Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Nem porszívó kell a körképhez

Ópusztaszer - Legutóbb 25 ezer dollárba került a Feszty-körkép teljes portalanítása, most ismét erre a munkára készülnek Ópusztaszeren. Nem porszívó vagy tollseprű kell hozzá, hanem speciális ecset és szakértelem.
Negyedmillió forint gyűlt össze azon a nagy sikerű jótékonysági esten, amelyet a Móra Ferenc Múzeumban tartottak a magyar kultúra napja alkalmából. Eperjes Károly színművész az istenkereső magyar költők verseiből összeállított műsorával A magyarok bejövetele című Feszty Árpád-festmény portalanítására gyűjtött. A megyei önkormányzatnál még mindig lehet kapni az 1000 forintos támogatói jegyet, aki ezt megveszi, hozzájárul a munka költségeihez – amiről egyelőre nem lehet tudni, mennyi lesz, információink szerint még nem ért véget az ajánlatok elbírálása.

A Feszty-körkép portalanítását nem úgy kell elképzelni, hogy a takarító néni, homlokán megkötött kendőben föláll egy kissámlira a tollsöprűvel. Feszty Árpád műve mintegy 15 méter magas, 110 méter hosszú, átmérője 38 méter, a tisztítandó felület közel 1800 négyzetméter. A sámlit nem is lehetne hová állítani, mert a kép maga nem a parkettán áll, hanem terepasztalon, amely a festményen látható tájat „folytatja" a térben, van rajta elégett, üszkös – a portól már kicsit megszürkült – gerenda, jó néhány cserépedény, fű, bokor. Ezeket is le kell takarítani. A tisztítás félig-meddig restaurátori munka, speciális felszerelést, de főként szaktudást igényel. – A Feszty-körkép tetején körben ugyanolyan sínrendszert alakítottak ki, mint a felhőkarcolókon, ennek segítségével lehet leereszteni azt a gondolát, amelyben dolgozni lehet, így elérhető a teljes felület – halljuk Zombori Istvántól, a megyei múzeumi szervezet igazgatójától, aki a Feszty-körkép Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A látogatók a parkból bejőve akaratlanul is behozzák a port. Fotó: Frank Yvette
A látogatók a parkból bejőve akaratlanul is behozzák a port.
Fotó: Frank Yvette

Mitől lesz koszos egy ilyen festmény? Például attól, hogy a látogatók a parkból bejőve akaratlanul is behozzák a port, amely az egyenletes felületeken nem tapad úgy meg, mint az alakokon, amelyeken vastagabb a festékréteg. Sokáig a múzeum főrestaurátora, Szabó Tamás volt a téma szakfelügyelője az alapítvány megbízásából. Tőle tudjuk, hogy a legutóbbi portalanítást 1999-ben még az a lengyel csapat végezte el, amelyik restaurálta a körképet. Az ár 25 ezer dollár volt, egy magyar csapat is adott ajánlatot akkor, 3,5 millió forintról, de a korábbi szerződés miatt a lengyeleké lett a munka. Szabó szerint attól függően, mennyi pénz jut erre, érdemes kezelni a közönség számára láthatatlan, de fölülről kivehető beázásnyomot is, és figyelemmel kell lenni arra, hogy az épület fölújítása közben keletkező szennyeződéstől hogyan védjék a művet.

Olvasóink írták

 • 4. flexsnake 2010. január 29. 19:49
  „Tudjátok a franciák még soha nem porolták le a mona lizát.... ők klimát szereltetnek a termekbe, nincs por.... 10évente egyszer kell restaurálni ami töredéke az éves múzeumfentartásnak... ki a hülye európában? :D”
 • 3. flexsnake 2010. január 29. 19:47
  „ahol 7millióba kerül egy program ami kiszámolja a házadót majd nem is kell használni, nyugodtan kifizethetjük közpénzből a porszívózást, sőt licitáljunk ki csinálja drágábban, én 70millióért egy 2colos ecsettel végigporolom :) Na erre licitálj!”
 • 2. Hmmm... 2010. január 29. 07:38
  „Arra nem gondoltak, hogy ennyi penzbol esetleg nemi kiegeszitessel valami maradando es hatekonyabb megoldast keressenek? Amennyiben valoban vedeni es az utokor szamara is megtekinthetove kivanjak tenni a korkepet, talan jo lenne elgondolkodni ezen. Nemzeti erteke van ennek a kepe, ha esetleg nem is mukincs, ezert az allam jelentosebb tamogatast is biztosithatna.”
 • 1. igazságkereső 2010. január 28. 11:55
  „Ez a " porszivozás" is egy ok a nagy pénzek lenyúlására.Nálunk Magyarországon már évtizedek óta csak százmilliókban, milliárdokban tudunk beszélni, miközben ennek nagy része magánzsebekben, pártkasszákban tűnnek el. Tessék mondani: lehetne határt szabni ennek a népelnyomorító intézkedéseknek, a felelősök megbüntetésére? 4-es metró, hídfelújítás és még sok minden más,melynek összegei ha visszakerülnének a büdzsébe,mindjárt jobban nézne ki a költségvetés és nem lenne szükség a folytonos korrekciókra!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisiklott egy 4-es: 12-en emelték a helyére

Kisiklott egy 4-es villamos csütörtök kora reggel Szegeden, a József Attila sugárúton. Az utasokat három órán át pótlóbuszok szállították Tarján és az Anna-kút között. Tovább olvasom