Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Nem tartotta a bank a szavát

Szeged - Teljes áron kínálja megvételre tulajdonosainak azokat a lakásokat a Raiffeisen Bank Zrt., amelyeket a vállalkozó jelzáloga miatt árvereztetni akar. A már megvásárolt otthonért a lakóknak újabb 10-12 milliót kell fizetniük.
– 30 napunk maradt újra kifizetni a Raiffeisen Banknak a lakásunkat. Pedig hitelt sem vettünk fel – mondta makói otthona előtt Miklán András. A makói férfi egyike azoknak, akiket a Raiffeisen Bank Zrt. beperelt. Megírtuk: szegedi és makói társasházak felépítéséhez egy vállalkozónak a bank 450 millió forintos hitelt nyújtott, az építtető nem törlesztett, a keretjelzálogot is tartalmazó szerződés miatt a tartozást 31 makói és szegedi lakón követelik. Első fokon a bank nyert, a pénzintézet most a családokkal újra kifizettetné a lakásuk vételárát.

– 2010-ben akartunk ide költözni, 10,5 millió forintot fizettünk a 100 négyzetméteres szerkezetkész lakásért. További 6 milliót költöttünk a befejezésre. A Raiffeisen Bank felajánlotta, fizessük ki újra a már megvásárolt lakásunkat, és akkor eltekint az árverezéstől – magyarázta Miklán András. A makói férfi elmesélte, a vállalkozó, aki miatt ide jutottak, közvetlenül a szomszéd lakásba költözött. – Több mint 2 millió forintot fizettünk először az építtető vállalkozónak, majd a bank írásban értesítést küldött, hogy az óvadéki számlára befizetett összeget nem számolják be a lakásunkba, azt inkább a vállalkozó késedelmi kamataira fordítják. Amikor ezt szóvá tettük, a Raiffeisen Bank írásban felajánlotta, ha 2010. szeptember elsejéig kifizetjük a teljes vételárat, tehermentesítik az otthonunkat. Mi fizettünk, a bank mégsem teljesítette a vállalását – mesélte a pórul járt családfő. Miklán András szerint elképesztő, hogy a többi banktól eltérően a Raiffeisen Bank teljes áron akarja megvásároltatni a lakásokat, miközben a vállalkozó miatt még az adóhatóság és a makói önkormányzat felé is fizetniük kell sok millió forintot.

Kétszer vetetné meg velük a bank az otthonukat.Fotó: Segesvári Csaba
Kétszer vetetné meg velük a bank az otthonukat.
Fotó: Segesvári Csaba

Nemcsak makói, szegedi társasházakat is érint a keretbiztosítéki jelzálogjog problémája. Az origo.hu rámutatott, Kalocsán, Debrecenben, Győrben, Miskolcon és a főváros XVII. kerületében is akadnak olyanok, akiket önhibájukon kívül kilakoltatás fenyeget. Országosan mintegy 70 károsultról számoltak be, az alaphelyzet mindenütt ugyanaz: az építtető kijátszotta a hitelező bankot azzal, hogy a vevőkkel nem a projektszámlára fizettette, majd eltette a vételárat vagy annak egy részét. Sajtóinformációk szerint a bajba jutott lakástulajdonosokkal az Erste a legsegítőkészebb: 60-70 százalékot hajlandók engedni a tartozásból.

Segítséget kérnek

Nyílt levelet juttattak el a makói és szegedi jelzálogkárosultak Orbán Viktor miniszterelnöknek és a Raiffeisen Bank vezetőjének. Azt kérik, „ne hagyják kilakoltatni azon családokat, amelyek tisztességesen kifizették a lakásaik árát", de a vállalkozó hitele miatt „hamarosan utcára kerülnek idős, rokkant emberek és kisgyermekek egyaránt". Sérelmezik, hogy a bank teljes árat követel a lakásokért. – Ennek a közel 50 embernek nem megnyugtató, hogy elárverezik otthonaikat, és kilakoltatják őket – közölték a jelzálogkárosultak.

