Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Nem kellett a terasz a kínzó kánikulában

Szeged - Jóval kevesebb volt a délutáni vendég még a teraszos szegedi kávézókban, éttermekben is. Az élet a kánikulában csak este kezdődődik. Egy népszavazási kezdeményezés alapján néhány szegeditől arról érdeklődtünk, mit csinálnának a szieszta ideje alatt.
Forró szél, kihalt utcák – akár egy western díszlet. Szeged déli városhoz illőn élt a kánikulában: a hőségben pihent, éjjel életre kelt. Míg egy „normális" nyáron a vendéglők teraszai tele voltak napközben, addig tegnap kora délután a legtöbb félig, vagy teljesen üres volt. – A forróságban a forgalom körülbelül a fele egy átlagos nyári nap forgalmának. Ilyenkor este öt-hat óráig néptelen a város, a vendégek később jönnek, mint egyébként – erősítette meg megfigyelésünket Vörös Eszter, a Stefánia cukrászda üzletvezetője.

A Mediterrán terasz egy hete már ki sem nyitott este hét előtt. Tegnap délután egykor csupán az üzletvezetőt, Romvári Zsuzsannát találtuk ott. – Tájékoztatom a nem létező vendégeket, hogy zárva vagyunk. Egyébként várhatóan már csak ma – mondta. A forró délutánokon csupán ketten-hárman próbálkoztak, miattuk nem érte volna meg nyitva tartani. Az esti vendégek viszont pótolták a délután kieső forgalmat.

Korábban elmentek

A szegedi önkormányzat dolgozói átlagosan egy órával hamarabb haza mehettek a hivatalból a hőségriadó alatt, mert a városháza több irodájában nincs klíma. Az ügyintézést ez nem érintette, az ügyfeldolgozás nem tart tovább emiatt – mondta Mózes Ervin jegyző.

Több szegedi vendéglátós nem így érzi. Szerintük hiába volt sokkal több esténként a vendég, a napi bevétel mégis jóval kevesebb. A hely adottsága korlátozza a vendégek számát, nem tudnak esténként tömegeket leültetni.

A hőség a Virágnak sem tett jót, a napernyők alatt tegnap tíz-tizenöt embert számoltunk össze. A Millenniumi teraszon és a Hatos Rétes előtt kettőt-kettőt. A John Bullban is bőven volt hely, a kánikulában este 7 körül indul az élet. A tulajdonosok elmondták: a napi forgalom nem csökkent, a fogyasztás azonban változott: az ásványvíz és a saláta ment a legjobban.

Sokan ültek viszont tegnap az A Cappella asztalainál. – Sarkon van, ezért jár a levegő, az épület pedig árnyékot vet az asztalokra – indokolta egy nő, miért érzi magát jobban itt, mint más cukrászdában.


Alvás, házimunka, szex

Az Országos Választási Bizottság hétfői ülésén hitelesítette a szieszta bevezetéséről szóló országos népszavazási kezdeményezést. Az egy állampolgár által benyújtott kezdeményezés szerint a népszavazási kérdés az lehet: „Egyetért-e ön azzal, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése törvényt alkosson a szieszta bevezetéséről?" A Szegeden nyaraló szolnoki Szurmay család szerint nem biztos, hogy megérné este hatig a hivatalban ülni a délutáni pihenésért cserébe. A Hatos Rétesben dolgozó Marosi Zoltán hasonlóan gondolkodik. Az alapötlet jó, de ha a munkavállalóknak este 11-ig kellene a munkahelyükön lenniük, az „nyafogósabb lenne" – mondta. Néhány szegeditől arról érdeklődtünk, mit csinálnának a szieszta ideje alatt. A leggyakoribb válaszok: strand, alvás, házimunka, szex. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak rosszalkodni nem szabad az önkormányzati napköziben

Szeged - Az ötödik hét kezdődött az önkormányzat napközis táborában. A szegedi gedói iskolában… Tovább olvasom