Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Nem számolja a napokat Bene, a gyilkológép

Szeged - A börtönlétet mindenki máshogy éli meg: a családosoknak a beszélő ad erőt a túléléshez, mások élvezik a magányt. Ezt állítja legalábbis a skálás gyilkosként elhíresült Bene László, akit utoljára egy éve látogattak meg családtagjai. Nem hívta őket.
– Utoljára egy éve jártak nálam a családtagjaim. Volt kint egy barátom, amúgy nincs ismerősöm. A gengsztervilág nem arról szól, hogy fűvel-fával összejárunk. Mióta bent vagyok, csak édesanyámmal, öcsémmel, a sógornőmmel és fogadott lányaimmal tartom a kapcsolatot. Ritkán hívom be őket, minek törjük egymás szívét. Néha még a tévéműsorokat is megkönnyezem, de édesanyámnak nem engedem, hogy sírjon. Mi kemények vagyunk – mondta Bene László, akit zárkájában látogattunk meg.

„Tíz embert megpisztolyoztunk, ebből négy meghalt"

A skálás gyilkosként elhíresült férfi tizennégy éve tölti büntetését a szegedi Csillagban, számításai szerint várhatóan 2014-ben szabadul. 1992-ben társával, Donászi Aladárral – aki egy évvel korábban Győrben megölt egy rendőrt – próbálták meg kirabolni a budai Skála Áruház pénzszállító autóját. Donászi halántékon lőtte a kocsikísérőt, egy 21 éves egyetemistát, aki belehalt sérülésébe. Egy fillért sem zsákmányoltak, hiszen az autóban csak üres pénzeszsákok voltak. 1992 novemberében a rablópáros lőgyakorlatot tartott a Sárszentmihály melletti erdőben, amikor két vadász felfigyelt rájuk. A lebukástól tartva mindkét vadászt – Izsó Lászlót és ifjabb Tóth Tamást – meggyilkolták. (Tóth Tamás édesapja évekig küzdött a halálbüntetés visszaállításáért.) A páros még számos fegyveres rablást követett el, többnyire pénzszállító járművek ellen. A bíróság 1996-ban Benét és Donászit is életfogytig tartó büntetésre ítélte, négy gyilkosságot és több gyilkossági kísérletet sikerült rájuk bizonyítani. Donászi, aki saját állítása szerint tudatosan képezte magát bűnözővé, 2001-ben a sopronkőhidai börtön cellájában öngyilkos lett.

Bene Lászlót tíz évig magánzárkában őrizték
Bene Lászlót tíz évig magánzárkában őrizték.
Fotó: Karnok Csaba

Bene László tíz évig magánzárkában élt, másfél éve szocializálják. Állítja: nem volt nehéz elviselnie az egyedüllétet, szerinte „az ember legjobb barátja a magány".

Mobiltelefon a kolbászban

Az elítéltek a beszélők alkalmával csomagot is kaphatnak, amely nem lehet nehezebb öt kilogrammnál. A ruhacsomagban kizárólag ruhák lehetnek. Szeptemberben sokan küldenek iskolaszereket, füzeteket, tollakat a bent lévőknek. Vannak azonban, akik megpróbálnak túljárni az őrök eszén, és tiltott dolgokat csempésznek be. Előfordult, hogy konzervben, könyv belsejében, cipő talpában próbálták bejuttatni a mobiltelefont a fogvatartottaknak. De arra is volt már példa, hogy borotvahabos dobozba rejtették, sőt kolbászba „töltötték" a szerkentyűt.

– Azért vagyok itt, mert a bűntársammal tíz embert megpisztolyoztunk, ebből négy meghalt. Nekem direkt azért nem lett családom, mert nem akartam árvákat és özvegyet hagyni magam után. Ha újrakezdhetném, akkor is ugyanezt csinálnám, persze az áldozataim hozzátartozóit sajnálom. De így alakult, ezt hozta az élet – halljuk a jól ápolt férfitól. Úgy látszik, nem gyötörték meg a börtönévek, arca kisimult. Még a rácsok mögött is odafigyel külsejére: mielőtt elkezdtük a beszélgetést, gyorsan átöltözött. Jókedvűen társalgott, visszakérdezett, mi újság odakint, majd folytatta.

