Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Nem maradhatunk adósok

A feketelistás lakossági adósnyilvántartásban (BAR-listában) jelenleg mintegy 280 ezer személy 440 ezer mulasztását őrzik. Mindez közel negyven embernek ad munkát.
A feketelistás lakossági adósnyilvántartásban (BAR-listában) jelenleg mintegy 280 ezer személy 440 ezer mulasztását őrzik. Mindez közel negyven embernek ad munkát. A Központi Hitelinformációs Rendszert (KHR) működtető Bankközi Informatika Szolgáltató Rt. (BISZ) teljesíteni tudja a hitelintézeti törvény módosítása révén a társasággal szemben támasztott új követelményeket – mondta az MTI-ECO-nak Rácz Lajos, a BISZ elnök-vezérigazgatója.

Átfogó változásokról van szó: a KHR-be adatokat szolgáltatók, illetve onnan adatokat felhasználók, továbbá a nyilvántartott adatok köre egyaránt bővül, ami 200 millió forintos informatikai fejlesztést tesz szükségessé a társaságnál.

A társaság jelenlegi 37 fős létszáma a munka növekedése ellenére a tervek szerint csak három fővel bővül. A csatlakozásra kötelezett intézmények köre egyebek között az értékpapír-kölcsönzéssel foglalkozó befektetési szolgáltatókkal, befektetési alapkezelőkkel, önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakkal, magán-nyugdíjpénztárakkal, biztosítókkal, s a garantőrökkel bővült. A jelenleg 420 cégből álló adatszolgáltatói kör az előzetes adatok szerint emiatt mintegy 200 új partnerrel gyarapodik.

Szélesedik a nyilvántartott adatok köre is: a természetes személyek esetében, a késedelmes adósok adatbázisában a személyazonosító adatokon kívül ezentúl a lakcímet, a szerződött összeget, devizanemet, a fennálló, lejárt és meg nem fizetett tartozás összegét, a tartozás megszűnésének módját és időpontját, más szolgáltatóra való átruházását is regisztrálni kell. A kártyás adatbázisba is többféle adat kerül az eddiginél, így például regisztrálják majd a letiltott bankkártyákkal végrehajtott műveletek számát, időpontját, összegét is.

Az újonnan kötelezővé tett adatokat április 1-jétől kell továbbítani a KHR-be, ha a szerződésszegésre megállapított feltételek 2006. január 1. után jöttek létre. Ezek a feltételek magánadós esetében, hogy a fizetési késedelem összege meghaladja a legkisebb összegű minimálbért és a késedelem folyamatosan, több mint 90 napon át fennálljon. Ha azonban a törvény hatályba lépését megelőző utolsó munkanapon vagy azt követően telt le a 90 nap, akkor az adatátadásra még a régi szabályokat kell alkalmazni.

Az elnök-vezérigazgató elmondta: a feketelistás lakossági nyilvántartásban jelenleg mintegy 280 ezer személy kb. 440 ezer mulasztását tartják nyilván (ezek 95 százaléka hitellel, a többi bankkártyával kapcsolatos). A mulasztások száma éves szinten 32 százalékkal emelkedett. A lakossági rendszerből való lekérdezések száma tavaly megközelítette a 4 milliót, 120 százalékkal magasabb az előző évinél.

A pozitív listás – valamennyi céges hitelszerződés adatait tartalmazó – vállalati nyilvántartásban jelenleg mintegy 1 millió élő és lezárt hitelszerződés adatait tartják nyilván, tavaly mintegy 400 ezer lekérdezés volt, 67 százalékkal több, mint 2004-ben. Van két feketelistás vállalati nyilvántartás is: az egyikben azon cégeket regisztrálják, amelyeknek a bankszámlájával szemben 30 napon túl, folyamatosan 1 millió forintnál nagyobb összegű sorba állított követelést tartanak nyilván, a másik a POS terminált üzemeltető, visszaélést elkövető kereskedők adatait tartalmazza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi közgyűlési frakciók vezetői 2005-ről és 2006-ról

A szegedi közgyűlés kormánypárti képviselői folytatást, az ellenzékiek viszont változást várnak… Tovább olvasom