Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Nem sikerült rektort választani a szegedi egyetemen

Szeged - Mégsem dőlt el hétfőn, ki lesz a Szegedi Tudományegyetem következő rektora, mert a szavazáson sem az intézményt most vezető Szabó Gábor, sem kihívója, Wittmann Tibor nem kapta meg a megfelelő számú támogató voksot. Új pályázatot írnak ki 4 hónapon belül.
A hétfőn 14 órakor kezdődött rektorválasztó szenátusi ülés után, 16 órára hívták össze a sajtó képviselőit a Szegedi Tudományegyetem tanulmányi és információs központjába, hogy a szavazás eredményéről tájékoztassák a nyilvánosságot. A tájékoztatót azonban előbb 17 órára, majd még egy órával későbbre halasztották - a szavazás ugyanis elhúzódott, információink szerint azért, mert két fordulót kellett tartani, és a voksaikat a szenátus tagjai írásban, papírcédulán adták le.

A szavazás eredményét Rácz Béla rektorhelyettes ismertette. Az első fordulóban akkor lett volna eredményes a választás, ha a két pályázó - a jelenlegi rektor, Szabó Gábor és kihívója, Wittmann Tibor- közül valamelyik megkapja a leadott voksok kétharmadát. Az egyetemi szenátus 49 tagjából Szabó Gáborra 27-en, Wittmann Tiborra 13-an szavaztak, 9 vok érvénytelen volt. Ezért második fordulót kellett tartani - ebbe a szabályok szerint az első körben egyszerű többséget elnyert jelölt, vagyis Szabó Gábor jutott be. Így a szenátus tagjainak arról kellett dönteniük, hogy az immár egyetlen jelöltet támogatják-e vagy sem. A győzelemhez itt is kétharmados többség kellett volna. 49-ből a szükséges 33 helyett 30 támogató voksot kapott Szabó Gábor, 14-en ellene szavaztak, és 5-öt érvénytelenül adtak le.

Vagyis a második forduló is eredménytelenül zárult. Ezért új pályázatot kell kiírni, és ez alapján új szavazást tartanak. A 2003 óta az egyetem élén álló Szabó Gábor második mandátuma június 30-áig tart, tehát az újabb procedúra lebonyolításához mintegy 3 és fél hónap áll rendelkezésre.

Délmagyarország / Délvilág hírekKeresse a témát a holnapi Délmagyarországban és
Délvilágban is!

