Délmagyar logó

2019. 03. 27. szerda - Hajnalka 3°C | 12°C Még több cikk.

Nem nyit ki nyáron a SZUE

Szeged - Hogy a szegediek ne maradjanak fürdő nélkül, az önkormányzat rendbe hozza a Partfürdőt, homokos tiszai strandot alakítanak ki.
Minden igyekezet ellenére sem tudják üzemeltetni a SZUE-t az idei nyáron a Napfényfürdő építése miatt – jelentette be Botka László, Szeged polgármestere tegnap. Kiderült ugyanis, hogy a föld alatti teljes vízvezetékrendszert ki kell cserélni. – Szeged nem marad a nyári szezonban medence nélkül – folytatta a polgármester –, mert megoldást találtak: újra megnyitják a Partfürdőt. A kényszerhelyzetben elvégeznek bizonyos fejlesztéseket.

A SZUE-medencék helyettesítésére üzembe helyezik a meglévő kismedencét, valamint az úgynevezett csempés nagymedencét, s mindkettőt Dóra-vízzel töltik fel. Arra a kérdésre, miért gyógyvizet engednek a medencékbe, Botka a következőket válaszolta: egyedül a gyógyvíznél nem előírás a vízforgató megléte.

Mint emlékezetes, a Partfürdő csempés nagymedencéjéről korábban azért mondtak le, mert a 2007. január 1-jével életbe lépett uniós előírás miatt vízforgatóval kellett volna felszerelni. Azt pedig az áradó Tisza tönkretette volna.

A szegediek régi vágya teljesülhet továbbá azzal – mondta a polgármester –, hogy a Partfürdőn szezonnyitásig legális tiszai strandot alakítanak ki: a folyópartra homokot hordanak, vizesblokkot, tusolókat, öltözőket építenek. Azért itt, mert a Lapos több okból alkalmatlan a tiszai strandolásra.

A SZUE most. Az építkezés miatt nem mehetnek be a vendégek az idei nyáron. Fotó: Karnok Csaba
A SZUE most. Az építkezés miatt nem mehetnek be a vendégek az idei nyáron.
Fotó: Karnok Csaba

A szezonnyitásig hátralévő időszakban többtucatnyi hatósági engedélyt kell beszerezni részint a tiszai strand, részint a medencék megnyitásához. A Dóra-gyógyvíz használatáért még a Budapesti Gyógyfürdők igazgatóságának hozzájárulására is szükség lesz. Botka László kijelentette: minden követ megmozgatnak annak érdekében, hogy Szeged ne maradjon a nyáron medencék és strand nélkül.

Mi az, amit kihagytak a számításból? Miért nem látták előre, hogy a vezetékrendszer cseréje miatt veszélybe kerülhet a SZUE működése? – kérdeztük Hülvely Istvánt, a Napfényfürdőt az önkormányzattal közösen építő Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatóját. A vezető azt válaszolta, nem számítottak arra, hogy a teljes föld alatti csőrendszert ki kell cserélni. Amikor kiderült, mi a helyzet, még mindig azon gondolkodtak, hogyan lehetne ideiglenes csőrendszert lefektetni, csakhogy üzemeljen a Ligetfürdő.

A lehető legjobb megoldás azonban Hülvely István szerint is a Partfürdő megnyitása. Komoly aggályai voltak ugyanis: vajon jól érezték volna magukat a fürdőzők egy poros, zajos építkezés közvetlen közelében?

A kismedence gyógyvize

A Partfürdő gyógyvizes kismedencéjét az elmúlt években is használták, főleg az idősebb korosztály kedvelte – tájékoztatott Boros Gyula, a területet üzemeltető Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A vizet naponta cserélték. Hajnalra feltöltötték a medencét, estére pedig a gyógyvíz lehűlt arra a hőmérsékletre, amely előírás ahhoz, hogy a csatornába engedjék. A belépőjegy 490 forintba került.

