Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Nem nyúlnak a megyéhez a pártok

A mostaninál takarékosabb közigazgatást ígérnek a pártok – a megyei önkormányzatokhoz azonban a jelek szerint most sem nyúlnak hozzá. A helyi politikusok szerint előbb azt kellene megnyugtató módon rendezni, hogyan működjenek tovább a megye intézményei: a középiskolák, kórházak, otthonok. Ez a döntés tíz éve késik.
Az SZDSZ már a kilencvenes évek közepe óta hangozatja: a megyerendszer elavult, a régiók olcsóbban el tudnák látni a feladatait. Azóta a párt kétszer volt tagja a kormánynak, mégsem sikerült elérnie célját. Ezt a témát az SZDSZ ügyvivő testületének legutóbbi ülésén is szóba hozta Fodor Gábor. Szűcs Lajos szentesi alpolgármester, a megyei közgyűlés szabaddemokrata képviselője úgy látja, lehet elméleti szinten vitatkozni erről, el lehet határozni, hogy megszüntetjük a megyei önkormányzatokat. Tényleg nem mindegy, hogy a három megyében összesen százhúsz megyei képviselő dolgozik, vagy helyettük negyven régiós. De előbb megnyugtató módon tisztázni kell, hogyan működjenek tovább a kórházak, otthonok, középiskolák.

Nem valószínű, hogy a most következő ciklusban, vagyis 2010-ig megszűnnének a megyei önkormányzatok – véli Baláspiri Csaba, a konzervatív frakció fideszes vezetője. Törvény írja elő, hogy az országgyűlési választások után fél éven belül önkormányzati választást kell tartani, ehhez a rendszerhez most már nem lehet hozzányúlni. Kevés lenne az idő – és az esély is egy kétharmados döntésre. A Fidesz egyébként szeretné kivonni a középiskolákat a megyei önkormányzatok fönnhatósága alól, a kórházak finanszírozását is tisztába tenné – természetesen nem privatizációval, hanem az állam erősebb szerepvállalásával.

– Alig valószínű, hogy a következő kormány hozzányúl a megyékhez – felelte kérdésünkre Murányi László, a megyei közgyűlés térségi frakciójának vezetője is. Bármelyik oldal szerez többséget, olyan kemény megszorító intézkedéseket kell bevezetnie, hogy nem marad elég energiája, politikai tőkéje egy ilyen lépés megtételéhez. Ráadásul a széküket féltők lobbija is erős.

– A megyerendszer fölszámolásához úgy lehetett volna hozzáfogni, ha elhalasztják az önkormányzati választásokat két évvel, s addigra a megye minden feladatáról kiderítik, hová lehet megnyugtató módon átadni; lefelé lehet, fölfelé nemigen, és konszenzus is kellene egy ilyen döntéshez – mondta Frank József, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke. Hozzátette: bár ez a szervezet már nem olyan, mint régen – a jobbára intézményfönntartó szerepet ellátó önkormányzat mellérendelt viszonyban van a többivel – azért ha baj van, még most is „a megyéhez" fordulnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárra viszik a bőrüket

Egyre többen tetováltatnak magukra ábrákat, de a tetoválóművész szerint az emberek többségében még… Tovább olvasom