotó: Schmidt Andrea
Papp Janó 10 éve dolgozik a színháznak
Fotó: Schmidt Andrea

– 30 ezer forintot kapok ezért a munkáért, nagyjából 100 ezerre számítottam. Az a szokás, hogy felújításkor a tervezési összeg 10-20 százalékát fizeti ki a színház. Ha most tervezném a Tosca jelmezeit, 500 ezer forintot kérnék érte. Mások egymilliót, operáért ugyanis ennyit szoktak fizetni. Egy pillanatig gondolkodtam, hogy 30 ezerért elvállaljam-e, de a kollégák miatt igent mondtam.

A tervező szerint a pálya telített, sok függ a kapcsolatoktól, ezért más színházakban sincs sok lehetősége. A Jókai Színháznak mindenesetre dolgozik. Szegeddel ellentétben Békéscsabán nagyon szeretnek, és számítanak rám – fogalmazott.

Papp Janó nemcsak jelmezeket tervez, hanem ruhákat is – azt mondta, jelenleg ez a munka tartja víz fölött. Színházi emberektől nem fogad el pénzt, a civilek körében pedig nem túl nagy a kereslet, ezért most szülei segítségével tartja a frontot. Hárman várjuk a nyugdíjat – szemléltette anyagi helyzetét.

– Papp Janó most is dolgozik a Tosca felújításán, és honoráriumot kap. Az évad műsorterve teljes részletességgel még nincs kész. Azt állítani, hogy Papp Janó nem kap munkát, korai, és lehet, hogy nem igaz – reagált Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója. Hangsúlyozta: a színházak – így a szegedi is – ma már legtöbbször vendégrendezővel dolgoznak, akiknek „meg szokás adni azt a fajta szabadságot, hogy megválasszák a munkatársaikat". Ha azonban nincs határozott elképzelése a rendezőnek, akkor a színház vezetése szokta és fogja is orientálni.

A főigazgató hozzátette: beszélgetésünk előtt néhány perccel hatvan százalékkal megemelte Papp Janó toscás gázsiját.

Olvasóink írták

 • 10. hukle 2008. október 04. 20:01
  „Azt hiszem, egy jelmeztervező ne az újságban sírjon, mert a rendezők maguk hívják a tervezőket és ha Papp Janót nem hívja egyetlen rendező sem, ha úgy kellene rákényszeríteni valakire, az régen rossz és nem a színházvezetés hibája, hanem csakis a Papp Janóé. Talán inkább gondolkozzon el, mi lehet vele a baj, hogy nem kapkodnak utána. Gusztustalannak tartom a cikket, anyagi dolgokról végképp nem illik beszélni. És itt nem a tehetségről van szó, hanem egy személyiségről. Aki ilyen cikket közöltet le magáról, az ne csodálkozzon, hogy nem akarnak vele dolgozni a rendezők.”
 • 9. rozsa55 2008. október 02. 19:42
  „te vizes 8-as, igyekezz, és ha már eggyel kisebb lesz az IQ-d, már növény lehetsz.

  Látta valaki a Don Carlos jelmezeket pl.? Gregor József úgy nyilatkozott róla, hogy még soha nem látott ilyen csodás Don Carlos jelmezeket. Pedig látott egy párat. Aki nem veszi fel a szürke valamelyik árnyalatát, azt kinyírják, ha nem elég rámenős.”
 • 8. gyüdi 2008. október 02. 17:21
  „dagadt buzi!

  nem kell!”
 • 7. pille 2008. október 02. 12:17
  „Vannak,akiknek tetszenek Papp Janó jelmezei ,és vannak akiknek meg nem. Mi ebben a felhábotító?”
 • 6. dosytres 2008. október 02. 11:06
  „Csoda,ha sokan elmenekünekülnek ebből a városból?
  Jó lenne már,ha egy kicsit értékelnénk az ÉRTÉKEINKET!”
 • 5. Jannisz 2008. október 02. 10:20
  „Janó! Indulás!”
 • 4. Piki 2008. október 02. 10:11
  „Székhelyi "ténykedése" után, nincs miből Papp Janót megtartani?
  Szégyenteljes ez az egész......:(”
 • 3. egykutya 2008. október 02. 08:49
  „Minden színházigazgató elcsesz valamit? Most épp Papp Janót fogjuk elherdálni?”
 • 2. Agyi 2008. október 02. 08:15
  „Papp Janó jelmezei egyediek,és gyönyörűek!!!!!”
 • 1. rozsa58 2008. október 02. 05:29
  „Papp Janó megérdemelné az állandó munkát. Szeged csak termeli a zseniket, de nem tartja meg. Egy állandó kiállítás sem ártana.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes az oltás – csak még nincs belőle

Szeged - Folyamatosan csörögtek tegnap a telefonok a szegedi háziorvosi rendelőkben: rengeteg szülő oltatná be két éven aluli gyermekét az ingyenessé vált pneumococcus vakcinákkal. Tovább olvasom