Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Nem lehet vetni a belvíz miatt Csongrád megyében

Szeged - Megint áll a víz a hektárokon, nem tudják elvetni a repcét, a földekre még gyalog is nehéz bemenni. A megye egyes vidékein 100 milliméter csapadék hullott az elmúlt 2 hétben. A betakarítással sem haladnak a termelők.
– Nagy a baj, átáztak a földek – mondta Kerekes Ferenc szőregi őstermelő. – Október 10-éig el kellene vetni az árpát, a búzát, de még a talajt sem tudtuk előkészíteni.

Az elmúlt napok esőzései miatt már csaknem 100 ezer hektárt borít belvíz az országban. Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára Csongrád megyét az egyik legvizesebb térségként említette, amikor az országos helyzetképről számolt be a sajtónak. Rajtunk kívül még Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elkeserítő a helyzet. A talaj sok helyen teljesen telítődött vízzel, nem lehet rámenni a gépekkel, így ha nem lesz jó idő, késhetnek, egyes helyeken pedig elmaradhatnak a vetések – nyilatkozta.

Szakáll Sándor, az MgSzH megyei földművelésügyi igazgatója megerősítette az információkat. Azt mondta, 8–10 ezer hektárnyi termőterület szinte teljesen víz alá került Csongrádban. Az elmúlt 2 hétben 100, az utolsó napokban 60 milliméternyi csapadék hullott. Tenger áll Csongrád, Felgyő, Csanytelek és Székkutas határában – hogy az M43-as által kettévágott területekről ne is beszéljünk. De azok a területek is átáztak, amelyeket nem borít víz, és az úttestről, az elsuhanó autóból kitekintve nem látszik, mekkora a baj. – Ezekre gyalog se lehet rámenni, nemhogy gépekkel: csicsog a víz a talpunk alatt – fogalmazott a szakember.

Úszik Csongrád, Felgyő, Csanytelek és Székkutas környéke. Fotó: Karnok Csaba
Úszik Csongrád, Felgyő, Csanytelek és Székkutas környéke.
Fotó: Karnok Csaba

A termelők a repce vetésének felénél leálltak: a 12 ezer hektárból csak 6-ot vetettek el. A kalászosokkal sehogy se állnak, minden szokásos határidő csúszik. De nemcsak a vetés, egyelőre a betakarítás is lehetetlen. Stadler Ferenc, a Csongrád megyei mezőgazdasági szövetség titkára szerint már rohad a napraforgó tányérja, rég itt lenne az ideje, hogy betakarítsák, de nem tudnak hozzáfogni. A napraforgó így csak 2–2,5 tonnás hektáronkénti átlagtermést hoz, legalább 15 százalékkal kevesebbet, mint rendesen. Kerekes Ferenc úgy véli, lehet, hogy „fagyon" fogják levágni, ha másképp nem megy.

A kukorica szintén lábon áll még, de szerencsére a takarmánynövénynek nincs baja. – Jó helyen van a talpán – fogalmazott Szakáll Sándor –, csak az a baj, hogy kitolódik az aratás határideje, ezzel együtt a talajmunkákkal is belecsúsznak a késő őszbe a termelők.

Hétvégén megint esik. Az előrejelzések szerint péntekig száraz idő lesz, utána viszont újabb csapadékhullámra kell számítani. Pénteken nyugat–délnyugat felől, több hullámban nagy nedvességtartalmú, eleinte enyhe, majd egyre hűvösebb léghullámok érkeznek. A hétvégén már többnyire erősen felhős, gyakran csapadékos és ismét hűvösebb időjárásra számíthatunk. A jövő hét első napjaiban is marad a változékony időjárás, helyenként ismét jelentős mennyiségű csapadék hullhat.

Olvasóink írták

 • 10. SWIFTMAN 2010. szeptember 23. 07:47
  „Nem tudom mi lesz velem jövőre repce nélkül. Komoly gondjaim lesznek az biztos.:)”
 • 9. Némabob 2010. szeptember 22. 20:39
  „3Jozko.Ezt te sem gondoltad komolyan: nincs vetés nincs aratás.Ezt azzal tudnám neked kiegészíteni hogy ez =drága kenyér.gondolkodj mielőtt ilyeneket írsz! Mihelyst elfogy a tavalyi olcsó búza a malmok raktáraiból eheted a drágább kenyeret ugyanis kevés az idei búzatermés is! 56 forint /kg a mai ár és ez még emelkedik!Tehát:nincs vetés/költséghatékonyság=Drága kenyér.”
 • 8. nem_mai_pofa 2010. szeptember 22. 20:38
  „Nem kel meglepődni, a DM ma is hozta formáját, nem a földeken áll a víz hanem a mértékegységen, így mi is a gond ? :-))))))))”
 • 7. Rosmary53 2010. szeptember 22. 18:46
  „Juj, akkor én már nem is teszem szóvá a a négyzetmétereken álló vizet...”
 • 6. maci52 2010. szeptember 22. 16:53
  „Rínak a parasztok oszt nem győznek külföldre utazni mint aza Dorozsmai farm vezetői!!!
  Majd aZ ÁLLAMBÁCSI KISEGÍTI őket,az iparosok meg akasszák fel magukat.”
 • 5. varadipal 2010. szeptember 22. 16:33
  „Sőt a múlt héten a négyzetmétereken, árokon, négyzetversztákon, négyzethüvelykeken és négyzet incheken is állt a víz.Meg a firkász fejébenis. Onnan még nehezebben vonul le.”
 • 4. ferdzso 2010. szeptember 22. 16:01
  „Támogatást, csak annak, aki gondoskodott a termőföldje csapadékvíz elvezetéséről!! Ez is az eredménye, ha valaki(-k) a nagyobb termés reményében beszántotta még a vizes árkot is!”
 • 3. jozko 2010. szeptember 22. 12:03
  „Híre sincs a bajnak!
  Nincs vetés, nem lesz aratás!
  Költségkímélés...”
 • 2. favágó 2010. szeptember 22. 10:48
  „"Megint áll a víz a hektárokon" Kedves Klárika! A hektár az biza mértékegység! Azon nehezen áll meg a víz!
  Esetleg úgy szebb lenne: Sok hektárnyi termőföldön áll megint a víz. De, én kérek elnézést! (Gálvölgyi)”
 • 1. Herli 2010. szeptember 22. 10:07
  „Nem kellett volna az ősök által kialakított vízelvezető árokrendszert összeszántani, betemetni.
  Gyerek koromban az ilyen árkok nagy eső esetén is elvezették a vizet és még pecáztunk is benne, ahol sokáig megmaradt benne a víz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazatértek Krétáról a Bumeráng nyertesei

A Bumeráng szegedi játékának két nyertese a hétvégén érkezett haza Krétáról. Márta és Anita azt mondja, keresve sem találtak volna jobb útitársat maguknak. Tovább olvasom