Olvasóink írták

86 hozzászólás
 • 86. vargesz 2009. március 18. 17:26
  „kakukk”
 • 85. katuska1955 2009. március 18. 10:09
  „vargesz az elgondolás teljesen jó, csak hogyan lehetne a jó ötleteidet megvalósitani ?????????”
 • 84. katuska1955 2009. március 18. 10:02
  „IVY Ez nem kibirás kérdése! Megszoktuk és kész, senki ne beszéljen ezek után egészséges életmódról. Ezt meg a város vezetése jól elszúrta! Igy kénytelenek leszünk tényleg kibirni! Ha kész lesz az új fürdő ,akkor meg a SZUÉ-t mint uszodát visszakapjuk, a Gomba helyett meg lesz welness, csak ott meg nem lehet úszni! Azt nem a szegediek pénztárcájához épitik. Kár, hogy
  csak válaszolgatunk egymásnak a vezetés pedig nem olvassa ezeket a sorokat.”
 • 83. IVY 2009. március 18. 09:41
  „Katus, akkor ne ússz télen!
  Ha én kibírom, (mint totál víz-fan) akkor te is! :D”
 • 82. katuska1955 2009. március 18. 07:03
  „Teljesen igaza van a hozzászólónak, csak sajnos a város vezetői nem olvassák ezeket a javaslatokat a nagy demokráciában. A Délmagyar mai száma megint az egészséges életmódról, a rendszeres mozgásról ír,de hogy mennyire fölöslegesek ezek a cikkek, mert akik megpróbálnak így élni azt is megfosztják a mozgás örömétől!!!!!”
 • 81. vargesz 2009. március 17. 23:08
  „az előbb elszállt a rendszer,sok jó gondolattal...
  Az esszenciája talán annyi lehetne, h a józan ésszel gondolkodó emberek pártállás nélkül is odaállhatnának egymás mellé, h a cikkben leírtakon vmit változtassanak, ha még lehetséges, függetlenül attól, h a Tiszába bemerészkednek-e v sem. Nem ez a kérdés, azt gondolom! Magam a reggel úszók és aTiszában fürdözők táborához is sorolom magam, mert a mozgás egészség és az egészség munkaképesség, a munkaképesség pedig adót jelent az országnak, a városnak és nem segély kifizetést!
  Én ezért úszom, mozgok, h vhol adózhassak....és talán ez egy közös érdek lehet a mindenkori döntéshozók és az átlag (választó) állampolgár között.
  Talán értelmesen lehetne még a bezárás előtt beszélni, h mi lehetne egy köztes megoldás, amit nem kizárólag a Tisza szeszélyére bízva, tetemes összegeket kockáztatva lehetne megtalálni.
  Itt van Vásárhely pl.a belépők kb azonosak voltak tavaly, talán az oda vissza közlekedés támogatásával lehetne vmilyen formában kidolgozni egy megoldást és akkor talán a nyáron nem használt 10 pályás fedett medence is jobb kihasználtságú lehetne!?
  Talán a szegedi edzéseken résztvevő sportolók egy részének olcsobban megolható lenne az átszállítása a szomszédos városba a nyári hónapokra (főleg, h az aug. általában edzés szünet), mint a partfürdőt vízcserélni, csempézni, öltözőt építeni és feltölteni a partot homokkal, amit egyébként a SZÍN rendezvényére már az elmúlt évben is megtettek.
  Szóval lehetne itt gondolkodni, ha akarnánk és talán még javasolni is...netán Vásárhely ellenzéki vezetésű önkormányzatának segítő jobbot nyújtani a kevesebb tehetségűnek ítélt pályatártsnak....még akár politikai súlya is lehetne, ha jól megnézzük a dolgot, igaz,nem a hazánkban megszokott erőből történő megoldási sémákat ismerő politikai kultúrában.
  Kíváncsian várom az észrevételeket:)
  az esetleges hibákért elnézését kérem minden kedves olvasónak!”
 • 80. katuska1955 2009. március 17. 20:35
  „Köszi a tanácsot, Neked elhiszem, de mit tanácsolsz a téli mindennapos úszásra? /a Gomba, és a SZUÉ helyett/
  Remélem nem a Tiszát és nem valamelyik Szegedtől 20-30km-re lévő uszodát!”
 • 79. IVY 2009. március 17. 10:55
  „Tapasztalatból mondom, hogy tökéletesen alkalmas úszásra, fürdésre a folyó!!!!!!
  30 év alatt még nem rohadt le a bőröm és kelések sem jelentek meg rajtam.
  Jaaa! És nem mellékesen rendszeresen járunk a baráti körrel a Sárgára! (tiltott helyre! :)”
 • 78. katuska1955 2009. március 16. 15:33
  „75-ös hozzászóló a Tiszát nem " fikázzuk" az ANTSZ szerint nem alkalmas fürdésre, eddig büntettek, ha valaki úszott benne, most már úszni is lehet majd, szerintem meg ivóviz minőségű is lesz nyárra .Mélységesen sajnálom azokat akik ezt a sok hazudozást elhiszik.”
 • 77. GaborV 2009. március 16. 15:31
  „Jó lesz az új luxus strand. Hondolom az lesz mint a Győri fürdővel volt. 2 órára(!) 2000ft/fő

