Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Nem lesz paparazzo az egyetemistákból

Az SZTE Kulturális Irodája egyetemistáknak meghirdetett fotópályázatán a hallgatók spontán helyzetekben, utcán, koncerten fényképezhetik oktatóikat. Megkérdeztük tőlük, milyen képnek örülnének, s mit tartanak elfogadhatatlannak.
– Akár a JATE-klubban is lefényképezhetnek, amint énekelek egy szakesten, vagy amint éppen megbotlok a lépcsőn. Az identitásképemen ez nem változatna, személyiségfejlődésemet nem befolyásolná károsan, kivéve, ha bántó, kellemetlen, megalázó szituációban mutatna be – vázolja fel Tóth Benedek, a bölcsészkar médiatudományi tanszéké-
nek egyetemi tanársegédje, milyen képet tudna magáról elképzelni az SZTE Kulturális Irodája egyetemi hallgatók számára hirdetett fotópályázatához.

– Minden tavasszal rendezünk fotópályázatot, idén az egyetemisták portékkal nevezhetnek – tudtuk meg Tajti Gabriella irodavezetőtől. A pályamű lehet beállított is, de még jobb, ha spontán helyzetet, előadás közbeni érdekes arckifejezést, gesztikulációt, vagy egy könyvtárban, irodában, utcán, koncerten elkapott pillanatot örökít meg. Az első díj 25 ezer, a második 15, a harmadik 10 ezer forint. Minden képhez szükséges az oktató hozzájárulása.

Ezt készséggel megadná Szondi Ildikó, az SZTE ÁJTK Statisztikai és Demográfiai Tanszékének egyetemi adjunktusa, ha a „paparazzo" hallgatók között ábrázolnák, egy felhőtlenül vidám eseményen – a lényeg, hogy pozitív legyen a róla kialakított kép, s ne olyan pillanatban fotózzák, amely dehonesztáló rá nézve, hiszen egyfajta oktatói tekintélynek mégis lennie kell. Tóth Benedek szerint a portré sikere azon múlik, formális vagy kevéssé hivatalos-e a kapcsolat a diák és a tanár között.

– Nem eredünk paparazzóként a kiválasztottunk után – mondja Szécsi Bernadett matematika szakos hallgató, aki egy barátjával tervezi, hogy indul a pályázaton. – A rocktörténetet oktató Pleskonics Andrásról készítenénk felvételt. Ő zenekarban is játszik, ráadásul mindenféle hangszeren, fergeteges dobszólót képes produkálni egy cipősdobozon vagy egy műanyag cilinderen. Az viszont már nem férne bele, hogy mondjuk fürdőben fotózzuk, fecskében – vázolja a határokat a lány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kire bízzuk csemeténket a nagybevásárlás idejére?

Játszóház képzett szakemberekkel, tanfolyamot végzett bébiszitter vagy gyermekszerető egyetemista.… Tovább olvasom