Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Nem minden halál az, aminek látszik

Szeged - Sok megtévesztő körülmény lehet az elsődleges halottvizsgálatnál, de ritka az olyan szarvashiba, amit nemrég két orvos is elkövetett - mondja a szegedi szakember. Egy Pesten leszúrt asszonynál először agyvérzést állapítottak meg, és Tatárszentgyörgyön sem gyanakodott erőszakos halálra az orvos a lőtt sérülések láttán.
– Nagyon ritka az ennyire durva szakmai tévedés, de sok legenda kering hasonló esetekről szakmai körökben – reagált a hétfői, tatárszentgyörgyi és egy korábbi budapesti gyilkosság elsődleges orvosi „szakvéleményeire" Kereszty Éva, a szegedi egyetem igazságügyi orvostani intézetének vezetője.

A docenst arról kérdeztük, hogyan fordulhat elő, hogy egy 14 késszúrással meggyilkolt idős nőnél agyvérzést jelölt meg a halál okaként a kiérkező háziorvos, míg Tatárszentgyörgyön – bár ezt azóta tagadta az orvosi ügyelet vezetője – füstmérgezést állapított meg először a helyszínen az orvos, miközben sörétes puskával lőtték agyon a két áldozatot.

– Szerencsére minden halottvizsgálatnál többszörös az ellenőrzési rendszer, így a „félrediagnosztizálások" orvosolhatók – mondta el a szakember. Ha a helyszínre elsőként érkező orvos természetes eredetű halált állapít meg, a kórbonctannak vagy a temetkezési cégnek adja át a holttestet, de ha bármi gyanúsat, rendkívülit fedez fel, visszajelez a rendőrségnek; első körben államigazgatási, ha pedig „nyomozandó" halálesetről van szó, büntetőeljárásban vizsgálódnak tovább a rendőrök. A boncolást mindkét esetben elvégzik – így előbb-utóbb kiderül, ha valaki bűncselekmény áldozata lett.

A laikusok számára megdöbbentő szarvashibákról úgy véli: sok megtévesztő körülmény lehet, gyakran nyugodtabb vizsgálati helyszín kell ahhoz, hogy megmondják, valaki pontosan miért is halt meg. A konkrét esetekkel kapcsolatban viszont megjegyezte: nagy hiba, ha valaki nem vizsgálja meg a testet – ahogyan az a brutálisan meggyilkolt idős nőnél történt.

A tatárszentgyörgyi esetben is magyarázható az első, téves diagnózis a vizsgálati körülményekkel. Ott először elektromos tűzre gyanakodtak a tűzoltók, ha pedig ilyenkor robbanás is történik, a szétrepülő törmelék is okozhat hasonló sérüléseket, mint a sörét – mondta el a docens. Büntetőjogilag – ha csak nem szándékosságról van szó – az ilyesfajta szarvashibát elkövető orvos nem vonható felelősségre. Szakmai és/vagy etikai szankcióra azonban számíthat – tette hozzá Kereszty Éva.

Szegeden többet tudnak

Szegeden – elkerülendő a hasonló tévedéseket – minden, nem kórházban elhunyt ember boncolását az egyetem igazságügyi orvosszakértői intézete végzi. Ezzel a rendszerrel sokkal gyorsabban kiderülhet a halál valódi oka: az orvosszakértők azonnal értesítik a rendőrséget, ha rendkívüli haláleset gyanúja merül fel. Emellett a szegedi egyetemen végző háziorvosoknak kötelező elvégezniük az intézet által szervezett halottvizsgálati képzést.

Olvasóink írták

 • 4. tunococ 2009. március 05. 07:27
  „Amikor még én is a fenti egyetemen tanultam, az általános orvosi karon, buktató jellegű szigorlattal kellett zárni a kötelező Igazságügyi Orvostani kurzust, mely nemcsak elméleti, hanem gyakorlati képzésből is állt. E vizsga nélkül tehát diplomát sem lehetett szerezni! Szomorú, ha az orvos -szakosodása során- túl sokat elfelejt az alapképzésből, amire aztán újra meg kell tanítani!!”
 • 3. rozator 2009. február 27. 07:13
  „Éger urat nem hallani!Csak nem beteg?”
 • 2. Lutetia 2009. február 26. 20:14
  „"Szakmai és/vagy etikai szankció"... Valaki mondjon már akár egyetlen esetet is, amikor az Orvosi Kamara fellépett a durván hibázó kolléga ellen és kivetette magából, de legalábbis elmarasztalta!”
 • 1. StatusQuo 2009. február 26. 19:45
  „Azért ez piroson áthajtás volt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

35 millió forint költhető Szeged közbiztonságára

Szeged - A rendőrséget 15, a polgárőrszervezeteket 13, a bűnmegelőzési programokat 7 millió forinttal támogatják. Tovább olvasom