„Ha lenne intimszoba, azt mondanám, jöjjön"

– Élettársam volt, vele azóta is tartom a kapcsolatot, de már nem engedem, hogy meglátogasson. Ha lenne intimszoba, azt mondanám, jöjjön, de így minek? Nekem elég a csomag, a telefon és a levelezés. Jártam látogatóként is a börtönben. Kintről nézve borzalmas. Akkor azt gondoltam: ide többet nem jövök. Elképzelhetetlennek tartottam, hogy éveket bírjak ki bezárva – magyarázta, s közben pipára gyújtott. – Legutóbb az ügyvédem születésnapjára írtam. A tévéből biztosan ismeri, ő a Katalin bírónő. A Mozgó Világ szerkesztőjével is levelezek, legutóbb pedig az Élet és Irodalomtól jártak itt, most oda írok vissza. Nekem bejött a böri. Mások számolják a napjaikat, én nem foglalkozom vele. Mindig azt mondom, ha elkezded számolni a napokat, tényleg rab vagy. Nem unatkozom, állandóan van valami dolgom. De azt látom, hogy akinek felesége és gyereke van, annak tényleg borzalmas itt lenni – mondta az ötvenhét éves férfi.

Benének és társának négy ember halála szárad a lelkén. Fotók: Karnok Csaba
Benének és társának négy ember halála szárad a lelkén.
Fotó: Karnok Csaba

Bene Lászlóval ellentétben a legtöbb elítélt nagyon várja a beszélőt. Mintha látogatóként jöttünk volna, a beléptetőnél nekünk is rögtön le kellett adnunk a személyigazolványunkat, és szekrénybe zárni a mobiltelefont. Ezután kísértek el bennünket az ominózus helyiségbe.

Több rácsos ajtón vezetett keresztül az utunk, mire egy barna lambériás terembe értünk. Hosszú, kopott asztal szelte ketté, két oldalán zöld székekkel. Itt először a családtagok foglalhatnak helyet az egyik oldalon, utána vezetik be a rabokat a másikon.

Korlátlan levelezés

A Csillag börtön 920 fogvatartottjához hetente átlagosan 20-30 látogató érkezik. A beszélőt hétköznapokon tartják. Egy elítélthez 4 hozzátartozó mehet. Előfordul, hogy több gyereke van, ilyenkor kivételt tesznek vele, feltéve, ha előtte kérelmet ír. A fogvatartottak telefonálhatnak is, de csak előre beprogramozott számot hívhatnak fel a falra szerelt készülékből. Levelet is írhatnak, annyit, amennyit csak akarnak, és amennyit a pénztárcájuk elbír.

„Ágyas beszélő": nem valósult meg

– A bűncselekményhez és a büntetési tételhez igazodik, hogy milyen beszélőre engedjük a rabokat – magyarázta Földi István ezredes, a Szegedi Fegyház és Börtön megbízott parancsnokhelyettese, miközben megmutatta az üvegkalitkát. Olyan volt, mint a filmekben, itt csak telefonon beszélhetnek a látogatókkal az igazi „nehézfiúk". Egy másik helyiségben már csak drótháló választja el a beszélgető feleket. A családi szobában pedig még a fizikai kapcsolatot is engedik: a rabok megölelhetik, megpuszilhatják rokonaikat, szerelmüket. A házastársaknak azonban be kell érniük ennyivel, hiszen bár felmerült a gondolat, miszerint Magyarországon is bevezetnék az ágyas beszélőt, ez nem valósult meg.

Beszélgetés közben az őrök kamerával ellenőrzik a fogvatartottakat és látogatóikat. Minden percben szükség lehet a biztonsági intézkedésre: Földi István pályája során látott már olyat, hogy a békés beszélgetés hirtelen hangos kiabálásba csap át, s szerelmes csókok helyett csattanós pofonok repkednek. Ilyenkor persze fegyelmi eljárás indul az elítélt ellen. Jó magaviselet esetén azonban jutalmat kaphat: harminc perccel tovább maradhat látogatóival, esetleg kétszer találkozhat velük egy hónapban.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. zs 2008. július 30. 22:14
  „Az ország szégyenfoltja az ilyen férgeket etetni az adofizetők pénzén!Dolgozzon meg azért amit eszik meg amibe kerül ennek az országnak!Ha ahoz jogotformált magának hogy gyilkoljon, akkor formáljon az ország jogot arra is hogy ne kerüljenek pénzbe az ilyen génhibás mutánsok!”
 • 29. Dini1 2008. július 28. 22:49
  „Azért az a 2014 odébb van ám még. Meg is kell azt érnie hogy kiengedhessék.
  Amúgy meg szerintem örülni fog hogy lyuk lesz a seggén ha esetleg kieresztik.
  Ja, és még valami. SZÁMÍTÁSAI szerint szabadul akkor. De a 25 év majd csak 2021-ben jár le, és ha ilyeneket nyilatkozik nyilván nem fogják feltételesen szabadon bocsátani.
  Végül pedig csak egy saját gondolat: szerintem jóval több bűnöző él köztünk, mint a börtönökben...”
 • 28. kokoska 2008. július 28. 21:44
  „Lovaspistike!

