Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Nem spekulálnak, építeni akarnak

Nincs napirenden semmiféle javaslat a rendelőintézeti és kórházi épületek eladásáról – szögezte le Botka László, akit tegnapi cikkünk nyomán kérdeztünk.
– Nincs napirenden semmiféle javaslat, előterjesztés az úgynevezett egyes kórház épületének és a Vasas Szent Péter utcai rendelőintézeti épületnek az eladásáról – szögezte le Botka László, Szeged polgármestere, akit tegnapi cikkünk nyomán kérdeztünk. – Az önkormányzat csakis olyan épületeket hirdetett meg eladásra, amelyek jelenleg üresen állnak, mert az egészségügyi, vagy gyógyító funkciókat már máshova telepítették. Ilyen a Pulz utcai volt fertőző részleg leromlott épülete, a Kátay utcai nővérszálló és a volt konyha a Juhász Gyula utcában – sorolta a polgármester.

Botka László az ismert tényre hivatkozva elmondta, a közgyűlés döntése alapján az egyetem működteti majd az eddig önkormányzati egészségügyi intézményeket. Ezzel megmenekül a szegedi intézményrendszer attól, hogy politikusok döntsenek a szakmai kérdésekről. – Végre nem 42 politikuson múlik, hanem az egészségügyi szakma csúcsán dől el, hogyan kell a legszervezettebben és a leghatékonyabban működtetni a rendszert – jegyezte meg a polgármester.

Kórház az élcsapatban

Tegnap elértük a kórház főigazgatóját, Pajor Lászlót is, aki elmondta: az intézmény 3,4 milliárdos éves költségvetési forgalma mellett kifejezetten üzletmeneti jellegűnek nevezhető a pillanatnyilag 67 millióra rúgó tartozásállomány. Sok hazai kórház megirigyelhetné ezt az adósságösszeget, amivel a jól gazdálkodó intézmények élcsapatához tartozik a szegedi. A főigazgató azt is szükségesnek látta leszögezni: értelmetlen épület-eladási találgatásokkal riogatni a betegeket, amikor még tervekben sincs ilyen lépés.

Régóta tudják a szakemberek, hogy Szegeden az intézményrendszer egészségtelenül széttagolt, tarthatatlan, hogy 39 épületben zajlik az ellátás. Biztosra lehet tehát venni, hogy az egyetem átszervezi a rendszert. – Ha a szakmai döntések következtében kiürülnek olyan rossz állagú épületek, mint például a kórház Kossuth Lajos sugárúti részlege, nincs kizárva, hogy megpróbáljuk értékesíteni. De csak azután, hogy fölöslegessé válik, mert helyette lesz jobb. A befolyó vételárat pedig nem holmi adósságtörlesztésre fordítjuk, hanem hozzájárulunk vele a városi egészségügy fejlesztéséhez – hangsúlyozta Botka László, hozzátéve, mindezek alapján ingatlanspekulációról beszélni értelmetlenség.

Szeged legnagyobb egészségügyi beruházásával, a korszerű, új klinikai tömb felépítésével lehetővé válik, hogy ne a legrosszabb állapotú épületekben kelljen gyógyítani. – Ez a soha nem látott méretű fejlesztés rendkívül előnyösen változtatja meg Szeged egészségügyi ellátását – emelte ki a polgármester, aki azt is leszögezte: szó sincs róla, hogy az önkormányzat az integrációval úgymond átpasszolta volna a terheket, hiszen sosem adott működési támogatást a kórháznak és a rendelőintézetnek. Működésüket az egészségbiztosító finanszírozta. Az integráció oka és célja kizárólag a normális, nem pazarló, jó színvonalú ellátás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amire nincs orvosság

Dobra veri a szegedi önkormányzat az üresen álló nővérszállót és a volt fertőzőkórházat. Lapunk… Tovább olvasom