Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Nem nyit a szabad strand

Szeged - Nem tudni, mikor végeznek a meder tisztításával, ezért mégsem lehet szombaton a Tiszában fürödni Szegednél. De egy héten belül biztos.
Mégsem nyit ki szombaton a Partfürdőn a szabad strand. Legalábbis erre következtethetünk, hiszen még tegnap is búvárok dolgoztak a kijelölt területen a Tiszában. A fürdésre szánt szakaszt többször is át kellett vizsgálni, mert a mederben farönköket, betondarabokat találtak. Ezeket nemcsak felkutatni és megjelölni kell, hanem természetesen eltávolítani is a biztonságos fürdés érdekében.

– Nem látunk a víz alá – mondta Boros Gyula. A területért felelős Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint ez a nyitási bizonytalanság oka. Ha ugyanis további uszadékot, betont vagy vasat rejt a Tisza, akkor a szegedi vízimentő-szakszolgálatnak tovább kell dolgoznia.

Markolóval kotorják a medret. Nem tudják, mikorra végeznek. Fotó: Schmidt Andrea
Markolóval kotorják a medret. Nem tudják, mikorra végeznek.
Fotó: Schmidt Andrea

A parton is van még nagyjából egynapos tereprendezési munka, amit csak közvetlenül a nyitás előtt végeznek el. Le kell nyírni a füvet, el kell teríteni a parton a homokot, a folyó iszapos medrét a vízbe vezető beton lépcsősor végénél kaviccsal kell „kibélelni". A büfé is vár még a működési engedélyre, amire a napokban számítanak Borosék.

Mindennek ellenére továbbra is a holnapi nap, a szombat a kitűzött nyitási nap. Ha a medertisztítás miatt mégsem végeznek addig, akkor halasztják. Néhány napon belül azonban biztosan elkészülnek, és Boros Gyula ígérete szerint egy héten belül nyitva lesz a strand.

Olvasóink írták

 • 8. tiszai 2009. május 09. 21:00
  „Kedves Timi38!
  Én nagyon is tisztában vagyok azzal, hogy nagyon sok mindent nem tudok erről a világról. A Tisza nem tartozik ezek közé, sőt a vízi mentés sem. Valószínű elkerülte a figyelmedet, hogy a Szgedi Vízimentő Szakszolgálat búvárjai vizsgálták át és mentesítették a vízalatti területet és ezek után még egyszer átvizsgálták, hogy biztonságos legyen. Ezt pedig csak búvárfelszereléssel tudták megoldani. Tehát az az információ nem igaz, hogy nincs felszerelése a búvároknak. A vízi mentő tényleg nem tud olyan mélyre merülni mint a búvár, de 5-6 m mélyen tudniuk kell kutatást végrehajtaniuk, ebből is vizsgáznak és ha nem tudja ezt a gyakorlatot teljesíteni nem kapja meg a képesítést. Ha valaki belefullad a vízbe akkor tényleg búvárra van szükség, de akkor már az idő nem játszik szerepet. A magabiztosságod arra enged következtetni, hogy jól képzett vízi mentő vagy, akkor jelentkezz közéjük, biztosan örülni fognak neked.”
 • 7. Timi38 2009. május 09. 15:21
  „Kedves tiszai!!
  Nem az uszadékról van szó itt nem szeretném kifejteni hogy honnét tudom,de annyit mondok neked,hogy azon kívül sok minden van amit nem tudsz.Elmondanám neked,hogy tudom,hogy a vízi mentő és a rendőr különbözik,de majd rájössz ha ki mész,hogy nem mentő lesz,de ezen nem vitatkozok.Miből telne vízi mentőre ha Szegeden a búvároknak nincs normális felszerelése talán egy szabad strandhoz biztosítani kellene azt is nem mert ha valaki belefullad a búvárnak kell merülni érte,de felszerelés nélkül hogy???Ugye az a bizonyos vízi mentő is csak egy bizonyos mélységig tud merülni hidd el vagy járj utána”
 • 6. tiszai 2009. május 09. 09:07
  „Elnézést a ? jelért, az a "nem egyenlő" jel szeretett volna lenni.”
 • 5. tiszai 2009. május 09. 09:05
  „Kedves Timi38!
  A vízi mentő ? vízi rendőr, mint a nevükből is kimerül. A vízi mentők jelenléte pedig azért szükséges a strandon, hogy a vízbefulladás kockázatát minimálisra csökkentsék. A tiszai fürdőzéstől kisebb eséllyel kapsz bárminemű fertőzést, mint bármely medencés pancsolástól. A Tiszában leúszó felszíni uszadék és hulladék esztétikailag rontja a Tisza minőségét. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem kell odafigyelni a Tiszát hulladék lerakónak tekintő személyekre és ne kellene őket ebben megakadályozni.”
 • 4. Timi38 2009. május 09. 05:19
  „Bírságolás sem lesz miért lenne amióta behozták ezt is még senkit nem büntettek meg.Az meg elég szégyen,hogy eddig a víz nem volt tiszta a fürdőzéshez most azon a szakaszon ki tisztítják....és a többi???Vízi mentők hmmmmmmmmmm annyit akar jelenteni vízi rendőrség akik nem fognak foglalkozni ezzel sem kellene a motorcsónakba üzemanyag,ez a strand az emberek temetője lesz.Aki nem belefullad az a fertőzésbe hal meg nem mindegy az a lényeg kevesebben legyünk mint eddig.”
 • 3. maradando 2009. május 09. 02:44
  „Azért Blama lesz egy kicsit,hogy sehol máshol Szegeden csak az Újszegedi kijelölt strandon lesz megfelelő a Tisza vizminösége.! A többi helyen tiltott a fűrdés,birságolás meg ejnye bejnye. Ki érti ezt?”
 • 2. k.elvis 2009. május 08. 21:34
  „Mosmá´ eu konform a döglötttehenes,petpalackos Tisza?”
 • 1. Zsoltee0716 2009. május 08. 21:03
  „Ki kellene kotorni rendesen, azt nem lenne árvíz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júdáspénz a tanárok szerint a városi jutalom

Szeged - Júdáspénznek hívják pedagógus körökben azt a jutalmat, amit az igazgatók kapnak a szegedi önkormányzattól, ha pénzt takarítanak meg. Tovább olvasom