Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Nem léptek vissza az utasok az egyiptomi terror miatt

Egyiptomban az elmúlt időben több sokkoló terrortámadás történt, amelyben turisták is meghaltak. A szegedi utazási irodákban egyelőre nem érződik a viszolygás a kockázatossá vált egzotikus országtól, de a következő néhány hét vízválasztó lehet.
Napozó turista és a terrorizmus ellen tüntetők Dahabban. Fotó: MTI/EPA/Yossi Zamir
Tavaly nyáron közel kilencvenen, néhány napja pedig harmincan – köztük egy magyar nő – vesztették életüket merényletekben egymástól nem túl távoli egyiptomi turistaközpontokban. Körülnéztünk néhány szegedi utazási irodában, a terroristaakciók mennyire rettentették vissza az Egyiptomba készülőket.

A Kárász utcai Gold Sun Travel munkatársa, Csala Margit elmondta: náluk nem mondtak még vissza egyiptomi utat az elmúlt napokban, sőt a nyári sarm-el-sejki merénylet után megnőtt azoknak a „katasztrófaturistáknak" a száma, akik részben azért utaztak oda, hogy megnézzék a véres merénylet helyszínét. Dahab, ahol a mostani merényletet végrehajtották, egyébként sem kiemelt célpontja az „átlagos" nyaralóknak, az ugyanis elsősorban profi búvárkodásra kínál lehetőségeket. Megnőtt azonban az érdeklődés Tunézia és Jordánia iránt – noha ez utóbbi országban közel fél éve történtek turisták halálával is járó merényletek.

Putyinos kíséret

Az Egyiptomból nemrég hazatért Barna Károlyné szerint megdöbbentő biztonsági kíséret mellett utaztak a két népszerű turistacélpont, Luxor és Hurghada között. A rendőri és katonai egységek a bekötőutakat teljesen lezárták a nagyjából nyolcvan mikrobuszból álló konvoj útvonala mellett, de így is csak az előre kijelölt helyeken tarthattak „technikai szünetet". Férje a látottak kapcsán meg is jegyezte: jobban vigyáznak rájuk, mint Putyin orosz elnökre. A lenyűgöző műemlékek, a gyönyörű szállodák és a kifogástalan kiszolgálás miatt azonban bármikor újra elutaznának oda.

Az újjáéledt érdeklődés magyarázatát Demeter Attila ügyvezető az eltelt időben látja, ami „tompította" a véres terrortámadások lélektani hatását. A másik tényező, ami ellensúlyozza a helyszínnel kapcsolatos veszélyérzetet, a közel-keleti utak viszonylagos olcsósága, amelyért luxusszolgáltatásokat kap a magyar utazó. A vezető hozzátette: az egyiptomi utazások súlypontját át kell helyezniük, és az eddigi merényletek helyszínei helyett más fakultatív programokat kell kínálniuk. Mint mondta, a robbantások ártottak Egyiptom hírnevének, de hogy emiatt mennyire esik vissza a kereslet az ország iránt, az csak néhány hét múlva lesz lemérhető.

Prónay Gyula, a Proko Travel ügyvezetője sem tudott még biztosat mondani az utazási kedv megcsappanásáról: az Egyiptomba készülők még nem mondtak vissza utat – igaz, új érdeklődő sem jelentkezett a keddi merényletek óta. Mint mondta, ennek oka egyaránt lehet az, hogy május–júniustól már nehezen viselhető a hőség, és az is, hogy félnek a térségbe utazni.

A Karthago Tours szegedi irodájának tájékoztatása szerint a következő hónapokban utazó harmincnál több ügyfelükből eddig csak ketten mondták le egyiptomi utazásukat. Egyiküknek – állítása szerint – nem volt megfelelő az időpont, a másikuk nyíltan vállalta: a merényletek miatt egyelőre nem érzi magát biztonságban ott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete Pákó Szegeden

Fergeteges bulit tartott szerda éjjel Szegeden Fekete Pákó. Több száz közgazdász- és jogászhallgató… Tovább olvasom