– A lakásunkért 12 millió, a garázsunkért további 1,4 millió forint megfizetését kérik. Újra kifizettetnék velünk a 4 éves otthonainkat, vagy eladják a tartozást, és repülünk. Szomorú, hogy egyre több városban ilyen módszerrel tettek tönkre családokat, és az állam sajnálkozva végignézi mindezt – panaszkodott Solymosi Lajosné. A szegedi Bakay Nándor utcán lakást vásárolt asszony 2010 óta sejti, utcára kerülnek a vállalkozó hitele miatt. – Meglepődtünk, hogy a bank egy nyilatkozatot is mellékelt, miszerint a lakás kifizetésével egyidejűleg lemondunk minden további jogi eljárás lehetőségéről – tette hozzá.

A kilakoltatással fenyegetett Bakay és Hunyadi projektben épült házakban élő családok ügyét jól ismerő, a Solymosi házaspár jogi képviseletét ellátó Maklári András ügyvéd szerint a bank sorozatosan szerződést szegett. – A bíróság a keretbiztosítéki jelzálog felét ítélte meg, úgy gondolom, a bank is a lakás értékének a felét kérhetné – magyarázta az ügyvéd. Elismételte: a bank tudomásul vette, hogy az adós, a projektcég sorozatosan megszegte a szerződési feltételeket. – A jelzálogszerződésben a bank kikötötte, ha felmondja a szerződést, az ingatlanokat a becsérték 50 százalékáért lehet értékesíteni. Ennek ellenére a bank a teljes árat követeli. A saját szerződési pontjait többször megszegte – magyarázta Maklári András.

A bécsi Raiffeisenig jutott az ügy

A 450 milliós per híre információnk szerint a bécsi anyabankig is eljutott. Egy, a Raiffeisen Bank belső ügyeit ismerő informátorunk szerint a menedzsmentváltással a vezetés az osztrák viszonyokat képviseli. Nem realizálják a veszteséget, ezért piaci áron próbálják meg a követelést értékesíteni, nem engednek az árból. Szerettük volna a kialakult helyzetről megkérdezni a Raiffeisen Bank hazai marketingfőosztályát, de „a folyamatban lévő jogi eljárások lezárulta előtt" nem kívánnak az ügyben nyilatkozni.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. Légiós 2013. július 07. 17:35
  „látom megint a labancokkal van gond”
 • 41. Légiós 2013. június 30. 15:00
  „A bankárok magyar véren híznak elnyomják kisemmizik a honfitársainkat...............ezt egy normális társadalomba nem türik el az tuti, honatyák maguk mi a ... szért vagytok ?????”
 • 40. Renn 2013. június 29. 15:47
  „Hát itt pont nem a bank a hunyó.”
 • 39. Poslabény 2013. június 29. 11:58
  „Ebben az országban lehet bármire törvényt alkotni 3 nap alatt, akár visszamenőleges hatállyal is. Erre miért nem?????”
 • 38. birkasouce 2013. június 29. 09:43
  „Én is felháborítónak tartom a dolgot, de azért itt valami nem stimmel. Ha nem lenne rá jogi alapja, a bank nem is követelhetné az összeget, így hát van egy olyan érzésem, hogy a lakók átolvasás vagy legalábbis értelmezés nélkül írták alá a szerződést.
  A vállalkozón pedig csodálkozom, hogy még van pofája az utcán mutatkozni.”
 • 37. kormoska 2013. június 28. 21:24
  „15.Qllancs

  A lakásokat megvásárlók finoman szólva is h....k voltak,de legalább is nagyon figyelmetlenek.
  Ha megmutatták volna a szerződést csak 1(másik)ingatlanjogásznak,azonnal kiszúrta volna a keretjelzálog bejegyzést,ilyen papírt nem szabad aláírni!
  Sajnálom a lakókat de az emberi hanyagság és tájékozatlanság ellen O.V sem tehet semmit!”
 • 36. MD2009 2013. június 28. 20:32
  „30. Anmari51 2013.06.28. 14:58