  Ne haragudj, de miért hoztad fel e cikk alapján Semjént meg Orbánt? Nem gondolom tisztességes dolognak azt, hogy itt politizálsz. Annyit jegyeznék meg hogy a tényleges életfogytiglani bünetétést az Orbán kormány állította újra vissza ( vagy vezette be, nem tudom melyik a jobb szó rá)
  Nem szeretnék politizálni, de ez a hangnem nem stílus, ahogy nekem az se lenne szimpatikus, ha Gyurcsányt hasonlítanád egy gyilkoshoz, még, ha Gyurcsány nekem nem annyira szimpatikus.”
 • 27. magyarok 2008. július 28. 21:11
  „ne higgyétek, hogy ez ilyen nagy legény... Ő egy öreg ember akinek csak a szája nagy de amúgy félős... Viszont a kötelet én sem sajnálnám tőle meg még kb 200 másiktól sem a Csillagba...”
 • 26. roy 2008. július 28. 20:19
  „Kár,hogy anno eltörölték a halálos ítéleteket...hosszú évekig mi tartjuk el az ilyen parazitákat és sokkal jobb dolga van mint rengeteg becsületes embernek...hol itt az igazság????Akik ellenzik a halálbüntetést arra hivatkozva,hogy joga van az élethez egy ilyen féregnek arra nem gondol,hogy az áldozatoknak is ugyanilyen joga volt?????
  Elég baj,hogy ezeknek az életével foglalkoznak az újságok...kit érdekel,hogy élnek vagy halnak...ezek fekélyek az emberiség testén melyeket ki kell vágni!!!”
 • 25. Jó vagyok 2008. július 28. 19:54
  „Mit mondjak: én sem számolom a napokat. Nem lehetne rólam is írni egy cikket? Csak kérném, hogy kevesebb helyesírási hibával. Imádom a nyarat, szeretem a strandot, meg általában a természetet, jó magaviseletű vagyok, igaz, bűnözni nem szeretek. Vagy ezek kizáró okok?”
 • 24. VM 2008. július 28. 17:46
  „Ez egy p*cs! Előre röhög a markában, hogy reszkessetek odakint, hülye barmok, engem ígyis úgyis ki fognak engedni éveken belül... 4 embert megölt, és ily lazán kengedik tizenegynéhány év után. SZÉGYEN! Lassan egy lopásért többet kapsz, mint egy emberélet kiontásáért... Kész röhej...”
 • 23. Balogh Gábor 2008. július 28. 17:04
  „Biztos hogy szüksége van a társadalomnak ilyen "emberekre" élve ???
  bégé”
 • 22. laca 2008. július 28. 16:07
  „Hát ez a farok nem semmi! Maradjunk annyiban, hogy nagy a pofája. Ha ki fog kerülni akkor kussban lasz. Most játsza a kemény fiút, persze bentről. Megakarja mutatni, hogy Ő mekkora bűnüző. Szerintem ha nem lett volna Donászi akkor egy egyszeri kes gyári munkás lett volna belőle, és konzervet pakolt volna. Csak rá kell nézni. Egyszerű kis puha pénisz!”
 • 21. Elizabeth 2008. július 28. 15:54
  „Teljesen fölháborító hogy lassan már a bűnözők minél nagyobb bűnt követnek el annál nagyobb sztárok lesznek! Könyvet írnak,filmet csinálnak stb.Ha gyilkol akkor meg még meg is értik és sajnálják! Arról nem is beszélve hogy koncerteket adnak nekik a börtönben,amit némelyik szabad ember nem tud megnézni mert nincs rá pénze!!!!Borzasztó!!!!”
 • 20. geysa 2008. július 28. 15:45
  „Bene még mindig piskóta, ahhoz képest, milyen pszichopatákkal van zele a Csillag. Valódi életfogytos van van 12, de 10 olimpiás is van ezenkívúl. Pl.: Soproni Ágnes színmúvésznő saját fiacskája.

