Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Nem madárinfluenza végzett a feketerigókkal

Egyre többen találnak elhullott feketerigókat Szeged-szerte. „Itt a madárinfluenza" – mondogatják sokan. A szakértő mindenkit megnyugtat: erről szó sincs.
– Épp most is egy hozzám eljuttatott, elhullott feketerigót boncolok. Madárinfluenzáról szó sincs – mondja Kókai Károly állatorvos, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei csoportjának alelnöke. A madarak elhullása több okra vezethető vissza. Van feketerigó, melynél heveny baktériumos fertőzést állapított meg a szakember, más esetben, például üzemi telepen, patkányirtásra kihelyezett vegyszer okozott pusztulást.

Madáritató

Ha valaki megteheti, szárazságban madárvédelmi okokból is érdemes például az udvart, kertet locsolni, így a feketerigók nem fosztódnak meg fő táplálékuktól. Szintén célszerű madáritatót kihelyezni, és gondoskodni a víz folyamatos utánpótlásáról – hiszen, ha csak épp nem eső után vagyunk, sok-sok kilométerre kell a fiókanevelő madaraknak napjában sokszor vízért menniük.

Ismét másutt – még a minapi, nagy eső előtt – egyszerűen éhen pusztultak a fiókák, mert a talaj kiszáradt, és a madarak fő táplálékát képező földigiliszták a mélybe húzódtak, így a szülők nem tudták őket kellő mennyiségű táplálékkal ellátni. Sok elhullott madáron tolltetvesség figyelhető meg, de nem közvetlenül ez okozza pusztulásukat: a tolltetű már a különböző okok miatt legyengült madáron szaporodik el, s hozzájárul elhullásukhoz.

Leeresztett halastavaknál néhány napon belül megjelenik a vízimadarak közül sok áldozatot szedő, botulizmus nevű bakté-riumos betegség. A botulizmus kórokozója oxigénmentes, iszapos környezetben szaporodik el. Toxinja bénulást okoz, s ha még nem haladt túlzottan előre a betegség, és a madarat még lehet etetni, itatni, akkor megmenthető: a méreg egy idő után kiürülhet szervezetéből. A betegen talált madarakat legcélszerűbb a Szegedi Vadasparkba juttatni – ha megmenthetők, meg is mentik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt Muki édesanyja

Információink szerint nem jelenik meg a Pénzes Henrietta ellen elkövetett bűncselekmények miatt… Tovább olvasom