Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Nem temetik a magyar gazdaságot

A magyar gazdaság általános állapotához képest „meglepően egészséges" a vállalati szektor, amelynek cégei közül 61 került fel a Financial Times által az 500 legnagyobb forgalmú közép- és kelet-európai vállalatról most először összeállított listára.
A londoni gazdasági napilap, amely a Deloitte tanácsadó céggel és a Rzeczpospolita című lengyel újsággal együttműködésben állította össze a térségi vállalatokat értékesítési bevételük alapján rangsoroló – a bankokat nem tartalmazó – 500-as listát, azt írta: a magyar vállalati szektor „elképesztően kifelé tekintő".

A Molt például, amely a teljes térségi listán a második helyen áll, 10,32 milliárd eurós tavalyi bevétellel – az első a lengyel PKN Orlen olajcég, 16,86 milliárd eurós forgalommal –, „korántsem tántorította" el az osztrák OMV-vel folytatott átvételi csata, és csak az elmúlt egy évben áramtermelési vegyes vállalatot alapított a cseh CEZ-zel, emellett lépéseket tett a horvát INA ellenőrzésének megszerzésére is.

A teljes, 500-as térségi cégrangsoron belül a magyar Top 10 bevételi listát a Mol (2.), az Audi Hungária (6.), a Nokia (13.), az E.On Földgázkereskedő (23.), a Philips Magyarország (28.), a Magyar Telekom (33.), a GE Hungary (35.), az MVM (39.), az E.On Hungária (48.) és a Suzuki (52.) alkotja (zárójelben e cégek helyezése az 500-as listán).

Nyálcsorgató a kilátás

A vállalati listához fűzött elemzésében a Financial Times azt írta: az elmúlt évtizedben a közép-kelet-európai térség gazdasága évente átlagosan 4 százalékkal növekedett a nyugat-európai 2 százalékos átlaggal szemben. Közgazdászok számításai szerint ha ez a folyamat fennmarad, a térség GDP-értéke 20 éven belül megkétszereződik, ami „nyálcsorgató kilátás" a hazai és külföldi befektetőknek.

A Financial Times szerint a magyar vállalatok térségi terjeszkedése részben magyarázza azt az ellentmondásosnak tűnő jelenséget, hogy miközben a magyar gazdaság tavalyi 1,3 százalékos növekedésével továbbra is „nyomott állapotban" van, a magyar vállalatok meglepően egészségesnek tűnnek.

A Deloitte kimutatása szerint az 500-as térségi listára felkerült 61 magyar cég teljesítménye tavaly messze felülmúlta a magyar gazdaságét: e vállalatcsoport euróban számolt értékesítési bevétele több mint 10 százalékkal nőtt a 2006-os szinthez képest.

A tíz legnagyobb térségi tőzsdei cégről piaci tőkeérték alapján – a tavaly december 31-i árfolyam szerint – összeállított listán két magyar vállalat szerepel, a negyedik helyezett Mol és az ötödik helyre került OTP, 10,57 milliárd, illetve 9,75 milliárd eurós kapitalizációval.

Olvasóink írták

 • 2. busch 2008. szeptember 22. 11:50
  „gratulálok.... most már jöhet az EURO”
 • 1. Új Kolompár Rómeó 2008. szeptember 22. 07:11
  „Emlekszem arra az idore, amikor minket irigyelt egesz Europa, csak ugy harapott a puma, duborgott minden, ami az orszaggal volt kapcsolatos.

  Ekkor megjelent egy FIZETETT (az adofizetok penzebol!) hirdetes az FT-ben, amelyben csak ugy aradozott a hirdetes feladoja (na vajon ki?) az orszagrol.

  Majd par het mulva kiderult, hogy el van minden qrva, hirtelen mar semmi sem volt szep es jo.

  Most ugyanebben a lapban egy ujabb duborgo cikk jelenik meg. Miert nem akarom elhinni???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkenhet az infláció

Az augusztusi inflációs adatok nem tértek el jelentősen az elemzői várakozásoktól, a fogyasztói… Tovább olvasom