Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Nem minden fertőző, ami undorító

Szeged - A rendszeres kézmosás a legjobb védekezés, miután a tömegközlekedési járműveken kapaszkodva úgy érezzük, „mindenünk tiszta kosz". Köhögő, tüsszögő és ismeretlen helyről érkező, ismeretlen higiéniájú emberek fogdossák előttünk a villamosok, buszok csöveit.
– Alig várom, hogy megmoshassam a kezemet. Nagyon kell figyelnem, hogy ne nyúljak hozzá az arcomhoz vagy az ajkaimhoz koszos ujjakkal, mert érzékeny a bőröm, rögtön pattanásos leszek – magyarázta Molnár Eszter, aki a szegedi 1-es villamoson utazott tegnap délben.

Láttuk: megfontolta, hogy hol ragadja meg a vasrudat, a felső részt találta a legszimpatikusabbnak. Azt mondta, szerinte ott kevesen fogják meg, ezért talán kevésbé piszkos.

A nyári melegben koszosabbnak érezzük a tenyerünket, miután pár megállón keresztül utaztunk a trolikon, villamosokon – pedig naponta tisztítják a kapaszkodóikat. A reggel hattól este tizenegyig közlekedő járatokon több százan is utaznak, nem csoda, ha koszosak lesznek.

Egy idős férfi köhögés után markolta meg ismét a vascsövet, miután leszállt, egy kisfiú kapaszkodott ugyanott. Egy nyugdíjas néni két megállót utazott állva, az ülés támlájába kapaszkodva. Mikor leült, egy kiflit vett elő a táskájából – csupasz kézzel. A néni előtt egy fiatal lány, két fiatalember és egy hajléktalannak tűnő férfi fogta ugyanazt a fekete műanyagot, valamint egy szintén nyugdíjas hölgy tüsszentett a mögötte lévő széken.

Csak hetente tisztítják a kapaszkodókat. Fotó: Segesvári Csaba
Csak hetente tisztítják a kapaszkodókat.
Fotó: Segesvári Csaba

– Bálint tudja, hogy ilyenkor nem szabad a szájába venni az ujjait, mert piszkosak. Mikor hazaérünk, a kézmosás az első, de a táskámban mindig van kéztörlő, vészhelyzet esetére – árulta el Szikszai Imréné, a 3 éves Csonka Bálint mamája, miután leszálltak a Széchenyi téren. A kisfiú a villamos narancssárga csövébe kapaszkodott, amit előtte már jó páran összefogdostak.

A buszvezetők naponta felsepernek és felmosnak, a járműveket a heti egyszeri aknás átvizsgáláson alaposabban kitakarítják: letörlik többek között a kapaszkodókat, ablakpárkányokat is. Mégis úgy érezte az egyetemista Kiss Annamária, hogy „amint felszállt a 83-asra, már koszos lett mindene". – Szegeden még nem is olyan rossz a helyzet, mint például Budapesten. Ott szabályosan hozzáragadok a metró fémcsövéhez.

Undorító, de nem veszélyes

A láthatatlan kockázatot irreálisan ítélik meg az emberek, ezért lehetséges, hogy a kellemetlen koszt vagy büdöset veszélyesnek hisszük – magyarázta dr. Kovács Ferenc kistérségi tisztifőorvos. Attól, hogy a kapaszkodókat sokan megfogdosták, azok még nem fertőznek. A légúton vagy a száj nyálkahártyáján keresztül terjedő kórokozók a bőrhöz érve nem jelentenek közvetlen veszélyt, csak ha a kórokozó megfelelő mennyiségben, körülbelül 10 percen belül a szervezetbe jut (például, ha kapaszkodás közben megnyaljuk az ujjunkat). A gyerekek mellett a gyengébb szervezetű felnőttek, nyugdíjasok a fokozottan veszélyeztetettek, de megfelelő higiéniával bárki megelőzheti a kellemetlen fertőzéseket: elég egy szappan, víz és egy körömkefe.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. miniszterelnok 2009. augusztus 14. 01:28
  „Mikből hagytok ki!!!!????:D:D:D:D:”
 • 49. miniszterelnok 2009. augusztus 14. 01:27
  „11. Én díííííííícséreeeeeteet vááároooooook.”
 • 48. persona 2009. augusztus 13. 21:54
  „ezért kell azonnal kezet mosni, ha hazaérsz valahonnan..:)”
 • 47. Mizujs 2009. augusztus 13. 20:34
  „Légy Monk!!! :-))))))