  szóva lesz 10db német a strandon a bérből és kerestből élő helyiek meg "bEURk@ph@tjÄk"”
 • 76. eleonóra 2009. március 16. 14:17
  „Érdekes még,hogy Hüvely Úr tavaly az épületek bontása alatt nem aggódott a fürdőzőkért.Pedig akkor,főleg ha még szél is volt az élmény medencében nem láttuk egymást a ránk zúduló portól a 40 C-os forróságban,de legalább volt lehetőség a fürdésre.Az építkezés,főleg a csőfektetés már nem is jár akkora fölfordulással.Különben meg jó lenne,ha nem függne egymástól a Forrás aquvaparkja és a SZUE. /ez az összefüggés még jó időben kiderült/ vízhálózata.Lerakhatják a saját csövüket és kész.”
 • 75. IVY 2009. március 16. 12:46
  „Ezt a sok besz@ri bajnokot!

  A Tiszát pedig azok fikázzák a legjobban, akik még a lábujjukat sem dugták bele soha!”
 • 74. katuska1955 2009. március 14. 20:53
  „Gratulálni tudok a 73-as hozzászólónak!!!!! Ezt a hozzászólást Szeged polgármesterének nem csak elovasni illene, hanem Szeged lakosságának az érdekeit nézve kötelesség tudattal válaszolni, illetve dönteni.Reméljük, hogy igy is lesz!!!!!! Már szinte mindenki belenyugodott, hogy bezárják nyárvégén a SZUÉ-t, de felelősséggel ilyen döntést hozni, hogy a nyári hőségben, egy ekkora városban, csak egy úszómedence működjön az szerintem lelketlenség!!!!!!! A tiszai fürdőzéssel, kapcsolatban pedig, akik a döntést hozzák, példamutatóan ússzanak napi fél órát minimum előttünk a Tisza vizében, és akkor talán elhisszük, hogy úszásra alkalmas szeretett folyónk vize!!!!!!”
 • 73. blakangel 2009. március 14. 19:15
  „Minnie, nagyon jól szóltál!
  Érdekes, hogy a termálvízzel töltött (gyógyvízes) medencék vízminősége nem megfelelő a fürdőzésre az ÁNTSZ szerint, és a 2008-as évben ily módon nem engedélyezte a működést, emellett a koszos Tisza vizét megfelelőnek tartja... És mi van a járványügyi dolgokkal?... Nevetséges!!!
  ,,A SZUE-medencék helyettesítésére üzembe helyezik a meglévő kismedencét, valamint az úgynevezett csempés nagymedencét, s mindkettőt Dóra-vízzel töltik fel." Ezt akkor most vesézzük csak ki:
  1. Üzembe helyezik azt a kismedencét, ami eddig is üzemelt, illetve a csempés medencét, ami annyira le van pusztulva, hogy a felújítása, újracsempézése milliókba kerülne, és ekkor még nem említettem a Part többi részét, ami szintén nagy felújításra szorul...
  2. Dóra-víz?! Miről beszélnek?! A Partfürdő Dóra- vizet még nem látott... Annak ellenére, hogy ezzel ámítják a nagyközönséget... A Dóra kút vize egyébként sem megfelelő a fürdőzésre... És az új fürdő építése miatt a kút nem üzemel. Egy üzemen kívüli kútból meg kurv@ nehéz feltölteni naponta 2 medencét... :)
