Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Nem tolonganak a betegek Szegeden

Szeged - Bár több mint fél éve vizit- és kórházi napidíjat kell fizetni, Szegeden csak kevesen jelentkeztek eddig, hogy visszakapják a húsz alkalom fölötti befizetéseiket. Sokan összekeverik az ellátási szinteket – az azokról szóló nyugtákkal együtt.
Február közepétől vizitdíjat kell fizetni minden diagnosztikai célú orvos-beteg találkozóért és kórházban töltött nap után – de csak az első húsz alkalomig. Az orvosnál kapott nyugtákat, számlákat össze kell gyűjteni: a háziorvostól, a szakrendelőből illetve a fekvőbeteg-intézményből is külön-külön legalább huszonegy befizetésről. A húsz fölöttieket a szegedi polgármesteri hivatal Huszár utcában működő szociális, családvédelmi és egészségügyi irodája fizeti ki egyszerűsített ügyintézéssel.

Mint Novkov Veszelinkától, az iroda vezetőjétől megtudtuk: bár több mint fél éve bevezették a vizit- és kórházi napidíjat, eddig csak harminckilencen igényelték vissza a húsz fölötti nyugtákra járó összeget. A többség postán kapta meg a pénzét, csupán tíz egykori pácienst fizettek ki az irodában a páros keddeken működő pénztárban. Az ügyfelek jellemzően a húsz fölött 10-12 nyugtát hoznak, így háromezer forint körüli összegeket kapnak vissza. Csak az ügyfelek kevesebb mint öt százalékának, azaz két embernek a kérelmét kellett eddig elutasítani, mert nem volt meg a húsz alkalomról szóló bizonylata.

Az irodavezető azt mondja, ügyfélszolgálatukon sokan érdeklődnek a visszaigényléssel kapcsolatban: az egészségügyi ellátási szintekkel például sokan nincsenek tisztában. Ezért fordul elő olyan, hogy valaki a háziorvosi vizitekről szóló nyugtákat „összevonja" a szakrendeléseken vagy a kórházban töltött napok után kapottakkal. Ezekből azonban külön-külön kell számolni a húszat. A vezető úgy látja, ez csak lassan kezd beszivárogni a köztudatba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Operaház fantomja a szegedi sportcsarnokban

Szeged - Egy csillár, két szerelmes és egy titokzatos harmadik, az Operaház fantomja, aki… Tovább olvasom