  Az bosszant az egészből, hogy napi 12 ezer forintba kerülnek ezek a genetikai hulladékok az adófizetőknek. Több joguk van, mint a szabad életben, folyamatosan irogatnak Különböző emberjogi szervezetekhez és bíróságokhoz. Én megoldanám a helyzetet gyorsan: Szafari kirándulás egy krokodilfarmra etetéskor! Én vinném a kaját!”
 • 19. Emberke 2008. július 28. 15:11
  „No nézd a gőgös Romleóját, ezt nevezem önelégültségnek! Báránykáim, ez egy nyílt hadüzenet. Vagy csak egy bűnöző viselkedészavarának megnyilvánulásai? Ki tudja....
  Álmomban ne jöjjön elő.........”
 • 18. orbit 2008. július 28. 14:39
  „Igazat mondok!
  Nekem is ez jött le a cikkből!”
 • 17. theseus 2008. július 28. 14:34
  „Itt szerintem is tényleges életfogytiglan kellene. Közben remélem dolgozik is, és levonják a fizetéséből az ellátását.”
 • 16. asd 2008. július 28. 12:58
  „"Ha újrakezdhetném, akkor is ugyanezt csinálnám, persze az áldozataim hozzátartozóit sajnálom"
  Előre "jókivánságaimat" küldöm annak a bírónak aki majd 2014 ben kiengedi jó magaviselet miatt! Remélem a egyik hozzátartozóját fogja kinyírni, hogy visszakerülhessen.”
 • 15. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx 2008. július 28. 11:34
  „én simán felakasztanám ezt az embert. nem okozna lelkiismeret furdalást. nyugodtan aludnék utána.

  és nem vagyok gyilkos.”
 • 14. Madzsar. 2008. július 28. 11:13
  „"Kapcsolódó cikkek: Korda Gyuri bácsit a cigányok élére!"

  Na, ezt lássa meg a kissebbségi biztos! :-)

  Milyen kapcsolat van a két cikk között? Cigányok is vannak a börtönökben? Vagy a cigányok között is vannak gyilkosok? Esetleg Bene is szereti Korda Gyuri bácsit?

  Még jó, hogy a DM elutasítja a gyűlöletkeltést...”
 • 13. Madzsar. 2008. július 28. 11:00
  „Hamarosan kiszabadul, néhány hónapig kint lesz, aztán gyilkosság miatt ismét visszakerül a "böribe", majd pár év múlva végelgyengülésben kimúlik. Közben persze születnek újabb elmebetegek és az egyre deformáltabb társadalom is bőségesen termeli őket, ezért a körforgás nem állhat meg...”
 • 12. ramo 2008. július 28. 10:56
  „Felháborító ilyen alakonak helyet adni az újságban! Ha csak nem azért tették, hogy felháborodjunk azon, hogy ilyen gyilkoló gépeket, őrülteket kiengednek az emberek közé. Mi ez? Gondatlanságból elkövetett emberölés ilyen alakot kiengedni! Sajnálom a következő áldozata családját!!!”
 • 11. SMASSZER 2008. július 28. 10:43
  „EZ 1 ALJAS SZEMÉT GYILKOS! KŐTELET NEKI!!!!!
  AZT HISZI MAGÁROL EZ A TETŰ HOGY KEMÉNY CSÁVÓ, 1 NAGY TÚROT,SOHA NEM ENGEDNÉM KI AZ ILYEN DEVIÁNST,CSAK VIZSZINTESEN LÁBBAL ELŐRE. SAJNÁLOM AZ ÁLDOZATOK CSALÁDJÁT.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látványbál az Anna Grand Hotelben

Balatonfüred - Még Ausztráliából is érkeztek vendégek a 183. balatonfüredi Anna-bálra, ahol harminc pincér szolgált fel a 440 megjelentnek. Tovább olvasom