Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 1°C | 7°C Még több cikk.

Nem semmisítik meg a volt Gyevi temető síremlékeit

Szeged - A Belvárosi temető egy elkerített részén három éve tárolják azt a mintegy 120 sírkövet, melyet Szabó László önkormányzati képviselő mentett meg a felszámolt Gyevi temetőből. Arról szóltak más lapok hírei, hogy a Szegedi Testamentum Kft. megsemmisíti a sírköveket. Ez nem történik meg: a felsővárosi plébánia tárolja azokat tovább.
120 sírkövet mentett meg a három éve felszámolt Gyevi temetőből Szabó László önkormányzati képviselő. Azóta a sírköveket a Belvárosi temető egy elkerített részén tárolják, ám a napokban felröppent a hír: a Szegedi Testamentum Kft. megsemmisítené azokat.

– Augusztus 21-én kaptam egy levelet Hódi Lajostól, a Szegedi Testamentum Kft. ügyvezető igazgatójától, hogy a sírköveket szállíttassam el szeptember 30-áig, különben „megsemmisítésükről a jelzett határidő lejárta után gondoskodni fog". Angliában a világ legtermészetesebb dolga, hogy ha egy sírkertet felszámolnak, park lesz a helyén, a sírkövekből pedig kerítést vagy járólapokat készítenek. Nálunk úgy látszik, más sors jut ezeknek spirituális értéket képviselő példányoknak – fogalmazott Szabó László, aki kiemelte: számos szegedi híresség emlékműve is az említett kövek között van. Például Lukács István mindszenti cimbalomművészé, Boldizsár Kálmán cigányprímásé, Bitó Jánosé, a legnagyobb halászmesteré vagy Kovács Jánosé, aki Szeged első néprajzi leírója volt.

Tasi Tamás, a Szegedi Testamentum Kft. szolgáltatási vezetője tegnap megmutatta a Belvárosi temető végében található, drótkerítéssel elkülönített tárolóhelyet. – A sírkövek sok helyen rongáltak. A színesfém díszítőelemeket, a zománcozott fényképek egy részét lefeszegették. A síremlékek nagy része műkő, ezeket nem lehet javítani – mutatta a raklapokra pakolt darabokat Tasi Tamás. Mindössze nyolc olyan sírkövet láttunk, amely jelenleg is stabilan áll a lábán. Ezek között vannak márványból készült példányok is. – A megmenthető, értékesebb darabokat a csonttárunk mellett tervezzük majd felállítani – mutatott a szolgáltatási vezető az elkerített rész melletti füves területre. A csonttár nem más, mint három, földbe süllyesztett betonhenger – itt tárolják az exhumált maradványokat.

A sírköveket tehát nem semmisítették meg, annak ellenére, hogy a határidő lejárt. A temetkezési vállalat többször is kérte a képviselőt, hogy gondoskodjon a maradványok elszállításáról, ám ő nem reagált. A tárolásra használt területre azonban szüksége van a Belvárosi temetőnek: a meglévő tömörítő konténer mellé ugyanis még egyet létesítenek. A szolgáltatási vezető jelezte: a halottak napjáig rendezni szeretnék a területet, ezért legfeljebb három hetet tudnak várni a javíthatatlan műkövek bezúzásával.

Tegnap aztán kiderült: Szabó László korábban megkereste a Szeged-felsővárosi minorita plébánia vezetőjét, Amászka Lászlót, hogy segítsen a síremlékek elhelyezésében. Információink szerint sikeres volt a tárgyalás: a plébániának van olyan – igaz, nem elkerített – területe, ahol tárolhatók a sírkövek, így azokat hamarosan átszállíthatják.

Olvasóink írták

  • 1. Szatinszky Andrea 2007. november 21. 22:43
    „Nem emlithetőek a cikkben felsorolt nevek sokunk kedves gyerekkori "pátere", Balázs Imre atya nélkül, aki minorita volt, de a szegedi felsővárosi plébánia a Gyevi temetőben temette el. (Talán az akkori Komócsin-féle rezsim rendelte igy.)
    Most is ott nyugodhatna békében, ha Szegednek nem lett volna olyan fontos lakótelepeit ilyen kiváló egyéniségek sirjaira bőviteni.

    A minoriták talán nem is tudják, hogy ott rendtársuk nyugszik, azaz nyugodna. Lehet, hogy több is.
    Balázs atya megérdemelne külön emléket, feljegyzést, sirkövet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iván, a mini szarvas

Aki a verőfényes őszi napsütésben a Szegedi Vadasparkba látogat, ne lepődjön meg, ha séta közben… Tovább olvasom