Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Nem repülhettek volna kötelékben a gépek

A szegedi plasztikai sebész, Bajusz Huba, aki repülőgépével múlt hét pénteken kényszerleszállást hajtott végre Horvátországban, sajtóközleményt juttatott el munkatársunkon keresztül lapunkhoz. Bár személyesen találkoztunk a sebésszel, kérdésekre nem válaszolt.
Szakértői vélemények szerint a Horvátországban lezuhant magyar repülőgépek nem repülhettek kötelékben. A jogszabályok szerint „a kötelékben repülő egyes légi járművek a köteléket vezető légi járműtől vízszintes irányban maximum egy kilométerre, függőleges irányban maximum 30 méternyire távolodhatnak el". A gépek azonban annyira különböző teljesítményűek voltak, hogy nem tudták volna az előírtakat tartani. Az egyik balesetet szenvedő Sinus például 150 kilométeres óránkénti sebességgel képes csak repülni, míg a csapat gyorsabb tagjai akár 200-300 kilométeres utazósebességgel repülnek, így nem tarthatták volna a köteléket.

A tervek szerint ma kezdik el a múlt héten Horvátországban szerencsétlenül járt két magyar kisrepülőgép roncsainak elszállítását. A továbbiakban a vizsgálóbizottság begyűjti a repülési dokumentációkat, megkeresi a két pilóta és a horvát légiirányítás közti beszélgetések felvételeit, és elemzi a szerencsétlenség idején kiadott meteorológiai jelentéseket.

Mint megírtuk, a két szerencsétlenül járt gép egy nyolc sportrepülőgépből álló kötelékben szállt fel Zágrábból a múlt héten pénteken. Közülük hat később biztonságban leszállt Horvátország déli részén, kettő azonban a rossz időjárás miatt lezuhant, a balesetben négyen vesztették életüket, három férfi és egy nő.

A gépek magyar repülőklubok 2-4 személyes egymotoros sportrepülőgépei voltak, amelyek a magyarországi Kaposújlakról indultak. A lezuhant gépek közül egyet csak kétnapi keresés után találtak meg Horvátország köd borította középső, erdős területén.

A kötelékben repült Bajusz Huba is, aki sikeres kényszerleszállást hajtott végre Sibenik közelében. Az ismert szegedi plasztikai sebész kedden reggel érkezett haza Szegedre. Bajusz Hubával a Forrás Szállóban találkoztunk, ám nem nyilatkozott lapunknak, kérdésekre nem választolt, sőt azt is megtiltotta, hogy leírjuk, mely kérdésekre és miért nem adott választ. Azt mondta, arról, hogy miért szereti szenvedélyesen a repülést, később szívesen beszél. A tragédia körülményeiről nem nyilatkozott, mert nem akarja befolyásolni a vizsgálatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hét múlva: SZIN

Egy hét múlva megnyitja kapuit a zenei és művészeti zarándokhellyé átlényegülő Partfürdő. A Szegedi… Tovább olvasom