Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Nem passzívak az aktivisták

Szeged - A Jobbik mind a 7 megyei körzetben összegyűjtötte a képviselőjelölt-állításhoz szükséges ajánlószelvényeket. Négy körzetben már nyilvántartásba is vették a jelöltjüket. Ennek ellenére tovább gyűjtenek. Minden párt más módszert preferál. Van, aki hívásra házhoz megy, más internetes térképpel navigál a gyűjtőhelyre.

Összegyűjtötte mind a 7 választókerületben, és már le is adta a jelöltállításhoz szükséges ajánlószelvényeket a Jobbik Csongrád megyében – közölte lapunkkal Tóth Péter, a párt megyei elnöke, képviselőjelölt. Az Országos Választási Iroda honlapja szerint 4 választókerületben már nyilvántartásba is vették a szervezet jelöltjét.

A Jobbik ennek ellenére tovább gyűjti a kopogtatócédulákat lakossági fórumokon, mintegy 150 aktivistájuk révén és Petőfi Sándor sugárúti irodájukban. Tóth azt mondta: a biztonság kedvéért van erre szükség – előfordulhat ugyanis, hogy lesz olyan szelvény, amit nem fogad el a választási bizottság.

Csongrád megyében egyelőre csak a Jobbiknak vannak hivatalos jelöltjei, igaz, egészen március 19-éig gyűjthetők a szelvények.

A gyűjtési módszerek szinte ugyanazok minden pártnál, de vannak hangsúlybeli eltérések, preferált technikák.

Csak a másik pártot utálják

Az MSZP és a Fidesz arról számolt be, hogy a legtöbb helyen barátságosan, de legalábbis udvariasan fogadják az aktivistákat a szegediek. A Jobbik tapasztalata ettől eltér, szerintük a választók gyűlölik a politikusokat, és csak akkor állnak szóba az aktivistákkal, illetve a képviselőjelöltekkel, amikor kiderül, hogy nem a két nagy pártnak gyűjtenek.

A Fidesz várja a szelvényeket a központi irodában, a Victor Hugo utcában, valamint van egy pártiroda a Szilléri sugárúton is, amely a kampány alatt nyitva tart. Bodó Imre országgyűlési képviselő azt mondta, csak az 1-es választókerületben körülbelül 500 aktivistájuk gyűjti a cédulákat. A Fidesz országosan összesen 2 millió szelvényt szeretne összegyűjteni, ez pedig nem megy segítők nélkül – indokolt.

Ő egyébként az EP-választási kampányban a 17 emeletes újszegedi toronyház lakásait két nap alatt járta végig, ezért ezúttal más módszert alkalmaz: előre meghirdetett időpontra összehívja a lakókat – egyszerre 2-3 lépcsőházat. Szerinte ez hatékonyabb módszer, amelynek nemcsak a cédulagyűjtés a lényege, hanem a találkozás is.

Az MSZP kampányfőnöke, Mészáros Tamás nem árulta el, hogy hány aktivistájuk van, csak annyit mondott: sok. Az aktivistáké a door to door, vagyis a becsengetős technika. A jelöltekkel inkább az utcai kitelepülésekkor, pultozáskor találkozhatnak a választók. A szocialisták a Tisza Lajos körúti irodában személyesen is várják a szelvényeket.

Az MDF házhoz megy a cédulákért, ha a választó felhívja a párt szórólapjain látható telefonszámok valamelyikét. Irodáik – Szegeden a Tábor és a Honfoglalás utcában – reggeltől estig várják a választókat. Mintegy 15 aktivistájuk mozog a városban, és jövő héttől kezdik a kitelepülést. Tímárné Horváth Magdolna, a párt szegedi elnöke azt mondta, „kicsit nehezen megy" a gyűjtés, de bízik benne, hogy beindul.

A Lehet Más a Politika a honlapján teszi közzé térképpel, útvonaltervezővel a gyűjtőhelyeket, az egyik például a Dugonics téren Dragan trafikja. Ők is járják a házakat, de a többiekhez képest sokkal kevesebb aktivistával. Makádi Balázs megyei koordinátor azt mondta: 5-6 ember, plusz a jelöltek.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Adófizető 2010. február 28. 20:04
  „http://www.youtube.com/watch?v=6xm_YbmU3PA
  http://kuruc.info/r/25/55958/”
 • 20. seawasp 2010. február 25. 13:55
  „20.
  k. elvis!

