Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Nem mindegy a sorrend

Az egyetemre készülők tegnap módosíthatták utoljára a felvételi lapon megjelölt sorrendet, illetve adhatták utoljára postára a jelentkezéshez szükséges, de korábban nem csatolt dokumentumokat. E sorsdöntő lépés előtt a fő információforrás: az internet. A változás a felsőoktatási intézmények keretszámát is érinti.
– Hasonló pénzügyi szakra jelentkeztünk tavaly és idén is, de akkor még nem ismertük egymást a barátnőmmel. Azóta viszont sokat beszéltünk arról, milyen jó lenne ugyanazon a szakon továbbtanulni. Ezért módosítottam a felvételi jelentkezési sorrendet – mondja Vadászi Ildikó, aki a kiskőrösi Petőfi gimnáziumban érettségizett, de Szegeden él, mert egy itteni OKJ-s képzettséget adó iskolában töltötte az elmúlt tanévet.

– Tavaly csak egy főiskolára jelentkeztem, de örülök, hogy idén három helyet is megjelölhettem ugyanakkora összegért, mert így nyílt lehetőségem az utólagos sorrendmódosításra. A Szegedi Tudományegyetemen maradnék, de nem a kereskedelem–marketing, hanem a gazdálkodás–menedzsment szakot szeretném elvégezni, ezért ezt a másodikról az első helyre soroltam!

– A szakleírást nézegettem a neten, ha kérdésem volt, akkor írtam levelet az OFIK, az Országos Felsőoktatási Információs Központ e-mail címére, egyszer pedig a szegedi irodájukban kaptam segítséget – magyarázza a döntés-előkészítést Tóth-Szeles Judit. Bár ő tudja, hol akar továbbtanulni, mégis jónak tartja, hogy egyszer változtatni lehet a jelentkezési sorrenden.

Pontosan

A felsőoktatási intézményekbe jelentkezők arra a helyre kerülhetnek be, ahol az általuk megadott rangsorban lefelé haladva elsőként elérték a ponthatárt. A továbbtanulni szándékozók szerdáig tetszés szerint újra rangsorolhatták a korábban megjelölt államilag támogatott és költségtérítéses jelentkezéseket. Ugyaneddig a határidőig volt lehetőségük pótolni azokat a dokumentumokat – bizonyítványmásolatokat, többletpontokról szóló igazolásokat –, amelyeket a jelentkezés leadásakor nem csatoltak a jelentkezési lapjukhoz vagy amelyeket időközben szereztek meg.  
– Ha minden százszázalékosan sikerül, csak akkor juthattam volna be a szegedi egyetem nemzetközi tanulmányok szakára, mert ott olyan magas a pontszám. Ezért készültem rá, ha nem úgy alakulnak a dolgok a bizonyítványosztásig, vagy az érettségin, mint ahogy előzetesen kalkuláltam, akkor módosítom a felvételi jelentkezési lapon eredetileg bejelölt sorrendet – magyarázza taktikáját a baksi Bárkai Ágnes, a szegedi Radnóti gimnáziumban érettségizett diák. Már június végén döntött, és az SZTE társadalmi tanulmányok szakát a másodikról az első helyre tette. – Biztosra megyek – mondja, ugyanis a vágyott és az elérni remélt szak pontszáma között a várható különbség 12 pont. Ágnes érettségije nem sikerült rosszul, viszont a nyelvvizsga nem jött be, ezért kevesebb többletpontja lett. Az interneten olvasott infók alapján úgy gondolja: a hasonló tárgyak miatt kis kerülővel ugyan, mégis eléri a vágyott célt: nyelvtudására alapozva külföldön dolgozhat.

– Egyéni döntés a felvételi sorrend kialakítása, illetve módosítása – jelenti ki Pukánszky Béla, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese. Korábban is adott volt az egyszeri korrekció lehetősége. Most viszont végső soron a diákok döntésétől is függ, hogy egy-egy intézmény milyen arányban töltheti föl korábban jelzett létszámkeretét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenévesen diploma

Tovább olvasom