Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Nem lankadhat a színházi súgó, Noémi figyelme

Szeged - A próbák alatt olyan sokszor felolvassa a színészeknek a szöveget, hogy a premierre már kívülről fújja, pontosabban, ha kell, suttogja Szabó Noémi, a szegedi színház súgója, akivel előfordul, hogy egy alig ötvencentis sötét kis résben kell végigállnia az előadást.
Hogyan lesz valakiből színházi súgó? Szabó Noémi (28) szerint – aki 2004 óta űzi ezt a szakmát a szegedi kis- és nagyszínházban – nem kell hozzá speciális iskolai végzettség, ezt nem tanítják. Mindent, amit tud, azt a színészektől és a kollégáktól sajátította el – hallottuk a csinos fiatal nőtől, aki évekig dolgozott statisztaként. Egy szerencsés véletlennek köszönheti a színházi pályát.

– A barátnőm a Képzelt riportban statisztált a szabadtérin. Megkért, hogy ugorjak be helyette, mert neki el kellett utaznia. Megtettem, és ott ragadtam – emlékezett vissza Noémi, akit a statisztálással töltött évek alatt sok színházi ember ismert és szeretett meg, egy napon megkérdezték tőle: lenne-e kedve kipróbálni a súgók munkáját.

Szabó Noémi statisztaként csöppent a színház világába. Hat éve dolgozik súgóként. Fotó: Segesvári Csaba
Szabó Noémi statisztaként csöppent a színház világába. Hat éve dolgozik súgóként.
Fotó: Segesvári Csaba

– Az első és egyben legemlékezetesebb munkám az Anconai szerelmesek volt. Rengeteget nevettünk a próbák közben. Ekkor figyelhettem meg, hogyan készül egy színdarab. Elbűvölt ez a világ. Azóta jó néhány előadáson vagyok túl, és még mindig rejteget meglepetéseket a munkám – mondta Noémi, aki kulisszatitkokat is elárult: régen a színházi súgók a színpad elején lévő súgólyukban ülve, lámpa fényénél figyelték a szövegkönyvet, mostanában a színpad két oldaláról, vagy ahonnan a díszlet engedi. A Háztűznézőnél például úgy beépítik díszlettel a színpadot, hogy már nem marad hely súgólyuknak. Ezért Noémi szövegkönyvvel a kezében a függöny mögött, egy alig ötven centis résben állja végig az előadásokat. Figyelme egy pillanatra sem lankadhat, hiszen bármikor előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a színészeknek szükségük van rá.

– A próbák során nagyon összecsiszolódunk a színészekkel. Az előadásra már tudom, hogy kinek mi a kritikus pontja. Van, hogy nem is kell szólnom, elég csak tátognom, és folytatják is tovább – árulta el Noémi, aki az általában egy hónapig tartó próbaidőszak alatt olyan sokszor olvassa fel a szöveget, hogy az előadásra már kívülről fújja.

Kiabálnia kellett

Szabó Noéminek legutóbb a Pornográfia egyik előadásán volt része izgalmas percekben: a színészek kicsit belekavarodtak a szövegbe. Az ügyelő és Noémi szerették volna helyrehozni a hibát – végül a súgó már nem diszkréten suttogott, hanem egyenesen kiabált. Még a legutolsó sor mögötti hangosító pultban is hallották kétségbeesett próbálkozását.

Olvasóink írták

  • 3. flexsnake 2010. január 29. 20:04
    „Hát biztos a színész sem ,,lankad" ha ilyen csajszi suttog a fülébe :D Bár azért egy 10es skálán csak egy 3as, de britni is csak 5ös :D”
  • 2. CID 2010. január 27. 19:46
    „Erre a csajszira ki nem tud odafigyelni :)”
  • 1. Héhé 2010. január 27. 13:27
    „Érdekes egy szakma.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: kitört facsemete

Könnyű célpont a facsemete, az átlagember mégis mindig meglepődik, amikor azt látja, hogy kitörnek egyet. Tovább olvasom