Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Nem mindenki tudta, hány tagú az EU - politikus teszt

Szeged - Az EP-kampány kezdetén uniós témájú totót töltettünk ki szegedi politikusokkal a majálison. A szocialisták közül ketten nemet mondtak, Tóth Károly bennünket is tesztelni akart. A Jobbik szerepelt a leggyengébben, a többiek szinte mindent tudtak.
Ön tudja-e, hogy hány tagja van az Európai Uniónak? És hogy melyik ország vezette be legutóbb az eurót? Szerintünk az átlagembernek nem árt, az EP-kampányba belecsapó pártok képviselőinek pedig kötelező ismerni a választ. Az újszegedi majálison a szegedi politikusok kezébe nyomtuk 7 kérdéses EU-totónkat.

Elsőként Gyimesi László városi Fidesz-vezetőt teszteltük. 10 másodperc alatt hibátlanul válaszolt. Tavaly a Fidesz is totóztatott a majálison, de idén – hiába, kampány van – erősebb volt a program, többek között íjászat, pónilovaglás, könyvvásár, marhagulyás, és persze lufi, hegyekben.

A raktárnak használt jurta előtt Péter Szilveszter önkormányzati képviselővel futottunk össze, adtunk neki is egy lehetőséget. A politikus beugrott a beugratós kérdésnek, az Európai Parlament ugyanis nemcsak Strasbourgban ülésezik, hanem Brüsszelben is. Arra, hogy hány képviselőt delegál Magyarország az uniós választások után az EP-be, csak tippelt, de eltalálta. Ha véletlenül nem tudta volna, melyik ország vezette be legutóbb az eurót, igénybe vehette volna egy arra járó aktivista segítségét, aki hangosan odaszólt: Szlovákia, irigyeljük is érte.

Tóth Károly bennünket is tesztelni próbált. Fotók: Miskolczi Róbert
Tóth Károly bennünket is tesztelni próbált.
Fotók: Miskolczi Róbert

A Jobbik standjánál Tóth Péter városi vezető kezébe nyomtunk tollat és tesztlapot. Csekély lelkesedéssel látott hozzá, amit azzal indokolt, hogy sokat dolgoznak – kampányolnak – mostanában. Tudta, hogy 22 képviselőnk lesz az EP-ben, és hogy jelenleg Csehország az elnök, de azt nem, hogy mikor következik Magyarország, és azt sem, hogy hány tagú az Unió. Nem ugrott be neki a Maastrichti szerződés, néhány perc töprengés után emlékezett viszont, hogy a szlovákok euróval fizetnek.

– Tóth vagyok, de velem törököt fogott. Én minden kérdésre tudom a választ – adott hangot önbizalmának Tóth Károly szocialista képviselő. Kicsit kritizálta a hol ülésezik az EP kérdésünket, de végül tényleg helyesen válaszolt, majd bennünket akart tesztelni: milyen nyelvűek az utcanévtáblák Strasbourgban.

Az MSZP részéről Iványi Aurél és Szondi Ildikó nem akart tesztet írni, előbbi Szőke Pétert, utóbbi Kozma József országgyűlési képviselőt javasolta maga helyett. Kozma hibátlanul töltött, bár a 22 delegált képviselő helyett először 21-et írt – vajon kit nem számolt bele? –, majd rögtön javított.

Gyimesi László töltötte ki leggyorsabban.
Gyimesi László töltötte ki leggyorsabban.

A szocialisták egyébként lufit, tollat, zászlót, öngyújtót osztogattak. A léggömb és a politika érdekes összekapcsolásáról egy majálisozó saját társaságának értekezett. Lufit, zászlót sehol nem fogadtunk el, a szocialistáktól tollat, a Fidesztől pálinkát kaptunk.

Az MDF és az SZDSZ kimaradt a remek lehetőségből, a Magyar Demokrata Fórum Sziksóstón, a szabad demokraták a Zápor-tónál majálisoztak.

