Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Nem mindegy, hol nem fizetnek

Szeged - Nem mindegy, hogy a megye melyik városában tartozik az ember lakbérrel az önkormányzatnak. Van, ahol haladékot kap, máshol kilakoltatják. Csongrádon kétszeresére, Szentesen két év alatt háromszorosára nőtt a lakbérhátralék összege, Makón és Vásárhelyen viszont hatott a szigor.
Csongrád megye nagyobb városaiban politikai szándéktól függ, hogy megtűrik a lakbértartozást felhalmozókat az önkormányzati bérlakásokban, vagy sem – legalábbis erről árulkodik az a két gyakorlat, amelyet az alábbiakban bemutatunk. Fontos megemlíteni, hogy 2006 óta csupán Vásárhelyen bővült jelentősen a bérlakásállomány, ott 101 otthont épített vagy vásárolt az önkormányzat. Makón, Szentesen és Csongrádon néhány használt lakóingatlan került a városhoz, párat megszüntettek, de érdemben nem változott a kiutalható lakások száma. A csongrádi várólistán 35-en, a szentesin közel 200-an szerepelnek, Vásárhelyen mintegy 900 kérelmezőt tartanak számon, Makón viszont nincs ilyen kimutatás.

Tavaly novemberben meghaladta a 16 millió forintot a szentesi bérlakások utáni lakbérhátralék – 2007-ben ez az összeg még nem érte el a 6 milliót. A tartozások növekedésére nem szankciókkal válaszoltak a városházán, hanem egy támogatási rendszert dolgoztak ki, amelynek a finanszírozására az eddigi 4 millión túl további 3,5 milliót különítenének el a 2010-es költségvetésben. Bár minden lehetséges módon megpróbálják behajtani az adósságokat, abban egyetért a hivatal és a képviselő-testület, hogy többgyermekes családoknak nem mondanak fel. Inkább kisebb, kevésbé komfortos, vagyis olcsóbb lakást ajánlanak a rászorulóknak.

Csak Vásárhelyen bővült a bérlakásállomány az elmúlt ciklusban. Az adósokkal is itt a legszigorúbbak. Képünkön a Szegfű utcai bérház. Illusztráció: Tésik Attila
Csak Vásárhelyen bővült a bérlakásállomány az elmúlt ciklusban. Az adósokkal is itt a legszigorúbbak. Képünkön a Szegfű utcai bérház. Illusztráció: Tésik Attila

Csongrádon egy év alatt megduplázódott a lakbérhátralék, 2009 végén meghaladta a 8 millió forintot. Ahogy Szentesen, ott is sok adós kér és kap haladékot, vagy részletfizetési lehetőséget. Téli időszakban nincs kilakoltatás, de legtöbbször el sem jutnak odáig. Többször előfordult ugyanis, hogy jelentős hátralékot felhalmozók szinte azonnal kifizették akár a 100 ezres összeget is, ha már nagyon időszerű volt a kötelezettség.

A makói önkormányzat szóvivőjétől, Sarnyai Tibortól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy náluk nincs jelentős kintlévőség. Ha lakbérhátralék halmozódik fel valamelyik bérlőnél, időben felkeresik, hogy behajtsák, egyben adósságrendezési támogatást ajánlanak, de ezért cserébe az adósnak együtt kell működnie a családsegítő szolgálattal.

Vásárhelyen a legnagyobb a szigor, ami annak tükrében nem is véletlen, hogy egy-egy megüresedő lakásra 30–40 pályázat érkezik. A nyertes igénylők 2 évre kapják meg az ingatlant, de ezt nem hosszabbíthatják meg, ha nem fizetik rendesen a lakbért. Aki kéthavi lakbérrel adós, azt már felkeresik a családsegítők, aki pedig 3 havi lakbérrel tartozik, annak pár napon belül költöznie kell.

Szegeden együttműködést ajánlanak

Szegeden – főleg a belvárosi ingatlanok elidegenítése miatt – csökkent a bérlakásállomány: 2006-ban még 5111, 2009-ben már csak 4445 ilyen otthont kezelt az IKV Zrt. Egy friss kimutatás szerint 270 millió forint hátralék halmozódott fel – ami nemcsak lakbér, hanem közös közüzemi költségek is –, ennek fele 90 napon belüli tartozás. Szegeden 2 hónap után figyelmeztetést kap az adós, együttműködést ajánlanak, majd ha ez sem jár eredménnyel, minden körülményt megvizsgálva döntenek a lakhatásról. Itt is lehet kérni részletfizetést, illetve az önkormányzat lakbér- és lakhatási támogatást adhat a rászoruló bérlőknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődött a jégképződés a Tiszán

Megkezdődött a jégképződés a Tisza part menti szakaszán Szegednél. A jövő heti nagy hideg miatt könnyen beállhat a folyó. Tovább olvasom