Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Nem marad el az érettségi

Szeged - A vasúti közlekedésben, az egészségügyben, az oktatásban is zavart okozhat, hogy a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája országos sztrájkot hirdetett holnapra a Bajnai-kormány megszorító intézkedései ellen. Pont a német írásbeli érettségi napján. A Tisza Volánnál duplájára nőtt az érdeklődés az elővételben vásárolható jegyek iránt.
Gaskó István, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája elnöke elmondta: hat ágazatból – egészségügy, oktatás, vasúti, közúti közlekedés, kereskedelem, ipar – csatlakoztak szakszervezetek a sztrájkfelhíváshoz. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) holnap 0 órától 18 óráig általános sztrájkot tart – éppen a németírásbeli érettségi napján.

Nincs változás az érettségi menetrendjében – adta hírül az oktatási tárca, amely kéri a vizsgázókat: előre tervezzék meg az utazást arra az esetre is, ha a közlekedés valamelyik eleme kiesne.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ugyan tagja a ligának, ám szegedi pedagógusaik információink szerint nem sztrájkolnak, így az érettségik lebonyolítása sem kerül veszélybe.

A Tescót nem zavarja

Zavartalanul működnek a Tesco Áruházak a május 8-i országos sztrájk ideje alatt is – mondta Hackl Mónika, az áruházlánc kommunikációs vezetője az után, hogy kiderült: a Tescóban frissen megalakult Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete is csatlakozik a liga által hirdetett munkabeszüntetéshez.

Pap Jánosné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) szegedi vezetője, valamint a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának Csongrád megyei vezetője elmondta: nem csatlakoztak a felhíváshoz, egyrészt az érettségizők iránt érzett felelősség miatt, másrészt azért, mert a tárgyalásokban hisznek.

– A Magyar Orvosok Szövetségének helyi alapszervezete nagy valószínűséggel részt vesz a sztrájkban, de ez a betegellátást nem befolyásolja – nyilatkozta Fodor Domonka, a szövetség szegedi szervezetének elnöke.

A vasúti közlekedésben csak egy biztos: lesz sztrájk. Ugyanakkor Veréb Olga, a VDSZSZ területi vezetője azt nem árulta el, hányan nem veszik fel a munkát pénteken. Tegnap még a MÁV Zrt. sem tudta, Kiskundorozsmáról indulnak-e például a pesti vonatok, mint a korábbi munkabeszüntetéseknél. – Ma folytatódnak a tárgyalások az elégséges szolgáltatásokról, hogy az érettségizők érdekében legyenek olyan vonatok, amelyekre bizton lehet számítani – tájékoztatott Szentes Bíró Ferenc, a vasúttársaság területi kommunikációs vezetője.

Mező Istvántól, a Tisza Volán Zrt. közlekedési közszolgáltató divíziójának igazgatójától tudjuk: a Volán további autóbuszokat állít készenlétbe arra az esetre, ha például a reggel 6 óra 30 perckor induló budapesti járatra a szokásosnál többen szeretnének felszállni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendszerváltás és Rákóczi az írásbeli törivizsgán

Szeged - Középszinten a Rákóczi-szabadságharc, a tatárjárás és a rendszerváltás, emelt szinten a… Tovább olvasom