Ezeket kérdeztük

Az általunk feltett kérdések és a helyes válaszok:

– Hány tagja van az Európai Uniónak?
– 27
– Melyik ország látja el jelenleg az elnöki tisztséget?
– Csehország
– Mikor következik Magyarország?
– 2011-ben
– Melyik ország vezette be legutóbb az eurót?
– Szlovákia
– Hol ülésezik az Európai Parlament?
– Strasbourg, Brüsszel
– 1992-ben mely szerződéssel jött létre az Európai Unió?
– Maastricht
– Hány képviselőt delegál Magyarország az uniós választások után az EP-be?
– 22

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Enethy 2009. május 04. 11:44
  „A FIDESZ kijelentette,hogy csak akkor ad a 3 éves lányomnak lufit ha személyi adataim megadásával aláírok nekik.Ennyit nem ért nekem a dolog így kapott normális lufit.Szerintem ez a kapcsolás nem túl korrekt,aláírásért lufi...”
 • 29. balazs88 2009. május 04. 07:59
  „Azthiszem sosem fogom megérteni hogy miért egyből antimagyar és hazaáruló hogyha elutasítja a jobbikot és nem áll be birkának.”
 • 28. Sziszifusz 2009. május 04. 07:31
  „Huszadiksenki!

  Sajnálatos, hogy nem az jut eszedbe "hazaipálya" jóindulatú felvilágosító munkájáról, hogy : Magyar vagyok! Amúgy sötét embereket minden pártban találsz!
  Legnagyobb számban az MSZP soraiban! Nem lenne baj, ha némely hozzászóló nem az antinagyarságával kérkedne, de lelke rajta!
  "Amilyen a főnök, olyan a beosztott!"”
 • 27. Huszadiksenki 2009. május 04. 06:50
  „hazaipalya: köszönjük (emese). Ez azonban semmit nem változtat azon, hogy a Jobbik olyan amilyen. Attól, hogy ezeket ide bemásoltad illetve belinkelted, még nem semmisül meg az a tény, hogy az egész jobbágyos, magyarhordás brigád meglehetősen félelemkeltő az emberek nem kis részének szemében. Van szerencsém ismerni pár hordást és tény, hogy nem a Révai Nagylexikontól roskadozik a szobájukban a könyvespolc.”
 • 26. hazaipalya 2009. május 04. 06:48
  „Úgy tűnik, hogy az MDF-nek és az SZDSZ-nek az EP-választás első - elég könnyűnek mondható - megméretése, vagyis a 20 ezer ajánlószelvény összegyűjtése is rettenetes kínszenvedést okoz.

  Az első párt, amely a kopogtatócéduláit leadta a Jobbik volt. Már április 17-én leadták a kopogtatószelvényeiket az OVB részére. Szabó Gábor pártigazgató akkor úgy tájékoztatott, hogy a szükséges 20 ezer ajánlócédulát simán gyűjtötték össze, akkor kb. 100 ezer darab volt a birtokukban (jelenlegi információk szerint több, mint 200 000 gyűlt össze a központban, plusz még ami kint van a gyűjtőknél), amelyből 22 500-at adtak le a választási irodának, amelyből az OVB kb. 3 %-ot talált csak formai hibásnak, így a leadott mennyiség bőségesen elég volt az induláshoz, amit az OVB április 20-án el is fogadott. Ezt hosszú csend követte.”
 • 25. hazaipalya 2009. május 04. 05:57
  „http://pizsama.blogter.hu/85039/teveszmek_-_arpadsav”
 • 24. hazaipalya 2009. május 04. 05:49
  „http://m.blog.hu/ne/nervus/image/Arpadsav%20talany.jpg”
 • 23. hazaipalya 2009. május 04. 05:45
  „Napjainkban divatossá vált a magyar nemzeti jelképek alattomos és alantas támadása. Az 1990-es évek elején valaki ,,svájcisapkának" nevezte a magyar Szent Koronát. Egy másik ,,úr" pedig úgy vélekedett, hogy a magyar műveltségben a ,,bőgatyán" és a ,,fütyülős barackon" kívül nem igen akad más, amivel a magyarok dicsekedhetnének. Aztán kiderült, hogy a magyarságnak történelme is van, méghozzá nem is akármilyen, sőt vannak ősi jelképei is, például a Turulmadár, mely a hunok nagykirályához, Atillához vezet. De legújabban az Árpádsávos zászlónk szúrja egyesek szemét, és a múltév (2006) októberi eseményei után a XI. századból való legősibb lobogónk ellen indítottak felkorbácsolt, mocskolódó hadjáratot. Kapcsolatba hozzák az 1940-es években használt nyilas pártzászlóval. Orbán Éva írónő Amit az Árpádsávos zászlóról illik tudnunk című munkájában meggyőzően kimutatta, hogy ez miért nem állja meg a helyét. A Nemzeti Szocialisták, amikor az 1930-as évek közepén megalapították pártjukat, a német nemzeti szocialisták zászlójához hasonló lobogót alkottak, melynek közepében, vörös mezőben, fehér körben, a fekete horogkereszt helyett a fekete nyilaskeresztet helyezték. Nos, az 1940-években új zászlóval jelentek meg, melyhez a három magyar színt, a piros-fehér-zöldet használták. A lobogó zászlórúd felőli kb. egyharmad része vörös mező, melynek közepében egy fehér rombusz, abban pedig a zöld nyilaskeresztet helyezkedik el, mely közepében a nagy H betű látható. A kb. kétharmad részben pedig nyolcszor vágott, azaz öt piros és négy fehér, összesen kilenc sáv van. Nos, ez a rész hasonlít, de nem azonos az Árpádház hétszer vágott, nyolc sávos piros-fehér lobogójával.”
 • 22. hazaipalya 2009. május 04. 05:39
  „Sőt a Magyar Honvédség alakulatainál és oktatási intézményeinél is megtalálhatjuk az Árpádsávok használatát.
  Az Árpád-házi szimbolika egyaránt jelen van a hivatalos állami, önkormányzati és civil szervezetek, lovagrendek jelképrendszerében is. A magyar Parlamentben