  Igazad van, de azért a másolásodról adhatnál bizonyítékot, mert ezt én máshol ........ már ma olvastam! :-D

  Szebb jövőt adjon az Isten!”
 • 19. k.elvis 2010. február 25. 00:02
  „Az országgyűlési választási kampány hajrájában a Jobbik további megerősödésétől úgy megrettentek a Fidesz és az MSZP vezetői, hogy most már leplezni sem tudják összefogási szándékaikat - húzta alá a politikus. A Jobbik elnöke emlékeztetett rá: Hegedűs Zsuzsa szociológus (állítólag a Fidesz miniszterjelöltje) kijelentésére, mely szerint mindenkit meg kell győzni arról, hogy bárkire szavazhat, csak a Jobbikra nem. Hétfőn Bajnai Gordon tette fel az i-re a pontot, aki miután jó demokrataként és hazafiként dicsérte meg Orbán Viktort, felszólított a közös küzdelemre, mondván: a ,,hasonló a hasonlónak örül". A Fidesz szónokai pedig ahelyett, hogy kikérték volna maguknak az ajánlkozást, cinkos némasággal hallgattak a nagykoalíciós közeledés egyre nyilvánvalóbb tényeiről - fogalmaz HunHír.Hu-hoz is eljuttatott közleményében Vona Gábor.

  A Jobbik arra kér minden jóérzésű magyar embert, hogy április 11-én ne hagyják, hogy nagykoalíciós formában folytathassa az elmúlt húsz év pusztítását az MSZP és a Fidesz. "Akadályozzuk meg együtt a nagykoalíciót! Radikális változást akarunk, nem a hazug politikusok, hanem a nép nevében. Válasszuk a rosszabb helyett ezért a Jobbikot!" - szólított fel Vona Gábor.”
 • 18. k.elvis 2010. február 24. 23:53
  „Szerintem az a baj, hogy ezeknek minden szélsőséges, ami magyar. Nagyon zavarja őket, hogy kezd a magyarok többségének a szeméről elszállni a köd és kezdi látni, hogy nagyon nagy baj van.
  egyedül a Jobbik programjában szerepel és ő meri kimondani, hogy nem tűrhetjük, hogy a saját hazánkban legyünk rabszolgái a multiknak és a külföldi tőkének.
  Mindenkinek aki igazi változást szeretne rájuk kell(ene) szavazni mert ők az egyetlen aki a programja alapján megérdemli, hogy kapjon egy esélyt a bizonyításra.
  Bármilyen néven is alakulna párt, aki a magyar nép érdekeit védené az úgyis csak náci és stb. lehetne ebben a hazában az idegenszívűek miatt.
  Igaza van Vonának abban is, hogy amíg nincs nemzeti öntudat addig nem is lesz itt nagyon semmi. Amíg nem merjük kitűzni a zászlót egy nemzeti ünnepen, mert mit fognak hozzá szólni, megszólnak-e érte, addig mit lehet várni??? És ez csak az alapja az egésznek.
  Olyan történelmünk van, olyan szellemi kincseink, amik egyik országnak sem a világon és mégis utolsók vagyunk a sorban, mind gazdaságilag, mind morálisan.
  És aki erre ki meri mondani, hogy elég volt. elég volt a rablásból a kiszolgáltatottságból akkor az náci? Meg radikális?
  Na ez az igazi szégyen! A mostani kormány meg az évtizedes elődei szégyene, hogy idáig züllesztették ezt az országot!
  Lidocain”
 • 17. flexsnake 2010. február 24. 19:16
  „14. hozzászólás achilleus 2010.02.23. 18:22

  utcán sem gyűjthető mert az az utcaseprő munkahelye. Hagyjuk már a hülyeséget. Ott gyűjti ahol akarja.”
 • 16. .suhym. 2010. február 23. 19:12
  „"Az MDF házhoz megy a cédulákért, ha a választó felhívja a párt szórólapjain látható telefonszámok valamelyikét."
  De ki fizeti a cechet?
  Egyébként jó lesz igyekezni, mert Barbalicsné olyan iramban veri szét sikeresen a pártot, hogy a cetlik gyűjtésének befejezésekor már csak egy herényi pár(t)ocska lesz az MDF!”
 • 15. achilleus 2010. február 23. 18:28
  „És még ez is:
  "a tilalom megsértését jelenti, ha a jelölőszervezet - a saját maga által fenntartott munkahelyeken kívül - más munkahelyet jelöl meg, hirdet meg, népszerűsít az ajánló szelvények gyűjtésére vagy leadására."”
 • 14. achilleus 2010. február 23. 18:22
  „"A Lehet Más a Politika a honlapján teszi közzé térképpel, útvonaltervezővel a gyűjtőhelyeket, az egyik például a Dugonics téren Dragan trafikja."

  Az OVB határozata alapján ez egy kicsit húzós.
  "Ebből következően a tilalom nemcsak a munkahelyen munkát végzők egymás közötti kapcsolatában zárja ki az ajánlószelvények gyűjtését, hanem tilalmazza azt is, hogy munkahelyen munkaidőben bárki ajánlószelvényt gyűjtsön" - állapította meg a testület.