  mellesleg a nagy áruházak bevásárló kocsijai pontosan ugyanúgy fertőznek, mint a villamos kapaszkodói. De ezt nem hisszük el. Azt toljuk nagy lelki nyugalommal.”
 • 46. flexsnake 2009. augusztus 13. 16:19
  „ezért szoktam szájjal kapaszkodni, ne keljen már szegény baciknak annyit várniuk. Sőt még nyalok is az olajos kocsi alján hogy biztos legyen bajom. Vagy esetleg meg lehet kapaszkodni egy 90es női mellben vagy valaki fenekében :D
  Én már azzal is elégedett lennék ha 170centi magasság után a kapaszkodókról nem jönne a fekete kosz. Mert odáig nem ér fel a keze a takarítónak. Baromkáim: élnek emberek 2méteren is!”
 • 45. bespin 2009. augusztus 13. 15:50
  „...és még , de sok mindent bírok!:-)
  Ma nem O.K., de legközelebb ne hagyjatok ki!”
 • 44. IVY 2009. augusztus 13. 15:39
  „És bírod a SW-t is. Jöhetsz! :)”
 • 43. bespin 2009. augusztus 13. 15:36
  „IVY, de a körmöm le van vágva! :-)))”
 • 42. bespin 2009. augusztus 13. 15:35
  „37. Szóltatok? :-(

  Különben sincs nálam parfüm, hogy elkábítsalak az illatával!”
 • 41. Zs 2009. augusztus 13. 15:14
  „39.
  Én meg fodrászhoz nem járok... - az sem válik hátrányomra :)))”
 • 40. Sztike 2009. augusztus 13. 15:06
  „A 3-as viliga a legrosszabb...Meg azon van a legtöbb csöves is...”
 • 39. efje 2009. augusztus 13. 15:06
  „Én nem bizom az egészségemet a sofőrökre. Nem fogok meg semmit kézzel csak a ruhán ketesztül, álló járműn nem kell kapaszkodni. Ülve sem. Jó lenne az embereket rászoktatni a rendszeres kézmosásra. Ne csodálkozzon egy igénytelen barom se ha ráordítok a nyilvános budiban mert nem mosott kezett. Már a fodrászom is sertésinfluenzás.”
 • 38. Zs 2009. augusztus 13. 14:57
  „Az kicsit nem sok? :))

  Majd du. szűkebb körben... - a végén még minden téma elfogy bakker!”
 • 37. IVY 2009. augusztus 13. 14:54
  „Igen, igen:)
  Épp most fújtam egy liter partfümöt magamra:)
  Jha, a fagyi csak 90 forint/gombóc. És még fini is!

  Bespin, te nem jössz? :) :)

  Tényleg?
  Trixiről mi hír? Egyben van még az emberével?”
 • 36. Zs 2009. augusztus 13. 14:51
  „bespin
  olvastam, átadom, stb. :)”
 • 35. Zs 2009. augusztus 13. 14:47
  „Készülsz már?”
 • 34. IVY 2009. augusztus 13. 14:44
  „Ha épp nem rágógummerhez, akkor a kapaszkodókhoz. (ragadok:)”
 • 33. bélás 2009. augusztus 13. 14:25
  „én sem mosok kezet minden kutyázás után, vagy ha kerti munkába vagyok... A buszok kapaszkadói viszont tényleg gáz. Szó szerint ragad némelyik.”
 • 32. IVY 2009. augusztus 13. 14:08
  „bespin.
  Ledumálom vele, du.:)”
 • 31. Yucca 2009. augusztus 13. 14:00
  „"...a trolikon, villamosokon - pedig naponta tisztítják a kapaszkodóikat." - Először ezt írják a cikkben, a kép alatt viszont ez van: "Csak hetente tisztítják a kapaszkodókat." - Nem tudom, melyik az igaz, de tény, hogy nem kellemes a ragacsos fogantyúkat markolászni.
  Hazaérve nekem is a szappanos kézmosás az első.
  DE: Tommyst-nak nagyon igazat adok: aki kevésbé tisztaság-mániás ilyen tekintetben, annak nem lesz baja, mert valahol a szervezet felvértezi magát az ilyesfajta lehetséges fertőzések ellen.”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emesének naponta megköszönik

Szeged - Ági van, bár a szegedi táncművész sosem kóstolta. Lászlónak jók a fogai – hiszen a rágószervek specialistája. Kata pedig inkább a másik kólamárkára szavaz. Tovább olvasom