Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Nem minden érték, ami régi

Szeged - Kommersz tárgyakat visznek leginkább a kereskedésekbe a minőségi antikok helyett. Az emberek szinte mindent bevisznek, ami mozdítható. Van, aki azért, mert gyógyszerre kell neki a pénz.
Egyre több kommersz tárgyat visznek az emberek a kereskedésekbe régiség gyanánt a minőségi antik tárgyak helyett. A családi ezüstöt és a több százezer forintot érő festményeket felváltották az olcsó tányérok és értéktelen nippek, kerámiafigurák. Néhány kereskedő szerint erről az üzletek is tehetnek: ha nem vennének a régiségkereskedők bóvlit, az emberek sem hinnék, hogy azok eladhatók.

– A nívósabb tárgyak szinte azonnal elkelnek, a kommersz áru viszont sokszor a nyakunkon marad. Ezeket idővel leselejtezzük – mondta Chovanecz Balázs, a Körút Régiségkereskedés és Antikvárium tulajdonosa. – Szerintem régebben volt jellemző az, hogy a megélhetésért hozták be az emberek a régiségeiket. Hozzánk inkább a fiatalok adják be a hagyatékot, mert ők már nem ragaszkodnak annyira az antikhoz.

Ebben a kereskedésben 40-70 százalékot számolnak a vételárakra: ez attól függ, kell-e restaurálni vagy keretezni a megvásárolt régiségeket.

Azt mondják, nem férnek el, ezért akarják eladni az antikot – vélik a Madách utcai kereskedésben. Fotó: Miskolczi Róbert
Azt mondják, nem férnek el, ezért akarják eladni az antikot – vélik a Madách utcai kereskedésben. Fotó: Miskolczi Róbert

Másképp látja a dolgot a Madách utcai antik kereskedés tulajdonosa. A nevét nem, azt azonban elárulta, hogy már volt olyan vevője, aki pontosan 3500 forintot kért egy szatyornyi értéktelen nippért és vázáért, mert annyiba került a gyógyszere. Azt tapasztalja, hogy egyre többen szorulnak a pénzszerzés ezen formájára.

– Azt szokták mondani, azért hozzák a tárgyakat, mert nem férnek el tőle a lakásban – magyarázta a férfi, aki a vételárra még 20 százalékot számol. – A középosztály régi olajfestményeket, bőrdíszműveket, tükröket hoz. Az alacsonyabb réteg nippeket, vázákat. Van, amelyikért csak pár száz forintot adok, de nekik az is pénz.

Sándor János szerint az üzletek is hibásak, amiért az emberek lomokat visznek a régiségkereskedésekbe az eredeti tárgyak helyett. Az Antikszeged.hu Kft. üzletvezetője hozzátette: 80 százalékot számolnak a vételárra az áfa miatt.

– Szinte mindent el akarnak adni az emberek, ami mozdítható. Szakadt könyveket és törött nippeket hoztak legutóbb, de nem vettem meg – mesélte Sándor János. – A gazdasági helyzet is hozzájárulhat, hogy az emberek kétségbeesésükben eladják a dolgaikat. Jellemző, hogy akinek értékes antikja van otthon, az most inkább vár az értékesítéssel.

Olvasóink írták

  • 1. Szegénység!!! 2008. október 16. 12:19
    „Ki is használják a rászorulókat, fillérekért mindent.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árversenyben fuldoklik a szegedi paprika

Szeged - Ha hungarikum lenne a szegedi fűszerpaprika, nem lehetne importból keverni. Ez nem pénz,… Tovább olvasom