  Az OVB a munkahely fogalmának meghatározásánál a munkavédelemről szóló törvényben foglaltakat tekintette irányadónak, amely szerint munkahely "minden olyan szabad vagy zárt tér (ideértve a föld alatti létesítményt, a járművet is), ahol munkavégzés céljából vagy azzal összefüggésben munkavállalók tartózkodnak. Munkahelynek kell tekinteni a mást nem foglalkoztató, a munkáját kizárólag személyesen végző egyéni vállalkozók (akkor is, ha egyéni céget alapított) munkavégzési helyét".”
 • 13. Lutetia 2010. február 23. 18:02
  „És mi van a Civil Mozgalommal? Ők nem gyűjtik az ajánlószelvényeket? Pedig nekik szívesen odaadnám az enyémet...”
 • 12. flexsnake 2010. február 23. 17:45
  „Hát nem tudom másnál hogy van de én nem gyűjtöttem mégis nekem akarták adni :D Idehozták hogy kinek adják, mit javasolok :D Aztán meg vannak lepődve ha azt mondom, akinek akarod ;)”
 • 11. flexsnake 2010. február 23. 17:44
  „,,Tóth azt mondta: a biztonság kedvéért van erre szükség - előfordulhat ugyanis, hogy lesz olyan szelvény, amit nem fogad el a választási bizottság."
  Ezért nem kell hamisítani :D Esetleg ha nem akarja a jobbik szarráröhögtetni magát ezt a csávót nyugodtan haza is lehetne küldeni.”
 • 10. ClarkGriswald 2010. február 23. 17:19
  „"7. hozzászólás Huba 2010.02.23. 15:42
  Aktivista vagyok és minden erőfeszítés nélkül csak a baráti, ismerősi körben begyüjtöttem 96 Db kopogtatót!"

  2-3 kocsma, és 1-2 hajléktalanszálló, máris megvan az!”
 • 9. Elendur 2010. február 23. 16:47
  „"előre meghirdetett időpontra összehívja a lakókat" na de Imre! Ugye nem? Előre mehirdetsz időpontot, amikor találkozhatnak veled, és ez azért így már más....
  Most Imre fogalmazott hülyén, vagy a cikk íróje írta azt, ami az eszébe jutott?”
 • 8. fLeTo 2010. február 23. 16:20
  „Győzzön a jobbik...ja.Csak nehogy itt szidd őket is...fél év múlva!
  Azt hiszed le tudnak csukatni bárkit is?Be fogják zárni a multikat?És a többi nagy ígéreteket beváltják?
  Eu választás előtt is mentek a nagy dumával,hogy majd odacsapunk.Hát tényleg jól odacsaptak...a pénztárcájuknak max.Ott lesznek a tűz közelében ,majd máshogy látják a dolgokat.Ti meg nagyot fogtok csalódni megint.
  Ne érts félre nagyon szép terveket szövöget a jobbik csak ez egy mesekönyvben vállalható program.Aki ezeket elhiszi és reménykedik ,hogy jobb lesz az nagyot fog csalódni.Bár én csalódnék kellemesen.Megkövetek mindenkit.”
 • 7. Huba 2010. február 23. 15:42
  „Aktivista vagyok és minden erőfeszítés nélkül csak a baráti, ismerősi körben begyüjtöttem 96 Db kopogtatót!
  Ezt úgy, hogy se szabit nem vettem ki, se hétvégém nem ment rá!
  Gyözzön a Jobbik!
  Szebb Jövőt”
 • 6. Power 2010. február 23. 14:48
  „Nem vagyok aktivista, de elutasítom a "door to door" becsengetős technikát.”
 • 5. magyarock1 2010. február 23. 14:45
  „4......Ha valaki tévesen tölti ki,arra van a tartalék.”
 • 4. .suhym. 2010. február 23. 14:14
  „"Tóth azt mondta: a biztonság kedvéért van erre szükség - előfordulhat ugyanis, hogy lesz olyan szelvény, amit nem fogad el a választási bizottság.."

  Hmmmm......
  Nem tán hamisították?
  .....................................................”
 • 3. kergezerge 2010. február 23. 12:31
  „Én aktivista vagyok, s a tapasztalatom nem a legjobb... Pocskondiázó, szidalmazó, udvariatlan emberekkel találkozom, s csak kevesen vannak, akik kedvesen foigadnak... Így nem kell csodálkozni, hogy "amilyen a mosdó, olyan a törülköző"! A másik tapasztalatom az, hogy a FIDESZ már túl is gyűjtötte magát....”
 • 2. Lacas 2010. február 23. 12:22
  „Az egész országban csak Jobbikos jelölt állt még fel.Pár napja azt hiszem száztizen valahány jelölt adta már le a céduláit a 176-ból.Az MDF valószinűleg pár jelöltet fog csak inditani és az mszp-nek is gondjai lehetnek.Főleg,hogy a Jobbik fog elsőként tagot delegálni a választási bizottságba és le fogja leplezni a csalókat,szavazatvásárlókat”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékezés az áldozatokra

Szeged - A kommunizmus áldozataira emlékeznek szerdán és csütörtökön megyeszerte. Tovább olvasom