Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Nem módosítják a vatikáni szerződést

Nem indokolt a vatikáni szerződés felmondása, felülvizsgálata, tartalmának módosítása – jelentette ki a megállapodás eredményeit és hatásait elemző bizottság, melynek a Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszékének vezetője, Máté-Tóth András is tagja volt.
– A bizottság az 1996-ban kötött szerződést elvi szempontból és az elmúlt tíz év gyakorlati tapasztalatai alapján vizsgálta, és a végrehajtási utasítások szintjén számos tisztázást szükségesnek talált – mondta a tanszékvezető. Az állásfoglalás szerint egyértelművé kell tenni például, hogy a társadalom és az állam számára mit jelent a vallás és az egyház. Ha ugyanis nincs valláspolitikai közmegegyezés, a mindenkori kormány nem képes hosszú távú, kiegyensúlyozott egyházpolitikai program kialakítására.

Az egyházak finanszírozása jelenleg költségvetésfüggő, ugyanis államosított vagyonukért cserébe járadékot kapnak. Az elosztás szempontjai és arányai azonban kaotikusak – állapította meg a bizottság, amely újítást tart szükségesnek az adó egy százalék felajánlásokkal kapcsolatban is. Szerintük egyszerűbb lenne, ha nem külön papíron, hanem az adóíven kellene jelölni, hogy melyik vallási szervezetet támogatja az adózó.

A bizottság ajánlása szerint minden egyházakat érintő pénzügyi kérdést az államnak függetlenítenie kell a napi politikától.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Variációk szenvedélyre

Érdekes ötlet a Szegedi Kortárs Balett legújabb vállalkozása, a Carmen-variációk: a népszerű opera… Tovább olvasom