  kinevezésük alkalmával a közjogi méltóságok, a miniszterek, a képviselők a magyar történelmi zászlók előtt, köztük az Árpádsávos zászló előtt teszik le hivatali esküjüket.

  Miről szól tehát a kreált Árpádsávos zászló-vita? Dr. Bertényi Iván, a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság elnöke szerint téves és rossz felfogás összemosni a nyilas zászlót a történelmi Árpádsávos zászlóval. Orbán Éva hiánypótló munkája segít eligazodni a félretájékoztatott vagy a témában járatlan olvasót.
  E cikk szerzője pedig reménykedik, hogy e téma tárgyilagos tisztázása után egyik ősi magyar szimbólumunk végre méltó helyére kerül. Aki pedig magával viszi és magasba emeli egy-egy ünnepi esemény alkalmával az Árpádsávos zászlót, nem árt, ha tudja, majd ezeréves történelmi ereklyénket tartja a kezében, melyet valóban nem engedhet sárba taposni.”
 • 21. hazaipalya 2009. május 04. 05:37
  „A történelmi Árpádsávos zászló és a nyilaskeresztes zászló két külön zászló.


  Az Árpádsávos zászló semmiképp
  nem téveszthető össze a nyilasok zászlajával,

  melyen "Árpádsávok" - bár eggyel többen - vannak. ´56-ban sem határólódtunk el a Rákosi címer miatt a nemzeti zászlónktól, mindössze kivágtuk belőle az idegen felségjelet.
  Ha továbbhaladunk a kötet olvasásában, a szerző rávilágít: A Magyar Köztársaság hivatalos államcímerében is láthatók az Árpádsávok. - Vagyis címerpajzsunk fele a hétszer vágott Árpádsávos címer és zászló, az Árpád-házi királyi család szimbóluma. Másik fele a piros mezőben hármas-halmon, koronából kijövő fehér kettős-kereszt, a Szentkoronával megkoronázott Árpád-házi királyok uralkodói címere. A kettős kereszt az apostoli király megkülönböztetését jelzi, melynek értelmében a középkori Európában egyedül a magyar királyoknak volt joga országunkban egyházi méltóságokat kinevezni.”
 • 20. hazaipalya 2009. május 04. 05:37
  „bö-web-ben itt: http://www.szittya.com/arpadsavos%20zaszlo.htm”
 • 19. hazaipalya 2009. május 04. 05:35
  „a komcsik nyilasoznak. azok nyiléasoznak akik nem ismerik a történelmet. ugy latom be kell masolnom ide a linket egyeseknek az Árpádsavrol: - Sajnos van egy törpe kisebbség, akiket kimondottan bánt a magyar történelmi múlt, annak hagyományai és jelképei. Hol a Szent Koronával, hol a Turullal, hol az Árpádsávos zászlóval van bajuk.