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. vörösdémonka 2010. március 12. 08:56
  „Én azok közé az emberek közé tartozom, aki még soha nem írt ilyen helyekre. De most úgy érzem, billentyűt kell ragadnom :-) Mindenkinek üzenem, hogy gondolkozzon el egy kicsit, és ne kitalációk beírásával, mások pocskondizálásával élje ki itt névtelenül a boldogtalan életét vagy az elfojtott gyermekkorát. Mindenki forduljon egy kicsit magába, gondolkozzon el azon, miért lett ilyen. Mindenhol csak az irigykedés és a gyűlölködés. Mire jó ez? Túl rövid az élet ahhoz, hogy így éljünk. Nagyon sajnálom azokat, akik ahelyett, hogy a boldogságot és a szeretet keresnék, csak a negatívumokat lökik magukból. Ezáltal saját magukat is telepakolják a sok rosszal, amelyek hamarosan betegségeket fognak okozni. Kinek jó ez? A legszánalmasabb számomra pedig az, hogy az anonimitást kihasználva, szenátorok is szövegelnek. Elfelejtették, hogy esküt tettek...”
 • 62. allegro 2010. március 10. 01:10
  „59. serpa
  szép hozzászólás.
  A következő körre bizonnyal mindenki levonja a tanulságokat és mélyebben elgondolkodik azon, hogyan is megy a világ által előrébb. Kisszerű érdekeknek itt nincs helye. Szabó Gábort sem a pénz vezérli egészen biztos, szerintem még ingyen is vállalná.
  Fel a fejjel, hiszen majdnem megvolt, megrázod magad és még egyértelműbben fog az látszani, szerintem máris, hogy ki a király! Méltó vagy rá.Drukkolok! A rektori pályázatod nagyon szép és tökéletes ahogy van, nem kell rajta módosítani semmit sem!”
 • 61. serpa 2010. március 09. 21:22
  „Kedves noemi89, személyügyi kérdésekben a titkos, egyenlő és közvetlen szavazásnál jobbat még nem találtak ki. E három együttes feltétel megtartása a gyakorlati megvalósításkor elengedhetetlen.
  Nem is ezzel volt a baj tegnap!
  Névszerinti szavazást általában társadalmi - gazdasági sorfordító, nagy horderejű ügyek döntésénél illik alkalmazni, a későbbi számonkéhetőség végett!
  Személyügyi kérdésekben nincs helye sem azonnali, sem későbbi számonkérésnek. (Lásd személyikultuszok.)”
 • 60. noemi89 2010. március 09. 16:40
  „A 45-ös ismeretlennek igaza van. Több szót nem érdemel.
  Ez a nyílt szavazás mellett szól. Ha valakinek joga van dönteni a rektorról, ne a saját érdekét érvényesítse kettős vokssal, zsarolással, hanem legyen kötelező a név szerinti szavazás.
  Csak, hát erről ugye kiszavazna? :)”
 • 59. serpa 2010. március 09. 11:24
  „Mégsem mindegy, szólok-e, avagy sem.
  És most, - a tegnapi események ismeretében - meg kell ismételjem észrevételemet, mert egyáltalán nem mindegy mi lesz Egyetemünk sorsa, és reagálnék is néhány hozzászólásra:
  Minden pártban - minden társadalomban, közösségben - fellelhető a személyes összefónódás által vezérelt döntés. (A japánok pl. elsősorban a már bevált, bizonyított fiú fiát, a fiúnak a fiát, stb. veszik fel. És ez nem elsősorban monarchikus berendezkedésükből eredő elv.) A mi választásunkban nagyon nehéz belemagyarázni a párthoiz tartozást, pártfüggőséget, vagy nevezzük aminek akarjuk! Még csak azt sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a szenátus tagjainak voksa, érvénytelen voksa egyéni ambiciók általral vezérelt, hiszen titkos. Nem vagyok naiv. Persze, ha eddig Sz.G. mellett jól ment sorom, akkor reá szavazok, ha nem, vagy W.T-nál (remélem), akkor reá adom a voksom. Ha kivárok, akkor elrontom a szavazólapot, vagy úgy, hogy nem teszek rá bejegyzést, vagy úgy, hogy mindkettőre x-elek, esetleg áthúzom, összefirkálom az egészet. Ez utóbbiak- mármint az áthúzás és összefirkálás - óvodáskorból visszamaradt és ki nem nőtt vágyak kiélését jelenthetik.
  Aki az egyesítés előtti egyetemek rivalizását vélik felfedezni, nem tévednek nagyot! A 13 szavazóhoz: biztos, hogy egy belgyógyász lehet Egyetemünk jobb menedzsere? Igazgatóként megfelel? Emberként mindenkivel szemben ember? Menedzserként szaktekintély?
  A 9-ekhez: micsoda blamázs!
  Sz. G. mellett és ellen - nem rokonom, nem barátom, és nem is aspirálok személyes előnyökre - felhozható érvek egyértelműen a pozitívumok oldalára billentik a mérleg oldalát.
  W.T.-hoz: nem lehetsz csalódott. Kérlek, lépj vissza. Lásd be, meggondolatlanság volt ez a pályázat részedről.
  Sz.G-hez: ne légy csalódott! Perszonális kapcsolataidban: ne keresd a 13-akat és a 9-eket. Mindenkivel úgy bánj, mintha a 27-ek közé, illetve 30-ak közé tartozna! Továbbra is köszönj a takarítóknak is, és érdeklődj hogylétükről. Munkatársaid kérését tartsd napirenden, ne rajtad múljon a teljesítés. Ami pedig az egyetemet illeti, csak így tovább!

  És az ismétlés, mert repetitio est mater studiorum:

  Vágtató szekéren nem cserélünk kocsist.
  Egy rektornak a gazdasági ügyekben, pénzügyi helyzetismeretben topon kell lenni. Nincs betanulási idő!
  A FIDESZ a rátermettséget, a szaktudást és az emberséget nézi - pártállás mellékes!

  Kedves kollegák! Igyekezzünk, mert különben az ész megáll, és egyhelyben topog!