  3. Helyettesíteni a SZUE medencéit? Mégis hogyan?! Úszómedence? Élménymedence? Ezekkel a Part nem rendelkezik...
  Továbbá:
  A Part nem léphet a Liget helyébe, két külön karakterű fürdőegység. Míg a Partra az emberek pihenni, ellazulni járnak a hűs lombok alatt, addig a Ligetbe ÚSZNI, és szórakozni. Mint tudjuk Szegeden jelenleg 2 úszómedence próbálja szolgálni az úszók igényét. E kettőből a Sportuszi akár ki is húzható, mert ott edzésen kívül a közönség számára szabad sáv nincs. Tény, hogy a Ligetben is vannak edzések, iskolák, gyógyúszás, de itt számít az ,,egyszerű" vendég is, mindig biztosítanak a fürdőzők részére szabad sávot. Ha a SZUE bezár, akkor a szegedi lakosság úszómedence nélkül marad. Ehhez pedig lesz néhány szava az embereknek...
  Másrészt tudvalevő, hogy a gyógymedencék hőfoka 35-37 fok. Ami a 40 fokos nyári melegben borzasztó. És a parton a medencék csak ezen a hőfokon üzemelnének... Hőfok mellett még megemlíteném, hogy a partnak NINCS gyermek pancsolója...
  Harmadrészt: A legnagyobb döntő tényező a TISZA lesz. Ha a vízállás 600 cm fölött van, a part szennyvízelvezetése nem megoldott! 650 cm-es állás esetén úszik a Part, és ha víz alatt van, nem lehet fejleszteni, amit már így is régen el kellett volna kezdeni...
  Szóval eme csekély tényező figyelembevételével (és még lehetne sorakoztatni az érveket) nem tartom valószínűnek, hogy a SZUE ne nyitna ki ezen a nyáron...”
 • 72. katuska1955 2009. március 14. 17:43
  „A 71-es hozzászolónak szívből kivánok a teknőben jó úszást.”
 • 71. rozator 2009. március 14. 14:25
  „Az igényeseknek javaslom továbbra is a teknőt vagy a lavórt!”
 • 70. katuska1955 2009. március 13. 20:25
  „Mese-mese-mátka....Óvodásoknak van leminősitve Szeged, .....hmm csőtörés......haha......A lapok már rég le vannak osztva elég baj aki nem lát át a szitán....”
 • 69. eleonóra 2009. március 13. 19:49
  „Már korábban is írtam,hogy hülye duma a csőrendszerre hivatkozás .A 2-es medence építésekor minden cső ki lett cserélve.Láttuk előttünk épült.Csak egy kerítés választotta el a vendégektől Aug. 20-ra lett kész és rögtön hideg is lett.Akkor,most mért is zár be a SZUE?”
 • 68. Fremen 2009. március 13. 12:53
  „"Nem nyit ki nyáron a SZUE"

  Gondolom a városvezetés kártalanítja a cionista Leisztinger elvtársat a bevétel kiesés miatt.”
 • 67. maci52 2009. március 13. 10:22
  „Irány Mórahalom,Nógrádiék röhögnek ezen a majom Szegedi korrupt posztkommunista vezetésen.”
86 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszaszigeten a Délmagyar

Tiszasziget - Folytatjuk a Délmagyarország és a Délvilág megyejáró sorozatát, amikor is… Tovább olvasom