  Valószínű ezek a régi magyar kultikus emlékek még ma is olyan kisugárzással bírnak, olyan gyökereket jelenthetnének, mely összefoghatná a magyarságot, s ez akadályozza őket saját - a nemzeti érdekekkel ellentétes - céljaik és érdekeik megvalósításában.
  Ha kicsit mélyebben foglalkozunk e témával és elolvassuk a valóban nem nagy, de annál tartalmasabb könyvecskét, megtudhatjuk például, Radics Géza kutató szerint "a legősibb zászlónk a XI. századból való. Nagy a valószínűsége annak, hogy az Árpádsávos zászló Álmos nagyfejedelem által szervezett és létrehozott nemzetszövetség központi zászlaja volt, amelyet Vérszövetséggel szentesítettek. A piros az uralkodó, míg a fehér (ezüst) a főúri réteget képviselte..." Megtudhatjuk továbbá, hogy Szent Imre királyunk az 1202-es Aranybulláját olyan pecséttel hitelesítette, amelyen háromszögű pajzsban vörössel és ezüsttel hétszer vágott mező látható. II. András királyunknak az 1222-es Aranybulláján a pecsét szintén hétszer vágott, az Árpádsávos mezőn 7 oroszlán látható. Mátyás király nagypecsétjének hátsó lapján, a főhelyen a hétszer vágott Árpádsáv szerepel a pajzson. Orbán Éva megállapítja: "Mátyás királyunk rendkívül erős kötődést érezhetett az Árpádsávos címerhez, mert még a Corvinák első lapján, a tulajdont jelző címerként is negyedelt pajzsban jelen van a vágásos mező, a kettős kereszt a családi címer mellett. Az Árpádsávok szerepeltek első, titkos pecsétjén is."”
 • 18. hazaipalya 2009. május 04. 05:29
  „hajra lopici :)))))”
 • 17. Mignon 2009. május 04. 01:00
  „Gazsi!

  Mi a csodat irtal ide??
  Mar a faladat is törlik......??
  :):):):)”
 • 16. lopicigazsi 2009. május 03. 22:05
  „(moderálva - a szerk.)”
 • 15. flexsnake 2009. május 03. 21:19
  „9. akkor ki kell hogy ábrándítsanak, finoman fogalmaztam mikor azt írtam hogy utálják. Amiket hallok azokban nem így nyilatkoznak meg, cseppet durvábban. Olyanok akik még emlékeznek a nyilas korszakra.”
 • 14. BSC 2009. május 03. 21:02
  „Mi ebben a lejáratás? Hogy a 3 közül a jobbikos fijú nem tudta a választ a pofonegyszerű kis tesztecskére? nem tudta, hát nem tudta. Érdekes, ebben a cikkben sem az MSZP sem a Fidesz nem járatta le magát. Ők ugyanis tudták, hány tagja van az EU-nak. A többieknek nyilván súgtak.”
 • 13. homer 2009. május 03. 20:52
  „Vannak forumozok akiket mar reg nem meltatunk valaszra joparan..”
 • 12. k.elvis 2009. május 03. 20:40
  „Ezen a hétvégén ez a sokadik Jobbikot lejáratni próbáló cikk a dm-en,nagyon kilóg a lóláb.Reméljük Zsuzsikát megdicsérték gazdái,élükön szetey-vel.”
 • 11. balazs88 2009. május 03. 19:50
  „Nekem majd akkor szóljatok amikor Vona elkezdi bontani az rtl meg tv2 székházat, arra csak felmegyek már röhögni egyet. (a jobbikos birkákon)”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi cég az APEH legnagyobb adósa

Szeged - 6 milliárdos tartozásával az adóhivatal legnagyobb adósa a szegedi székhelyű Csoka-Trade… Tovább olvasom