  És ez kinek lenne jó?”
 • 58. Lutetia 2010. március 09. 09:22
  „54. Ezzel tisztában vagyok. De - ahogy a rektort sem június 30-án választják meg, hanem hamarabb - a dékán megválasztása is normális esetben a hivatalba lépés előtt hónapokkal megtörténik. Természetesen nem lép azonnal hivatalba, mint ahogy az új rektor sem ma lépett volna hivatalba. Nem tudom, eléggé érthető vagyok-e.
  A Szegedi Egyetem c. lap néhány hete hírül adta, hogy megtörtént az új dékán megválasztása (nem a hivatalba lépése!), és meg is nevezték, hogy ki az ilető. Ehhez képest néhány nappal ezelőtt megjelent az egyetem honlapján a hír, hogy április 11-ig meghosszabbították az ÁOK dékáni megbízatásra szóló pályázatot. Talán nem túl meglepő, hogy én ezt furcsállom, ugyanis a pályázati határidő lejárta előtt még az ÁOK-n sem szokás dékánt választani, hanem meg szokás várni, míg befut az összes pályázat. Ennyi.”
 • 57. unhappysuncity 2010. március 09. 08:40
  „Nagy gabaly lesz ennek a rektorválasztásnak a vége. Mindenesetre senki ne essen át a ló túloldalára, szükség van egy jó rektorra.
  <moderálva>”
 • 56. nyuszat 2010. március 09. 08:24
  „Ti tényleg azt hiszitek, hogy véletlenül lettek érvénytelenek azok a szavazatok? Török Márk ügy után???”
 • 55. shalomka 2010. március 09. 08:17
  „csakegyallapolgar: már ne haragudj <moderálva> wittmann kapott kevesebb szavazatot, tehát az öregnek a támogatottsága a kisebb.. miféle 2/3-ad??? a másik dolog hogy a hallgatól túlreprezentáltak a azsenátusban: valóban megkérdőjelezhető, de nem az hogy kb 25%-át adják a szavazóképes tagoknak, mivel az egyetemen 30 ezer hallgató van, tehát nem szabad átlépni rajtuk. a probléma az hogy a hallgatói önkormányzatokban-szinte kivétel nélkül- a hallgatói társadalom legalja szedimentálódott, akik a saját tanulmányaikat csak 3-4 plusz év felhasználásával képesek abaszolválni. kérdezem én vajon ők miféle érdekeket képviselnek? tehetségtelen, tanulni nem akaró szavazódroidok gyülekezete..”
 • 54. Csirén 2010. március 09. 08:13
  „9. Lutetia.
  Ha ismered az egyetemet, akkor tudod, hogy az előző dékán megbízásának lejárta után lép hivatalba az új dékán. Szerintem előbb tájékozódj, s utána mondj véleményt.”
 • 53. csakegyalampolgar 2010. március 09. 08:09
  „Összegezve: az Egyetemi tanács hozta a "formáját", a belső rendszert nagyon nehéz átalakítani, de talán ebben a 4 hónapban kiderül, mi lesz a "nagypolitikában" és azonnal tudnak majd dönteni a T. professzorok.
  Reméljük Vittmann Tibor megszerzi a rektori széket, ill. a 2/3-os többséget is!!!!”
 • 52. allegro 2010. március 09. 08:04
  „50. Magamra reflektálok: adja Isten, hogy ne így legyen. Lehet, hogy vannak ott akiknek más érdekeik vannak, felnőttebb fejjel, mint a hallgatók. Azért bocsánat, nem írom le őket, de e brancs korábbi reakciói nagyon azt sejtették velem - ami az első benyomás nyilván az egészről, és nem véletlenül ez, szóval...”
 • 51. allegro 2010. március 09. 07:50
  „És mit is várhatnánk amikor 2/3-os többséggel egy ország alkotmányát sem képesek megszavazni már évtizedek óta! Ekkora az egyetértés ebben az országban. Szánalmas. Ne add fel Gábor!”
 • 50. allegro 2010. március 09. 07:49
  „És minek annyi hallgatót 12-t beengedni szavazni? Mit tudnak ők még a világból? Semmit! Csak élvezik minden adományát, legtöbbje egyetemre sem való. Játsszák az agyukat!
  Szép sárga virágot vittek - mi is a jelentése? A nőknek! Miközben egyetlen nőt sem engednek maguk közé! Szánalmas paprikajancsik. El kellene őket zavarni mind!”
 • 49. zehn 2010. március 09. 07:23
  „Na,ezek sem különbek a politikusoknál. Mi az,hogy érvénytelen szavazatok? És ilyenek vezetik az egyetemet? Elacsarkodnak még pár hónapig.Szánalmas.”
 • 48. varosi 2010. március 09. 06:44
  „Végre egy nagy pofon a nagyarcú szabógábornak. Nagyon kellett már ez.
  Újszászi meg mit rinyál, hogy komolytalan meg minden. Ez a demokrácia. Csak azért siratni szegény szabógábort, mert nem szadeszes lesz az új rektor”
 • 47. louis 2010. március 09. 06:11
  „helyesen
  elvetem a sulykot”
 • 46. rozator 2010. március 09. 05:27
  „Egyetemi tanárok nem tudnak érvényes szavazatot leadni?”
 • 45. unknown 2010. március 09. 03:18
  „A csudát! A szegedi rektorválasztásnak semmi köze a nagypolitikához. Felesleges ebbe belekeverni Orbánt, vagy Gyurcsányt. Ha igazán ismernétek a professzorok mentalitását, hiúságát, önzését akkor értenétek, hogy egyszerű helyzeti előnyszerzés vágya, önző egyéni érdekek vannak a háttérben. Pitiáner egyéni hiúság.”
 • 44. Mignon 2010. március 09. 03:17
  „43.

  Nicht nur deswegen.
  Nemcsak emiatt.”
63 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MedvEst lesz Szegeden

A medvéket, macikat, brumikat járják körbe azon az esten, melyet Szegeden tartanak a Művészettel az… Tovább olvasom