  Ugyan már! Miért lenne harag? Csak elbeszélünk egymás mellett, én a (a megtörtént)múltra , te pedig a jövőre hivatkozol.”
 • 35. DMagóg 2013. június 28. 20:23
  „34.vino_veritas 2013.06.28. 19:12: "Ezért is Orbán a hibás!!!!"
  Igen, Ő is! Ellenzékiségében, konkrétan mit tett ellene? Semmit!”
 • 34. vino_veritas 2013. június 28. 19:12
  „Ezért is Orbán a hibás!!!! Még akkor is ha 2009-ben vették a lakók otthonaikat! Ő konszolidálta a bankokat, igaz???”
 • 33. Agáta 2013. június 28. 17:39
  „Borzasztó, hogy mennyi csaló van ebben az országban.”
 • 32. KamuNeni 2013. június 28. 16:11
  „Nem olvstam el a cikket, mert epp olyan haszontalan lenne mint a bankok. A fejlec mndent elmond. Ugyanis semmi torveny ellenest nem kovetnek el mivel a torveny engedi ezt a fajta csalast es rablast. Teljesen jogosan csinaljak. Amig az embeeknek csak 20%a megy el szavzni addig nem is lessz jobb, mert a 80% aki nem megy el mindig a gyoztesre szavaz. Mit vartok akkor???

  Ugyankkor, miert nincs egy egyesulet aki ezeket helyre tenne?”
 • 31. USB 2013. június 28. 15:17
  „Tiszthelyettes
  http://www.youtube.com/watch?v=kZV01JZOaoA
  Újabb csapásként fogják megélni a 2014-es évet is,, Ebgondolaték"”
 • 30. Anmari51 2013. június 28. 14:58
  „MD2009! Nem értettem félre semmit és én nem is a vállalati üzletág hitelportfóliójáról írtam, ha nem a lakossági termékekről. Ha újra elolvasod utaltam a lakossági üzletág vezetőinek szakmai döntésére jen alapú kölcsönre vonatkozóan, miért nem vezetik be. Ugye azért nincs harag?”
 • 29. Tiszthelyettes 2013. június 28. 14:44
  „26, te egy szót se szólj, mert 2006-ban jó eséllyel téged is csóváltak... Először határolódj el az akkori rendőrbűnözőktől és utána mondj bármit is!”
 • 28. Tiszthelyettes 2013. június 28. 14:42
  „23: Jól hallom, hogy az elkóborolt eb ugat a kerítés mögül?”
 • 27. h65535 2013. június 28. 14:27
  „A rajfoszen csak kamatot emel a hiteleknél, de sose csökkent... hiába változik az MNB kamata... lefelé is.. ennyit erről.”
 • 26. spiler 2013. június 28. 14:22
  „igazuk van ...ennyit ér ennyit fizess,,,,föleg ha hitelből tetted!!!
  elkell olvasni a szerződést
  MI RENDVÉDELMISEK ELOLVASTUK ÉS ALÁ ÍRTUK AZ ÁLLAMMAL KÖTÖTT SZERZŐDÉST MI BETARTOTTUK A KORMÁNYUNK NEM,,,A BANKOK BETARTJÁK...
  A vállalkozó is unortodox,,,,akkor mi a baj,,,EBBEN A KIB....TT ORSZÁGBAN AKI HATALMON VAN ÉS AKINEK PÉNZE VAN AZ AZT CSINÁL AMIT AKAR...NINCS JOGÁLLAM..ezért a farok cs.......”
 • 25. szamos 2013. június 28. 13:43
  „Sajnálom a pórul járt lakás tulajdonosokat. Nem véletlen mondják ilyen üzleteknél, ügyvédet kell fogadni. ÉN BIZTOS NEM FIZETNÉK addig egy fillért ameddig az ügyvéd rá nem bólint , hogy minden rendben van e. A VÁLLALKOZÓT is jobban meg kellet volna nézni ,informálódni, milyen volumenű munkái voltak. és azt hogy csinálta meg. Van e adóssága. Ez komoly tanuló pénz,minden kárvallottnak .”
 • 24. Emberségetavilágnak 2013. június 28. 13:26
  „Igen.
  Ad-hoc cégek, egy-egy adott projectre kelnek, bedőlnek, a talonban mindig van egy a következő lépéshez.”
 • 23. Ebgondolat 2013. június 28. 13:15
  „És ez az említett "vállalkozó" szabadlábon van még?
  Igazi abszurdisztáni sztori az egész! Csak egy félkegyelmű ázsiai népséggel történhet ilyesmi egy eldugott banánköztársaságban.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halkan napozhat

Klasszikus késő tavaszi, kora nyári idővel búcsúzik tőlünk június. Meleg lesz, de nem fogunk izzadni. Tovább olvasom