Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Nem lesz sztrájk

Mivel az ország több húsipari cégénél eddig sikertelenek voltak a bértárgyalások, a húsosszakszervezet húsvét utánra sztrájkkészültséget hirdetett. A Pick Szeged Zrt.-nél azonban tegnapra sikerült megállapodnia a szakszervezetnek a vezetéssel: idén 5,5 százalékkal emelkednek a fizetések.
Az alá nem írt bérmegállapodások miatt az ország nagy húsipari cégeinél, főleg Gyulán, Kapuváron, Pápán, Kaposváron feszült a hangulat, de a szakszervezet az első szervezett akciókkal megvárja a húsvétot. Mint tegnap megírtuk, a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) április 18–21. között tiltakozó akciókat szervez, április 24-étől pedig sztrájkkészültséget hirdet meg. Az esetleges helyi és országos megmozdulásokban a Pick Zrt. dolgozóira is számítottak, hiszen – tegnapig.

Golhovics Gábor, a Pick szakszervezeti tanácsának elnöke viszont tegnap azt közölte, megegyeztek a cég vezetésével, az idén 5,5 százalékkal emelik meg a béreket. Ezért az akciókban nem vesznek részt, de szolidaritást vállalnak más üzemek dolgozóival.
Bérharctörténet

A még Arago-tulajdonban lévő Picknél 2004 tavaszán kevés híján figyelmeztető sztrájkot tartottak a dolgozók, mivel nem született meg a bérmegállapodás. Akkor 9,5 százalékos emelést kért a szakszervezet, amelyből végül 6 százalékos bérfejlesztés lett, és a munkabeszüntetés elmaradt. Tavaly a szakszervezet megértette a Pick nehéz helyzetét – az új tulajdonos, a Délhús 6,5 milliárd forintos veszteséggel vette meg a céget –, elfogadta a 4 százalékos béremelést és elsősorban a kollektív szerződés aláírására koncentrált.  


A HDSZ még tavaly év végén meghatározta, hogy az ágazatban 6,5 százalékos béremelés az elvárás. Ezt a Pick szakszervezete decemberben közölte a vezetéssel. Hónapokig tartó tárgyalások után tegnap álltak meg az 5,5 százaléknál. Noha a dolgozók alapbére csak 3,5 százalékkal emelkedik majd, de ehhez olyan béren kívüli juttatások járulnak, amelyek további 2 százalékot hoznak.

Három alkalommal kapnak majd a dolgozók – először most húsvét előtt – 6250 forint értékű ajándékutalványt. Tizedszázalékokat hoz az is a konyhára, hogy míg a korábbi években a megemelt bért május 1-jétől fizette a vállalat, 2006-ban az alkalmazottak már április 1-jétől megkapják az a magasabb fizetést. A cég nehéz helyzetére hivatkozva a dolgozók már több éve nem vásárolhattak akciós húsokat, idén erre újra lehetőség nyílik a Pick üzleteiben. Sőt a termékek körét kiterjesztették a Délhús- és Sole-MiZo-árukra. A kedvezmény mértéke 9 százalék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tulajdonos perlekedne a plakátragasztókkal

A szegedi Dél-Kandeláber Kft. pert fontolgat azok ellen, akik a cég előzetes hozzájárulása nélkül… Tovább olvasom